Burrata bewaar je in de koelkast, na opening is de kaas vaak nog een paar dagen houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de houdbaarheidsdatum.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Het smaakt fris en licht zuur. Eigenlijk is stracciatella het binnenste van de burrata. Dus een zachte, romige substantie zonder een stevige buitenkant. Het zijn stukjes of stripjes mozzarella en room.
Burrata zou zijn ontstaan in 1956 op de boerderij van de broers Vincenzo en Lorenzo Bianchino. Door hevige sneeuwval konden ze de verse melk niet naar de stad brengen en moesten ze de melk zelf bewerken. Om de room vers te houden werd deze bewaard in zakjes van "pasta filata".
Burrata komt oorspronkelijk uit Puglia en het is mozzarella die gevuld is met een mengsel van room en wrongel. Vandaar dat de binnenkant altijd zo mooi uit de kaas loopt als je hem aansnijdt. Mmmm…. De binnenkant van Burrata is de Stracciatella.
3. Probiotische eigenschappen: Net als andere gefermenteerde zuivelproducten bevat burrata-kaas probiotica die een gezonde darmflora kunnen bevorderen door de groei van nuttige bacteriën te ondersteunen.
Burrata moet zo vers mogelijk gegeten worden. Als het bedorven is, wordt de smaak zuur en ruikt het naar oude melk . In Italië kan het eten van burrata zo snel mogelijk betekenen dat je het op dezelfde dag eet als dat het gemaakt is.
Laat je burrata in water staan? Hoewel het niet strikt noodzakelijk is, worden veel in de winkel gekochte burrata's bewaard in een gezouten pekel of water om ze vochtig te houden. Kun je burrata rauw eten? Rauw en vers gemaakt is misschien wel de allerbeste manier om deze delicatesse te eten.
Het wordt over het algemeen vervaardigd met behulp van gepasteuriseerde koemelk, en vervolgens gemengd met het aangezuurde serum en kalfsstremsel om een pH van ongeveer 6,1 tot 6,2 te bereiken [7,8].
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Leg de burrata op een klein bord of een brede kom. Snijd de bovenste knoop weg en snijd en open de kaas om het romige midden bloot te leggen.
SERVEER HET ALTIJD OP KAMERTEMPERATUUR .
Haal het ongeveer 30 minuten voor het serveren uit de koelkast en laat het opwarmen.
Zorg er allereerst voor dat je de burrata binnen een dag of twee na aankoop gebruikt. Als je wacht of de kaas langer dan dat bewaart, verliest hij zijn smaak. Zodra je de kaas opensnijdt, moet je hem direct opeten om te genieten van de zachte, romige binnenkant.
Hoewel Burrata House een techniek heeft gevonden om de houdbaarheid van Burrata te verlengen door middel van verpakking, wordt het nog steeds aanbevolen om het vijf dagen na opening te eten. Burrata-kazen kunnen tot vijf dagen in de koelkast worden bewaard als ze in een luchtdichte container worden bewaard en met water worden bedekt .
Voor de beste smaak en kwaliteit mag kaas niet langer dan twee uur op kamertemperatuur worden bewaard. Harde kazen kunnen langer worden bewaard zonder onveilig te worden, maar de kwaliteit en smaak kunnen veranderen.
Hoe gezond is burrata? Als je kijkt naar de hoeveelheid calorieën en verzadigde vetten, dan is deze kaas misschien niet de meest gezonde keuze. Burrata is daarentegen wel een goede bron van eiwitten en calcium. Als je het combineert met verse groenten, kan je best af en toe genieten van deze heerlijke kaas.
Oorspronkelijk gemaakt als een manier om mozzarellaresten te redden, wordt de kaasbal hol gelaten en gevuld met ongekookte wrongel gecombineerd met room . De zachte kern blijft rijpen en fermenteren, waardoor de smaak sterker is dan die van mozzarella alleen.
Burrata is verbluffend genoeg om op zichzelf te serveren
Maar gezien de frisse, melkachtige smaak en het intrigerende textuurcontrast van burrata, heeft het gerecht volgens Eataly, de Italiaanse supermarktketen die verstand heeft van Italiaanse kazen, eigenlijk helemaal geen extra toevoegingen nodig.
Smaak en textuur
Door de room is burrata een stuk zachter van smaak. Heerlijk als aperohapje of als voorgerecht met wat citroenrasp, zout en goede olijfolie. Burrata eet je het beste zo of met een simpele tomatensalade erbij.
Burratakaas is mozzarella die in een dun zakje wordt gevormd en vervolgens wordt gevuld met een mengsel van zachte, draderige wrongel en room, ook wel stracciatella genoemd.
In plaats van de burrata pas achteraf toe te voegen aan het gerecht, heb ik de kaas nu de laatste 5 minuten van de baktijd in de oven mee laten verwarmen. Hierdoor smelt de burrata lichtjes en kun je de kaas, samen met de doperwtjes en tomaatjes prakken tot een zálige roomsaus.