Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In een andere studie, van de Universiteit van L'Aquila in Italië, ontdekten onderzoekers dat het regelmatig eten van chocolade je hersenen beschermt tegen cognitieve stoornissen. Chocola zit vol met antioxidanten, ijzer en je raadt het al… magnesium! Cacao is een van de natuurlijkste bronnen van magnesium.
In chocola zit ook fenylethylalanine, waardoor je hersenen de stof endorfine aanmaken. Dit maakt je blij en geeft je een gelukkig gevoel. Endorfine komt ook vrij wanneer je andere zoete of vette producten eet, waardoor je hetzelfde gevoel ervaart.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem . Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert. Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Hoewel chocolade, met name pure chocolade, zeker deel kan uitmaken van een uitgebalanceerd dieet, is het cruciaal om het eeuwenoude gezegde te onthouden: matiging is de sleutel. Te veel chocolade eten kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals gewichtstoename, tandbederf en zelfs een verhoogd risico op hartziekten en diabetes type 2 .
Ook de negatieve eigenschappen van chocolade hebben we voor je op een rijtje gezet: Er zit veel suiker in chocolade, vooral in melkchocolade en witte chocolade. Suiker is slecht voor je tanden en kan zorgen voor overgewicht; Melkchocolade en witte chocolade bevatten grote hoeveelheden aan cacaoboter.
Chocolade een maand laten liggen kan verschillende voordelen hebben. Een lagere chocoladeconsumptie kan leiden tot een afname van de totale calorie- en suikerinname , aldus Dr. Gupta. "Het kan ook de gezondheid van het gebit verbeteren door het risico op gaatjes en tandbederf te verminderen," zei hij.
Chocolade zorgt ook voor een goede hydratatie van en een goede bloedcirculatie in onze huid, waardoor die er jeugdig en stralend uitziet. De beauty-industrie heeft dat begrepen: maskers, bodylotions, conditioners en lippenbalsem met chocoladebestanddelen zijn erg in trek.
Als we chocolade eten, maken onze hersenen een chemische stof aan die serotonine heet . Deze chemische stof zorgt ervoor dat we ons goed en gelukkig voelen. Dus als we ons verdrietig of angstig voelen, kan chocolade ons juist helpen om ons beter te voelen. Chocolade bevat iets dat tryptofaan heet, wat een bouwsteen is voor serotonine.
Kleine hoeveelheden pure chocolade (ruim 6 gram of 30 kilocalorieën per dag) verlagen de bloeddruk, zonder dat ze leiden tot gewichtstoename.
Cacao of de flavanolen erin kunnen de bloedstroom naar de hersenen vergroten [6], die vaak afneemt met het ouder worden [17] en bij neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Alzheimer [18].
Dus, welke voeding houdt je hersenen fit? Het Mediterraan dieet wordt door hersenonderzoekers nu vaak aangeraden om de hersenen fit te houden: veel verse groenten en fruit, olijfolie, noten, peulvruchten, zaden, vette vis, kip en volkoren producten.
Donkere chocolade kan ook de werking van uw hersenen verbeteren. Onderzoeken tonen aan dat het eten van cacao met veel flavanolen de bloedstroom naar de hersenen bij jongvolwassenen kan verbeteren. Dit kan verklaren waarom het dagelijks eten van cacao de aandacht, het verbale leren en het geheugen lijkt te verbeteren ( 17 ).
Chocolade bevat bijvoorbeeld cafeïne, een stimulerend middel dat als drug wordt beschouwd. Het kan trillen, hoofdpijn en andere symptomen veroorzaken bij mensen die er gevoelig voor zijn . Andere mensen zijn allergisch of gevoelig voor ingrediënten in chocoladeproducten, zoals: noten, zoals hazelnoten, pinda's of amandelen.
Chocolade krijgt veel slechte pers vanwege het hoge vet- en suikergehalte. De consumptie ervan wordt in verband gebracht met acne, obesitas, hoge bloeddruk, coronaire hartziekte en diabetes .
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die de meeste antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Het tegenovergestelde is waar. Zodra het door uw lichaam is opgenomen, produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte verlagen en uw aderen reinigen. Het bevat slechts 20% verzadigde vetzuren - het soort dat niet zo goed voor u is.
De bioactieve flavanolen in cacao kunnen de productie van meer stikstofoxide stimuleren, een gas dat ervoor zorgt dat onze bloedvaten opengaan — of verwijden . "Vasodilatatie lijkt het mechanisme te zijn voor het verlagen van de bloeddruk en wat signalen lijken te zijn voor vermindering van cardiovasculaire gebeurtenissen," zegt Manson.
Pure chocolade verhoogt het goede cholesterolgehalte
Onderzoeken tonen aan dat het eten van pure chocolade de hoeveelheid aan goed cholesterol verhoogt en de hoeveelheid aan slecht cholesterol verlaagt. Dit komt omdat de cacao antioxidanten bevat die kunnen voorkomen dat er schade ontstaat door oxidatie.
Cafeïne kan bijwerkingen geven als slapeloosheid en rusteloosheid. Dit zijn klachten die vaak samengaan met angst en stress. De cafeïne en theobromine zijn er verantwoordelijk voor dat ik chocola afraadt bij angst en stress klachten. Daarnaast geeft cafeïne een risico op aantasting van hart- en bloedvaten.
Cacao bevat veel antioxidanten en vermindert het gehalte aan cholesterol en de kans op vaatwandontsteking. Daarnaast is cacao een natuurlijke bloedverdunner. Hierdoor is rauwe cacao een prima middel om in te nemen om de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen.