Schud met de pan waarin je de eieren kookte Giet het water weg en de schud de pan goed. Zo brokkelen de eierschalen af in kleine stukjes. Spoel daarna de eieren af in koud water. Je zal merken dat een groot deel van de schaal makkelijk loskomt.
Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
Houd het ei boven de kom en plaats je duimen tegen het gaatje van het ei. Breek nu het ei open boven de kom. Een ei splitsen doe je met een lege plastic fles. Houd de fles op de kop, knijp erin en leg hem heel voorzichtig op de eidooier, zodat hij niet breekt.
Om je ei daarna goed te kunnen pellen, moet je het ei laten schrikken. Dit doe je door het hete water meteen af te gieten en de eieren, nog in de pan, onder het koude water te houden. Dit stopt de garing. Koel je eieren goed af door de kraan direct op de eieren te houden, tot de pan vol is.
Breng de eieren met een deksel op de pan aan de kook. Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten.
Om een zachtgekookt ei te koken, houd je bij een klein ei 5-6 minuten aan, voor een gemiddeld ei 6-7 minuten en voor een groot ei 7-8 minuten. Voor een half zachtgekookt ei houd je bij een klein ei 7-8 minuten aan, voor een gemiddeld ei 8-9 minuten en voor een groot ei 8-10 minuten.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Schudden. Kookt u meerdere eieren tegelijk, dan kunt u ze na het koken en schrikken in de pan laten zitten en die even goed schudden. Spoel de eieren vervolgens nog eens met koud water en het grootste gedeelte van de schalen komen vanzelf los.
Waarom in koud water koken? Het voordeel is dat de schaal minder snel barst door het temperatuurverschil. Door een gaatje te prikken in de bolle kant voorkom je barsten in de eierschaal.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Buiten dat u een ei dus het best op een plat oppervlak kunt breken, is de plek waar u hem breekt ook nog van belang. Zo zijn de bovenkant en onderkant van een ei sterker dan het midden. Sla een ei dus niet op de kop of bodem stuk, want dan breekt het niet altijd meteen (mooi), maar mik op het midden van het ei.
Trek de zijkanten van het ei uit elkaar om het eiwit en de dooier in de kom te laten vallen. Als u de eihelften te stevig vastpakt terwijl u de dooier loslaat, kunnen de schaalhelften barsten. Houd in plaats daarvan de eierschalen stevig maar voorzichtig vast om het ei los te laten . Schep stukjes schaal eruit.
Wanneer je je eitje tegen een vlak oppervlak tikt, komt het vaak erg hard aan en breekt het meteen open. Het is de bedoeling dat je het open kraakt, maar niet meteen breekt. Met je duim en vingers maak je nu een soort draaibeweging. Duw je duim naar voor en je vingers naar achter om het ei te openen.
Eieren in het algemeen
Hardgekookte eieren kunnen moeilijk te pellen zijn als ze erg vers zijn. Dit komt doordat een ei van binnen krimpt tijdens opslag, waardoor het binnenste membraan van de binnenkant van de schaal wordt weggetrokken . Om deze reden zal een hardgekookt ei gemakkelijker te pellen zijn als het 1 of 2 weken is bewaard voordat het wordt gekookt.
Koken. Wist je dat oudere eitjes makkelijker te pellen zijn dan superverse? Na verloop van tijd ontstaat er een luchtbel binnenin het ei, waardoor het heel wat makkelijker is om de schelp te verwijderen. Als het voor jou dus niet uitmaakt welke eieren je gaat koken, kies dan altijd voor de oudste.
Door een gat in de bolle kant van het ei te prikken met een speld of eierprikker kan de lucht uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor de kans op barsten kleiner wordt. Daarnaast moeten alle eieren net onder water zijn zodat ze tegelijk gaar zijn. Eieren kun je zowel in koud als in kokend water koken.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen. Als ze drijven, is dit slecht nieuws en kan je ze maar beter weggooien.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Naarmate een ei ouder wordt, stijgt de pH-waarde en kan het binnenste membraan zich minder goed aan het albumen hechten, zodat de schaal veel gemakkelijker afpelt. Een simpele oplossing voor het lastige pellen van verse eieren, is door ze na aanschaf eerst een week of twee in je koelkast te laten rijpen.
Breng aan de kook, doe het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de eieren, afgedekt, 9 tot 12 minuten koken, afhankelijk van de gewenste gaarheid (zie foto). Doe de eieren in een kom met ijswater en laat ze 14 minuten afkoelen . Hierdoor zijn de eieren gemakkelijker te pellen.
In de regel is het zo dat een vers ei (3 dagen) moeilijker te pellen is. Dit komt doordat er bij een vers ei het eiwit nog dicht tegen het vliesje, en het vliesje nog dicht tegen de schaal aanzit.
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Bak een ei zoals je zou doen, met een flinke klont boter, op middelhoog vuur. Bak tot de randen bruin zijn. Leg op een warm bord en breng op smaak met zout en peper. Terwijl de pan nog heet is , voeg je de witte wijnazijn toe en laat je deze tot de helft inkoken.
Door het koken zet het eiwit uit, drukt het tegen het eivlies en de lucht kan met het gaatje uit de luchtkamer ontsnappen, waardoor er genoeg ruimte komt voor het gestolde eiwit. Zonder prik kan de lucht niet weg en kan het ei breken.