De Gezondheidsraad commissie concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Rauwkost geeft bovendien een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.
Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Rauwe voeding, zowel fruit als groente heeft veel voordelen. De vertering verloopt optimaal, men heeft minder voedsel nodig, de rauwkost versterkt en reinigt het verteringsstelsel, maar ook het bloed en daardoor de cellen.
Eet rauwkost met mate. Rauwkost als sla, ui, tomaat, wortel, paprika, leveren vezels, vitamines en bevatten weinig calorieën (mits je niet uitschiet met de dressing). Niets mis mee, mits je darmen het aan kunnen om zo'n grote hoeveelheid groenvoer te verteren. Zo niet, is gisting in je darmen het gevolg.
Omdat hoe meer enzymen we kunnen verkrijgen uit hele rauwe voedselbronnen, hoe minder ons lichaam hoeft te werken om het voedsel dat we eten te verteren . Voedsel dat rijk is aan enzymen kan feitelijk "voorverteren" in de maag in een proces dat autolytische vertering wordt genoemd.
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Voor mensen met een lagere immuniteit — die een groot risico lopen op infecties — kan het veiliger zijn om groenten te koken dan ze rauw te consumeren . Voor de meeste mensen zijn rauwe groenten overigens een uitstekende bron van vitaminen, mineralen en vezels en kunnen ze deel uitmaken van gezonde eetgewoonten.
Door rauwe groenten te eten , krijgt u de meeste enzymen, vitaminen en mineralen binnen die nodig zijn voor een goede gezondheid . Shayna Komar, een gediplomeerd en geregistreerd diëtiste bij Thomas F. Chapman Family Cancer Wellness in Piedmont, zegt dat het opnemen van rauw voedsel, met name groenten en fruit, in uw dieet talloze gezondheidsvoordelen kan hebben.
Rauwkost levert niet méér voedingsstoffen op dan gekookte groente. Doordat koken de celwandstructuur open breekt, kan het lichaam veel groente beter verteren en de voedingsstoffen makkelijker opnemen. Lycopenen kunnen bijvoorbeeld beter worden opgenomen uit tomaten uit blik en tomatenketchup dan uit verse tomaat.
“Sommige groenten eet je best niet te vaak rauw”
Groenten zoals prinsessenbonen, (dop)erwten, peultjes, aubergines en champignons bevatten natuurlijke plantengifstoffen. Omwille van die reden wordt aangeraden om deze groenten niet te vaak rauw te eten.
Terwijl sommige mensen zich geweldig voelen na een sapkuur of na het eten van rauw voedsel, is het niet voor iedereen weggelegd. We zien veel patiënten die last hebben van gas, een opgeblazen gevoel, constipatie, slapeloosheid, een droge huid, verminderde vitaliteit, een koud gevoel en een laag libido door het eten van te veel rauw voedsel .
Het is natuurlijk niet de salade zelf die ongezond is. Het Voedingscentrum raadt aan om iedere dag tweehonderdvijftig gram groenten te eten, dus die blaadjes sla zijn van harte welkom. De toevoegingen, zoals kaas, vlees, en dressing daarentegen, zijn de boosdoeners.
Wanneer u rauwe groenten eet, is uw spijsverteringsstelsel belast met het afbreken van de voedselcomponenten. De taaie vezels in groenten (cellulose) worden niet afgebroken en de "ruwvoer" kan het spijsverteringskanaal irriteren als het erdoorheen gaat . 2. FODMAP's.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Wat is het raw food-dieet? Raw foodies of crudivoren eten alleen voedingsmiddelen in hun natuurlijke 'rauwe' vorm. Dus zonder enige verhitting: geen koken of stomen, bakken, braden en grillen …
Koken is belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen en voedingsstoffen beter verteerbaar te maken. Een geheel of zelfs overwegend rauw dieet zal waarschijnlijk leiden tot gewichtsverlies , maar maakt het ook moeilijk om aan uw voedingsbehoeften te voldoen. Het eten van een combinatie van gekookte en rauwe voedingsmiddelen is ideaal voor uw gezondheid.
Beschermende werking. Wie dagelijkse veel groenten en fruit eet, heeft een lager risico op het ontwikkelen van gezondheidsproblemen en aandoeningen. Groenten en fruit bieden bijvoorbeeld bescherming tegen darmkanker, maar ook tegen hart- en vaatziekten of een beroerte.
Als je je dieet wilt opfleuren met groenten die rijk zijn aan voedingsstoffen, probeer dan spinazie, broccoli, knoflook, bieten of andere groenten aan het menu toe te voegen. Het is geen geheim dat groenten — die vol zitten met vezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten — een must-have zijn in een gezond dieet.
Kruisbloemige groenten
Groenten die tot de koolfamilie behoren, zoals bloemkool, spruitjes, broccoli en spruitjes, mogen nooit rauw worden gegeten. Deze groenten bevatten suiker die moeilijk te verteren is. Het rauw eten van deze groenten kan leiden tot een aantal gastronomische problemen.
Voedingsmiddelen zoals komkommers, wortels, radijsjes, bieten en tomaten kunnen rauw gegeten worden in de vorm van salades. Aardappelen moeten goed gekookt worden voordat ze gegeten worden.
Rauwe groenten bieden ook meer vezels, die de spijsvertering kunnen helpen, de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren en het cholesterol kunnen verlagen . Bovendien bieden bepaalde groenten verschillende vitamines, afhankelijk van of ze gekookt of rauw zijn. Rauwe spinazie is bijvoorbeeld een uitstekende bron van vitamine C, die meer vitamine A levert als je het kookt.
Maar heb je snel last van je darmen? Dan kun je jouw bakje rauwkost beter vervangen voor gekookte groenten. Een nieuwe studie toont namelijk aan dat rauwe producten verbindingen bevatten die bepaalde micro-organismen in je darmflora kunnen beschadigen.
Terwijl Rosemond zegt dat de meeste mensen moeite hebben om genoeg groenten te eten, is het mogelijk om er te veel te eten, wat gas, een opgeblazen gevoel of diarree kan veroorzaken . "Je maag zal je vertellen 'Oké, dit is te veel'," zegt Rosemond.
De Gezondheidsraad commissie concludeert dat overtuigend is aangetoond dat het eten van groente, waaronder ook rauwkost, het risico op coronaire hartziekten en beroerte verlaagt. Rauwkost geeft bovendien een positief effect op de bloeddruk, diabetes en bepaalde soorten van kanker waaronder darmkanker en longkanker.