Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Paprika bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Vooral rode paprika bevat veel vitamine C.
Waarom is een snack-paprika goed voor je gezondheid:
Snack-paprika's zijn perfect om je groente inname mee op te krikken! Ze zitten bomvol vitamine C en leveren je bovendien volop vitamine B6, folaat (vitamine B11) en vitamine E. Hierdoor helpen snack-paprika's je weerstand optimaal te houden.
Paprika's zijn vruchten die behoren tot de nachtschadefamilie. Ze bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vitamine C en andere antioxidanten, waardoor ze een uitstekende aanvulling zijn op een gezond dieet.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Ja, de paprika is absoluut een gezonde groente die dagelijks genuttigd mag en kan worden. De hoeveelheid vitamine C is hoog te noemen, waarbij de rode paprika twee keer zoveel vitamine C bevat als de groene paprika.
Paprika's, rauw of gekookt, zitten boordevol vitamine C en verschillende antioxidanten. Ze rauw eten levert een maximaal vitamine C-gehalte, maar paprika's koken kan de beschikbaarheid van andere voedingsstoffen vergroten . Paprika's roosteren of grillen versterkt hun natuurlijke zoetheid en biedt een heerlijke smaak.
PaprikaGroenten als aardappelen, aubergine, tomaten en paprika's kunnen ontstekingen verergeren. Let wel: dit geldt alleen als je er heel veel van eet. Paprika's bevatten ook nog solanine - een natuurlijke gifstof. Te veel hiervan is slecht voor het zenuwstelsel en kan leiden tot stuiptrekkingen.
Goed voor de darmen
De vezels in paprika helpen om de ontlasting zachter te maken, wat bijdraagt aan een goede stoelgang en daarmee aan gezonde darmen. Wist je dat paprika's ook veel vocht bevatten? Maar liefst 92 procent van deze groente bestaat uit water.
Omdat de groente veel vezels en water bevat, kan het helpen bij gewichtsverlies en de stofwisseling stimuleren. paprika kan gemakkelijk worden verwerkt in dagelijkse maaltijden. Probeer gevulde paprika, verwerk het in een heerlijke curry of eet het gewoon rauw met hummus of guacamole .
Wil je dus een halve kilo vet per week afvallen, dan moet je 3.850 kcal per week extra verbranden. Dit doe je door meer te bewegen en minder te eten. Dus bijvoorbeeld: elke dag 550 kcal in energiebeperking. Zo raak je ongeveer die halve kilo per week kwijt.
Zoete puntpaprika's zijn zoals gewone paprika's rijk aan voedingsvezels en een bron van foliumzuur. Ze zijn vooral ook bijzonder rijk aan vitamine C. Puntpaprika's smaken zoeter en bevatten dus iets meer suiker dan andere paprika's. Het zijn natuurlijke suikers en het verschil is klein.
Hoe gebruik je ze? Doordat deze paprika weinig tot geen zaadjes bevat, is deze gemakkelijk uit de hand te eten. In rauwkost of salades is dit ook een goede groente om er doorheen te mengen. Naast het rauw eten van de snackpaprika, is deze ook goed te gebruiken voor de grill of om te bakken.
De rode paprika bevat twee keer zoveel vitamine A en C en drie keer zoveel vitamine E en is daarmee de gezondste optie. De gele en oranje paprika zitten tussen groen en rood in: meer vitamines dan de groene, maar minder dan de rode.
"Rode paprika heeft bijna 50 procent meer calorieën dan tomaat vanwege de natuurlijke zoetheid. Hoewel het meer suiker bevat, bevat het ook 50 procent meer vezels, meer dan acht keer zoveel vitamine C en bètacaroteen en meer dan 15 keer zoveel vitamine E. Winnaar: gelijkspel!
Paprika's
Paprika's en chilipepers zitten boordevol vitamine C en antioxidanten die een krachtige ontstekingsremmende werking hebben. Paprika's leveren ook de antioxidant quercetine, die ontstekingen kan verminderen die samenhangen met chronische ziekten, zoals diabetes.
Er zitten 34 kilocalorieën in 1 stuk (135 gram) paprika rauw. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'paprika rauw'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Bloemkool, broccoli en spruitjes zijn ook rijk aan eiwitten. Dit heeft het gunstige effect dat je langer een vol gevoel houdt. Bonen en peulvruchten zoals linzen of kikkererwten zijn ook erg goed om af te vallen. Ze bevatten ook veel eiwitten en vezels en zorgen ervoor dat je lang vol zit.
Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal. De gezondheidsonderzoekers legden 41 verschillende als gezond bekendstaande producten langs een lat met 17 verschillende voedingsstoffen, zoals kalium, vezels, eiwitten en calcium. Waterkers is echter niet de enige bladgroente die hoog in de top staat.
Rode paprika is rijk aan vezels. Dit is echt heel erg prettig voor onze darmen en onze stoelgang. Rode paprika is erg rijk aan lycopeen. Dit komt voort uit de carotenoïden , een béta caroteen.
Ironisch genoeg kan een dieet met veel onoplosbare vezels – het type vezels dat in rode paprika's en tomaten zit – een bijna laxerend effect hebben op de darmen ( 8 ). Zo kan de bijzonder vezelige schil van groenten soms in de ontlasting te zien zijn.
Naast vitamine C zit er ook veel vitamine B11 in paprika. De sterke aanwezigheid van vitamines in paprika zorgen voor een hoge voedingswaarde. Wanneer je een gezond tussendoortje met een hoge voedingswaarde wilt, zijn de snoeppaprika's van Tommies dus een uitstekende keuze.