Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
Het is veilig om dagelijks cacao te drinken.
Cacao een gezonde smaakmaker
De antioxidanten beschermen je lichaam, de magnesium en de ijzer zorgen voor energie en de fenylalanine zorgt voor een gelukkig gevoel. Rauwe cacao is gezonder dan de cacaopoeder die door middel van verhitting verkregen wordt.
Zij raden aan om voor de gezondheid dagelijks 2,5 gram hoog-flavanolgehalte cacaopoeder of 10 gram hoog-flavanolgehalte chocolade binnen te krijgen. Volgens ander onderzoek is het voor volwassenen veilig om dagelijks 2 gram cacaoflavanolen te eten.
Cacao bevat van nature ook cafeïne, maar de hoeveelheid is te klein om een belemmerend effect te hebben op de nachtrust. Samenvatting: Cacao is rijk aan magnesium; een mineraal dat betrokken is bij een goede nachtrust en een ontspannen gevoel.
Cacao en warme melk bevatten beide hoge niveaus van een stof die bekend staat als tryptofaan. Tryptofaan is een geweldig aminozuur voor slaap omdat het de aanmaak van serotonine bevordert , de neurotransmitter die hierboven is genoemd.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Traditioneel wordt 100% pure cacao (poedervorm of vlokken) gemengd met warm water en kruiden. Met een kleine blender mix je het geheel tot er een dikke laag schuim ontstaat. Als pure cacao iets te intens voor je is, voeg dan wat honing, ahorn, agave of rietsuiker toe om het te zoeten.
Wanneer jij een stukje gezonde chocolade eet voor elke maaltijd, dan stabiliseert je bloedsuikerspiegel waardoor je minder honger hebt en automatisch minder eet. De hoge hoeveelheid antioxidanten in de chocolade ondersteunt de vetverbranding en verbeteren je spijsvertering en stofwisseling.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
In grote hoeveelheden kan theobromine schadelijk zijn voor je DNA. Dus wil je starten met rauwe cacao, dan wordt raadpleging van een arts geadviseerd bij: prikkelbaardarmsyndroom, diabetes, reuma en bij mensen met een angst- of hartritmestoornis.
Cacao bevordert stemming en energie
Cacao kan je stemming verbeteren en stress verminderen omdat het onder andere tryptofaan bevat, een aminozuur dat de aanmaak van serotonine bevordert. Serotonine is een neurotransmitter in je brein die rust geeft, pijn verlicht en zorgt voor meer ontspanning.
Het duurt even voordat de Cacao in de bloedbaan komt. Soms wel 30 - 60 minuten . Gevoelige mensen voelen de trillingen meteen. Je kunt een geconcentreerde energie in de buik voelen na het drinken, wat ongemak kan veroorzaken.
Cacao heeft een subtiel effect, sommigen merken het direct, anderen na een week cacao drinken. Je krijgt de meeste voordelen van cacao door het regelmatig te drinken en het is belangrijk om aan te voelen wat en hoeveel jou het beste ondersteunt. Het is een fijn alternatief voor koffie.
Antioxidanten in cacao
Cacao bevat namelijk grote hoeveelheden van zogeheten flavanolen; een soort polyfenolen. Net als polyfenolen werken deze stoffen als antioxidant. Zoals je eerder hebt kunnen lezen zorgt deze eigenschap er onder meer voor dat polyfenolen dus zouden kunnen bijdragen aan het beperken van uv-schade.
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Cacao zit vol antioxidanten. Antioxidanten ruimen vrije radicalen in je lichaam op, stimuleren vetverbranding en dragen bij aan een gezond hart en gezonde bloedvaten. Daarnaast bevat cacao flink wat mineralen, waaronder magnesium. Magnesium heeft een stressverlagende werking en kan je helpen ontspannen.
U kunt heet water of plantaardige melk gebruiken . Wij raden een temperatuur van 70-80°C aan, zodat het niet te heet is om te drinken.
Gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) : Cacao kan de symptomen van GERD verergeren. Glaucoom: Cacao bevat cafeïne. De cafeïne in cacao verhoogt de druk in het oog en moet met voorzichtigheid worden gebruikt bij mensen met glaucoom. Hoge bloeddruk: Cacao bevat cafeïne.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Terwijl chocolade voor sommige mensen constiperend is, kunnen cacao of bestanddelen ervan juist helpen bij constipatie bij andere mensen . In een onderzoek uit 2006 gaven onderzoekers cacaoschillen, de buitenkant van cacaobonen die tijdens de chocoladeproductie worden weggegooid, aan chronisch geconstipeerde kinderen.
Helpt bij de gezondheid van de darmen
Cacao is ook een prebioticum, een soort vezel die uw darmbacteriën verteren . ZOE-wetenschappers hebben 15 "goede" darmbacteriën en 15 "slechte" darmbacteriën geïdentificeerd die geassocieerd worden met betere en slechtere gezondheidsmaatregelen op het gebied van onder andere hart- en stofwisselingsgezondheid.
Slechte spijsvertering, constipatie, een opgeblazen gevoel en winderigheid omdat cacao je spijsverteringsstelsel verstopt door de gifstoffen in de olie van de bonen. De complexe vetketens van de bonen zijn ook moeilijk af te breken en te verteren . Verminderde werking van het immuunsysteem door de congestie die cacao in het spijsverteringsstelsel veroorzaakt.
Er zijn verschillende redenen om cacao te kiezen ipv koffie. Het is een mildere stimulant en bevat gezonde bestanddelen. Cacao geeft een meer geaarde en langdurige energie, bevat geluksmoleculen, mineralen, antioxidanten en verbetert de cognitieve prestaties.