Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Dat geldt echter niet voor producten met een TGT-datum. Deze mogen na deze datum niet meer in de voedselpakketten. Een uitzondering hierop vormt vlees, vis en kip dat, mits onder de juiste omstandigheden ingevroren en van een speciale sticker voorzien, tot twee maanden na datum mag worden uitgegeven.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten.
Rauwe kip blijft 1-2 dagen goed in de koelkast, terwijl gekookte kip 3-4 dagen houdbaar blijft . Om te zien of kip bedorven is, controleer je de “ten minste houdbaar tot”-datum en let je op tekenen van bederf, zoals veranderingen in geur, textuur en kleur. Eet geen bedorven kip, want dat kan voedselvergiftiging veroorzaken, zelfs als je het goed kookt.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Pluimvee en vlees Vlees en pluimvee hebben doorgaans een houdbaarheidsdatum. U moet uw kip binnen één tot twee dagen na aankoop gebruiken of invriezen en vlees binnen drie tot vijf dagen na aankoop . Door uw pluimvee en vlees in te vriezen, kunt u deze eiwitten negen tot twaalf maanden bewaren.
Informatie. U kunt ongekookt gehakt gevogelte 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren. Na het koken kunt u het 3 tot 4 dagen bewaren. Bevroren rauw gevogelte kunt u het beste binnen 3 tot 4 maanden gebruiken; gekookt gehakt gevogelte 2 tot 3 maanden.
Als uw bacon een "te koop voor"-datum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het in voor maximaal een maand . Aan de andere kant geeft een "te gebruiken tot"-datum (of "ten minste houdbaar tot"-datum) aan wanneer een product de piekkwaliteit passeert. De USDA adviseert om bacon weg te gooien die de "te gebruiken tot"-datum heeft overschreden.
Zodra u de verpakking opent, wordt de houdbaarheid van bacon korter, ongeacht of u het kookt of niet. Rauwe bacon in een verpakking die is geopend en opnieuw is verzegeld, blijft maximaal een week goed in de koelkast, en gekookte bacon blijft vier tot vijf dagen goed als het goed wordt bewaard . U kunt bacon ook in de vriezer bewaren.
Voedsel mag niet worden verstrekt of geserveerd na de houdbaarheidsdatum . Kant-en-klaarvoedsel met een hoog risico mag maximaal 3 dagen in totaal worden bewaard (de dag waarop het wordt gekookt of geopend plus 2 dagen), tenzij er bewijs is dat het veilig is om het langer te bewaren.
Het koken van vlees vóór de houdbaarheidsdatum verlengt de datum niet , maar geeft je wel meer tijd om het te eten. Het geeft je tot drie dagen om van vleeswaren te genieten in plaats van het rauwe vlees in de prullenbak te gooien, wat een overwinning is om voedselverspilling te voorkomen.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
" Bij gevogelte of gehakt is het prima om het voedsel één tot twee dagen na de houdbaarheidsdatum te eten , en bij rundvlees drie tot vijf dagen na de houdbaarheidsdatum", aldus Schapiro.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan u erg ziek maken . U kunt voedsel eten tot middernacht op de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.
het gevaar van bacteriegroei in voedsel wanneer voedsel niet stomend heet is en ook niet koud . Dit omvat bijvoorbeeld voedsel dat slechts gedeeltelijk is opgewarmd of 'verwarmd' in plaats van volledig opgewarmd. dat het opwarmen van voedsel het risico op voedselgerelateerde ziekten met zich mee kan brengen, zelfs als het voedsel niet rauw is of helemaal opnieuw is bereid.
Als de worst een "ten minste houdbaar tot" datum heeft, volg dan die datum . Het is de laatste aanbevolen datum voor het gebruik van het product terwijl de kwaliteit optimaal is. De datum is bepaald door de fabrikant van het product.
Diepvriesmaaltijden, zoals tv-diners, zijn voorgekookt . Ze worden gewoon opgewarmd in een magnetron of oven.
Niet consumeren na TGT-datum. Vleeswaren zijn gevoelig voor uitgroei van ziekmakende bacteriën. Deze zijn niet te zien, te ruiken of te proeven.
Net als elk ander bedorven voedsel, kun je ziek worden van bedorven spek.
U kunt spek een week lang in de koelkast bewaren bij een temperatuur van 4 ºF of lager .
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld . Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Een "Verkoopdatum" vertelt de winkel hoe lang het product te koop moet worden aangeboden voor voorraadbeheer . Het is geen veiligheidsdatum. Een "Gebruiksdatum" is de laatste aanbevolen datum voor het gebruik van het product terwijl de kwaliteit optimaal is.