Stimuleert spijsvertering Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Prei werkt urine afdrijvend en licht laxerend. Het kan ook het lichaam van binnenuit (via de darmen) reinigen. Het kan helpen bij het vernietigen van blaas- en nierstenen, tegen allerlei aandoeningen van de urinewegen en bij blaasontstekingen.
Prei is een zeer gezonde groente. Ze is rijk aan vezels en voedingsstoffen en bevordert daardoor de spijsvertering. Prei zit ook boordevol met vitamines en mineralen en vooral het donkergroene gedeelte is vitaminerijk. Prei bevat daarnaast weinig calorieën en je kan er dus gerust veel van eten.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Ze bevatten veel vitamine K, wat belangrijk is voor de bloedstolling en de gezondheid van de botten . Ze bevatten ook vitamine A en C, die belangrijk zijn voor een gezond immuunsysteem en een gezonde huid. Prei is ook een goede bron van foliumzuur, een B-vitamine die essentieel is voor celgroei en -ontwikkeling.
Prei zit boordevol voedingsvezels en prebiotica en speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van een gezond spijsverteringsstelsel. De vezelinhoud van prei bevordert regelmatige stoelgang, helpt bij een soepele doorgang van afvalstoffen en voorkomt constipatie .
Prei bevat ontstekingsremmende stoffen die het spijsverteringskanaal kunnen kalmeren, wat nuttig is bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis.
Stimuleert spijsvertering
Door prei toe te voegen aan een maaltijd help je jouw maag en darmen beter te werken. Al een kleine tien centimeter van een preistengel toevoegen aan je maaltijd kan voldoende zijn.
Activiteiten zoals wandelen, joggen en fietsen verhogen je metabolisme, wat de voortstuwende beweging van de darm stimuleert. Hoe meer je beweegt, hoe actiever je darmen zijn. Als je dus nauwelijks beweegt blijft er meer ontlasting in je darmen achter, waardoor verstopping kan ontstaan.
Maar wist je dat er een soort vezel in prei zit, genaamd inuline, die de goede bacteriën in onze darmen kan stimuleren en ook de stofwisseling kan ondersteunen ? Inuline is een prebioticum en prei is een van de beste natuurlijke bronnen van inuline, met tot wel 16% inulinevezels.
Risico's van het eten van prei
Mensen die gevoelig zijn voor FODMAP's kunnen last krijgen van spijsverteringsklachten, zoals een opgeblazen gevoel, diarree en gasvorming na het eten van voedsel met veel FODMAP's . Mensen met bepaalde spijsverteringsaandoeningen, zoals het prikkelbare darmsyndroom (PDS), zijn vaker intolerant voor FODMAP's.
Prei is erg voedzaam en ze bevatten weinig calorieën. Een portie van 100 gram gekookte prei heeft namelijk maar 31 calorieën. Ondanks de lage calorieën bevatten ze toch veel vitaminen en mineralen. Ook bevatten ze veel vitamine A, wat onder andere belangrijk is voor het gezichtsvermogen, immuunsysteem en voortplanting.
Tomaten dragen bij aan een gezonde stoelgang. Het eten van tomaten kan je helpen om je stoelgang gezond te houden en obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat tomaten veel vocht en vezels bevatten. De combinatie van deze twee zorgt ervoor dat je ontlasting meer volume krijgt en soepel blijft.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika.
Zuivel. Helaas, een kaasplankje of een latte macchiato is niet goed voor een vertraagde stoelgang. Caseïne, een eiwit dat in zuivelproducten zit, is voor sommige mensen slecht verteerbaar. Dit leidt tot darmproblemen, constipatie en opgeblazen gevoel.
Voedingsmiddelen. Sommige voedingsmiddelen kunnen extra lucht in de maag veroorzaken. Dit zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende frisdranken, bier, ui, koolsoorten, prei, paprika, peulvruchten, knoflook, grote hoeveelheden (onrijp) fruit, grote hoeveelheden suiker en/of vet en scherpe kruiden of specerijen.
Prei is een licht diureticum en als je preisoep ongeveer 48 uur laat staan, levert dat direct resultaat op en helpt het de herstart op gang te brengen.
De antioxidanten in prei, zoals quercetine, kunnen helpen bij het verlagen van de bloeddruk en het cholesterolgehalte. Dit maakt ze een geweldige keuze voor degenen die hun hartgezondheid willen verbeteren.
Vermijd grove vezelrijke producten zoals grof volkorenbrood, muesli, citrusfruit, druiven, verse ananas, champignons, grove rauwkost, koolsoorten, prei, ui, paprika, noten, pinda's en peulvruchten. Gebruik de warme maaltijd eventueel in de middag als deze in de avond meer klachten geeft.
Prei is rijker aan sommige vitaminen en mineralen vergeleken met uien . In 100 gram prei zit 2,1 gram ijzer — 10 keer meer dan de hoeveelheid die in uien wordt aangetroffen. Gegevens van AgroWeb.org over uien en prei laten zien dat het calciumgehalte van prei hoger is, met uitzondering van groene uien.