Paprika. Geen 'groente' die zoveel verkocht wordt als paprika, maar eigenlijk hoort deze ook thuis in het rijtje van fruit. Deze groeit namelijk ook uit de bloem van de plant en is dus een vrucht.
Paprika is een groente. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Rode paprika bevat 2 maal zoveel vitamine C als groene paprika. Ook is de rode wat zoeter.
Tomaten worden meestal als groenten beschouwd terwijl ze plantkundige bekeken duidelijk vruchten zijn. Andere uitzonderingen zijn paprika's, doperwten, komkommers, aubergines en maïskorrels. Ondanks het feit dat zij anatomisch vruchten zijn, noemen we ze toch groenten.
Fruit is eigenlijk een verzamelnaam voor eetbare vruchten. Een vrucht is - plantkundig gezien - het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Een tomaat is een vrucht, dus plantkundig gezien is tomaat fruit.
Fruit is de verzamelnaam voor eetbare vruchten. Ze worden meestal rauw gegeten en smaken zoet of zuur. Plantkundig gezien is een vrucht het eetbare deel van de bloem of wat zich daaruit ontwikkelt na bevruchting. Sommige vruchten worden tot de groenten gerekend, zoals tomaat, paprika, avocado, aubergine en komkommer.
Plantkundig gezien is komkommer fruit, tuinbouwkundig gezien is het een groente. Over het algemeen rekenen we komkommers tot de groenten, omdat we deze vruchten vaak eten als groente. In de supermarkt vinden we komkommers doorgaans op de groenteafdeling, niet bij het fruit.
Vruchtgroenten zijn groenten waarvan, in tegenstelling tot de meeste andere groenten, de vruchten worden gegeten. De bekendste en meest gegeten soorten zijn tomaten, aubergines, courgetten, komkommers, paprika's en pompoenen.
De olijf is een vrucht. Net zoals perziken, nectarines en kersen behoort ze tot de groep van het steenfruit (wat dat juist is, lees je hier).
Wortel hoort tot de wortel- en knolgewassen en valt onder de groente. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en verlaagt het risico op chronische ziekten. Wortel bevat veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten. Het is dus een zogenaamde 'vruchtgroente'.
Ananas is een grote vrucht. Dit fruit bestaat uit vele besjes die zijn samengegroeid. De ananas kan wel ruim 4 kilo en 30 cm lang worden!
Pompoenen zijn botanisch gezien vruchten, omdat ze zaden bevatten. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Culinair en voedingswaardetechnisch gezien is pompoen echter een groente.
Volgens de tuinbouwkundige definitie is de banaan een groente. Volgens de culinaire definitie is het echter een vrucht, omdat banaan meestal wordt gegeten als tussendoortje of dessert. Bananen groeien aan een tros die ongeveer vijftig kilo weegt.
De aardappel is een groente, maar tegelijk is hij ook een bron van koolhydraten. Hij bevat diverse vitaminen en mineralen die in pasta en rijst niet voorkomen, bv. vitamines B1, B6 en C.
Botanisch gezien is de aardbei een schijnvrucht. Een echte vrucht groeit uitsluitend uit een vruchtbeginsel; het onderste gedeelte van de stamper van een bloem. Het rode gedeelte dat we eten, groeit echter vanuit de bloembodem. De echte vruchten zijn de pitjes die je aan de buitenkant ziet zitten.
Broccoli is een populaire groente die verwant is aan bloemkool, ze zijn beide herkenbaar aan hun bloemknoppen. Broccoli bestaat uit kleine groene bloemknoppen met dikke stelen, beide kun je eten. De smaak lijkt op die van bloemkool, maar is fijner en pittiger.
Hoewel rabarber meestal in zoete gerechten wordt verwerkt, is het geen fruitsoort, maar een groente. Om precies te zijn behoort rabarber tot de duizendknoopfamilie, net zoals bijvoorbeeld boekweit.
Welke soorten groente zijn er? Deze soorten groente zijn er: Bladgroenten, bijvoorbeeld: andijvie, sla, spinazie, veldsla, ijsbergsla, raapstelen, raapstelen, postelein. Vruchtgroenten, bijvoorbeeld: courgette, komkommer, paprika, pompoen, tomaten, aubergine, zoete maïs, avocado, artisjok.
Botanisch gezien is het fruit van de aardbei een schijnvrucht. De echte vruchten zijn nootjes, en herkenbaar als pitjes op het oppervlak van de schijnvrucht. Het ras 'Mieze Schindler' heeft kruisbestuiving nodig om vruchten te vormen.
Tomaten zijn plantkundig gezien fruit, maar dat houdt mensen niet tegen om ze onder de noemer groente te plaatsen. Een discussie hierover liep zo uit de hand dat er in Amerika in 1893 iemand naar het hoger gerechtshof trok en de rechtszaak won. Sindsdien zijn tomaten officieel een groente.
Wanneer je aan fruit denkt, denk je niet meteen aan noten. Toch behoren noten officieel wel tot fruit. Alle vruchten en zaden, of ze nu gecultiveerd zijn of in het wild groeien, vallen onder de noemer 'fruit' wanneer ze rauw gegeten kunnen worden.
De courgette is een langwerpige vruchtgroente met een lengte van tussen de 10 en 25 centimeter. De courgette is het lekkerst als die nog klein en maximaal 30 cm (350 gram) lang is. In Nederland wordt vanaf 7 cm (50 gram) lengte geoogst.
1. Jackfruit. Deze veelzijdige vrucht is de nieuwe trend op het gebied van vegan en vegetarisch eten. Van oorsprong groeit jackfruit in Zuid-Oost Azië, en het is de grootste fruitsoort ter wereld die aan een boom groeit (de vrucht kan wel 35 kilo zwaar worden!).
Avocado's, sperziebonen, pompoen, aubergine, groene peper en okra zijn allemaal technisch gezien fruit, zegt Litt. Aan de andere kant is rabarber geen fruit . Laten we nog maar niet beginnen over aardbeien.
Vanuit botanisch oogpunt is de aardbei een samengestelde vrucht. De eigenlijke vruchten die de plant produceert, zijn de kleine gele korrels (de zaden in het rode vruchtvlees). Wat wij in de volksmond een aardbei noemen, is dus een zogenaamde valse vrucht.