Een fit lichaam herstelt sneller van een wond. Factoren zoals het evenwicht tussen activiteit en rust beïnvloeden de genezing. Lichamelijke beweging zorgt voor een goede doorbloeding en een goede toevoer van zuurstof. Rust is hierbij even belangrijk als beweging: te veel inspanning zet namelijk extra druk op de wond.
Een wonde geneest het best in een gecontroleerde vochtige omgeving. Dat wil zeggen dat de wonde niet te vochtig mag zijn, anders wordt hij week en neemt het risico op infecties toe. Maar de wonde mag ook weer niet te droog zijn, want anders komt er een korstje op.
Bij een wond is het belangrijk dat u voldoende proteïnen binnen krijgt, want ze zorgen ervoor dat nieuw weefsel kan aangroeien. Proteïnen zitten onder andere in vlees, kip, vis, ei en zuivelproducten. De hoeveelheid eiwit die u nodig heeft is afhankelijk van de grootte van uw wond en uw lichaamsgewicht.
De wonde geneest sneller en mooier als ze licht vochtig blijven. Een vochtig wondmilieu stimuleert de genezing. Korstvorming door een wonde in de lucht te laten drogen bevordert namelijk littekenweefsel. De eerste dag dek je de wonde beter af om het herstel te bevorderen en minder pijn te ervaren.
Zorg er dan voor dat je de huid met een goede littekenzalf, litteken oil of wondzalf optimaal voorziet van vocht. Vocht in de vorm van een crème, oil of zalf is bij herstel van een beschadigde huid van essentieel belang. Meerdere malen per dag je huid hydrateren, insmeren om wondgenezing te bevorderen.
Hansaplast Wondhelende Zalf vormt een ademende laag welke de wond tegen externe invloeden beschermt en het uitdrogen van de wond voorkomt. Het is klinisch bewezen dat dit voor en snellere wondgenezing zorgt en het risico op littekenvorming vermindert. De Hansaplast Wondhelende Zalf is zeer huidvriendelijk.
Een open wond heeft tijd nodig om volledig te genezen. Dek dus te allen tijde een wond af en laat deze niet aan de lucht drogen.
Ook keuzes op het gebied van stijl van leven spelen een rol in het wondgenezingsproces. Denk hierbij aan een slecht voedingspatroon, roken, alcoholconsumptie; allen beïnvloeden de wondgenezing nadelig. Voor een goede wondgenezing is een gezond voedingspatroon van essentieel belang.
Soms sluit een wond niet direct. Bijvoorbeeld doordat deze wondvocht produceert, geïnfecteerd is of de huid erg beschadigd is. Dit heet vertraagde of secundaire wondgenezing.
Slapen is een van de meest fundamentele biologische processen en speelt een cruciale rol in het herstel en onderhoud van ons lichaam. Wanneer we slapen, krijgt ons lichaam de kans om te herstellen, energie op te bouwen en cellen te regenereren.
Vaseline of een andere zalf die voorgeschreven zal worden door uw arts). Dit zorgt ervoor dat de wondbodem vochtig blijft en zorgt voor de beste genezing.
Vochtige wondgenezing bevorderen met wondzalf of crème
Naast het schoonmaken en het afdekken van de natte (schaaf)wond is er nog een stap die je kunt nemen om de vochtige wondgenezing te bevorderen. Als de zere plek goed schoon is, is het verstandig om er Wondhelende Zalf op te smeren.
Een wond heeft ongeveer 2 tot 3 weken nodig om goed te genezen. Geef de wond voldoende rust en zorg ervoor dat deze niet opnieuw scheurt.
Zorg dat de wondranden goed op elkaar sluiten en niet wijken. Hierdoor vermindert de pijn en geneest de wond ook sneller en met een beetje geluk littekenvrij. Daarna dek je de wond af met een steriel gaasje en zet je dat vast met een pleister.
Beweging (actief of passief) is van invloed op de wondgenezing, omdat daarmee de doorbloeding wordt gestimuleerd. Daarnaast is het belangrijk dat er niet te veel druk wordt uitgeoefend op de wond. Toevoer van bloed en zuurstof zijn essentieel voor de wondgenezing.
Eet daarom vooral gezond en gevarieerd en houd je aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheden, met afwisselend vlees, vis en kip en veel groente en fruit. Onder andere zink en ijzer zijn essentiële mineralen bij de wondgenezing. Zink speelt een rol bij de wondgenezing.
Om zo goed mogelijk te kunnen herstellen adviseren wij u een aantal leefregels. Het is belangrijk dat u zich hieraan houdt, tenzij uw behandelend arts u anders adviseert. Met een open wond kunt u gewoon douchen, graag zelfs. Het gebruik van zeep of shampoo is geen probleem, zolang u dit afspoelt met water.
Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller.
Door de vorming van collageen - een eiwit van de huid en het bindweefsel - sluit de wonde zich geleidelijk aan naarmate de wondranden samentrekken. Dit proces kan tot 10 dagen duren.
Een eerstehulpantibioticazalf (Bacitracin, Neosporin, Polysporin) kan worden aangebracht om infectie te voorkomen en de wond vochtig te houden. Blijf de wond verzorgen. Het is ook belangrijk om de wond te blijven verzorgen.