De voedselveiligheidsregels rond houdbaarheidsdata. Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Zolang je de smaak nog lekker vindt, is de kaas prima . Wees je er alleen van bewust dat de smaak van de meeste kazen na verloop van tijd intenser wordt. Als een klein hapje kaas je tong, lippen of wang doet tintelen of branden, is de kaas slecht (zelfs als hij de kijk- en geurtests heeft doorstaan).
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Opslag. Bewaar verse burrata in de ongeopende verpakking tot de houdbaarheidsdatum of een paar dagen na de verkoopdatum . Als u de verpakking opent maar niet alles in één keer gebruikt, giet u de vloeistof over in een luchtdichte container en bewaart u de restjes een dag of twee in de koelkast.
Het eerste dat u moet weten, is dat de 'ten minste houdbaar tot'- of 'verkoopdatum' op kaas een richtlijn is voor kwaliteit, niet voor veiligheid. Kaas blijft vaak veilig om te eten na deze datum als het op de juiste manier wordt bewaard . De houdbaarheid varieert afhankelijk van het type kaas.
Q2: Waarom is Burrata maar twee dagen houdbaar? A2: Vanwege de zachte aard heeft Burrata een kortere houdbaarheid dan halfharde of harde kazen . Als u deze kaas vers koopt bij Burrata House, is het beter om deze binnen een of twee dagen na opening te consumeren. Om bacteriegroei te voorkomen, bewaart u overgebleven Burrata in de koelkast.
Als de kaasverpakking ongeopend is, blijft deze 1-2 dagen na de houdbaarheidsdatum goed . Probeer de verpakking na het openen binnen drie dagen of binnen een week op te eten. De houdbaarheid varieert, afhankelijk van de manier waarop u de kaas bewaart.
Als u een gezond immuunsysteem hebt, kunt u wat last krijgen van indigestie als u per ongeluk een kleine hoeveelheid bedorven kaas eet. Vaak worden bedorven kazen aangetast door schadelijke schimmels, zoals zwarte schimmel, en dit kan bij sommige personen een allergische reactie veroorzaken.
Een houdbaarheidsdatum geeft het einde van de periode aan waarna het voedsel niet meer geconsumeerd mag worden vanwege gezondheids- en veiligheidsredenen. Kazen krijgen normaal gesproken geen houdbaarheidsdatum, behalve sommige verse kazen zoals Ricotta en Bocconcinni, die daarom technisch gezien niet na deze datum geconsumeerd mogen worden .
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt.
Zachte kaas zoals mozzarella draagt een "te gebruiken tot"-vervaldatum, of een uiterste consumptiedatum. Dat wil zeggen dat je mozzarella liever niet meer na deze datum eet. Gemiddeld kan mozzarella tot een drietal weken na productie worden gegeten.
Als het stinkt: nee. Als het goed ruikt en geen zichtbare tekenen van schimmel vertoont, is het prima. Wij hadden er vorige week eentje die twee weken over de datum was, en geen nadelige effecten .
Als u van plan bent om de kaas te koken of te smelten, is het waarschijnlijk veilig om te eten, maar het kan niet normaal smaken . Vochtige kazen zoals mozzarella kunnen Listeria, E coli, brucella en salmonella bevatten, dus als u twijfelt en niet geïnteresseerd bent in een voedselvergiftiging, kunt u het het beste gewoon weggooien.
Burrata kun je het beste zo snel mogelijk na bereiding eten . Het is tenslotte een verse kaas! Eet de burrata op dezelfde dag dat je hem aansnijdt en zo snel mogelijk nadat je hem hebt gekocht. Na een paar dagen zal hij bederven en zal de smaak zuur worden.
Daarom wilt u uw kaas vóór of op de "Best By"-datum nuttigen. U kunt uw kaas na deze datum nog steeds consumeren . Het kan zijn dat de kaas niet aan de versheidsnormen voldoet. Zoals met alle voedingsmiddelen, mag u deze nooit consumeren als er een vreemde geur of smaak aan zit.
Kazen die gemaakt zijn van gepasteuriseerde of verhitte melk zijn veilig om te eten. Eet geen mozzarella gemaakt van rauwe melk ('rauwe melk' of 'au lait cru' op de verpakking). Er kunnen schadelijke bacteriën in zitten, zoals listeria.
Het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid raadt af om bederfelijke levensmiddelen langer dan twee uur buiten de koelkast te bewaren . Dat geldt zeker voor zachte kazen, zoals kwark, roomkaas, brie of verse mozzarella.
Houdbaarheid (bewaaradvies)
Burrata bewaren volgens voorschrift op de verpakking. Eenmaal geopend, al dan niet aangesneden binnen hoogstens twee dagen consumeren. Altijd in de koelkast bewaren (maximaal 4°).
Het moet een frisse, licht melkachtige smaak hebben en nooit zuur zijn . De versheid van de kaas is essentieel; een oude of slecht bewaarde burrata zal een bittere smaak en een minder smakelijke textuur ontwikkelen.
Als het een product is met een lange houdbaarheid of als het een tijdje bevroren is geweest, kan het prima nog maanden na de houdbaarheidsdatum bewaard blijven voordat je het weg moet gooien . Als het lekker ruikt en eruitziet als gewone roomkaas, is het veilig.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.