Je kunt je ei nu makkelijker pellen. Aan welke kant een gaatje prikken in een ei? Je wilt een gaatje prikken in je ei(eren) maar op welke plek doe je dit doet? Het beste is om het gaatje aan de onderkant te prikken, dit is de plattere kant van een ei.
Meet de juiste hoeveelheid water af met de maatbeker voor het aantal eieren dat je wilt koken en giet deze in de eierkoker. Met de eierprikker op de maatbeker kan je een gaatje in de onderkant van de eieren prikken zodat deze niet gaan barsten tijdens het koken. Wacht 12 tot 15 minuten en je gekookte eieren zijn klaar.
U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje. Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet.
Breek elk ei, één voor één, in elk pocheergedeelte. Bedek de eierkoker met een deksel. Druk op de AAN-schakelaar . De eieren zullen ongeveer 6 tot 8 minuten koken.
Eieren moeten altijd met de punt naar beneden worden bewaard.
Het eiwit of albumine is alkalisch en niet zo geschikt voor bacteriegroei. Het zorgt ervoor dat de dooier goed in het midden blijft, zelfs als de luchtcellen groter worden.
Eieren moeten worden bewaard met de punt naar beneden en de stompe, meer ronde kant naar boven. Waarom? Het houdt de dooier meer gecentreerd in het ei en helpt uw eieren langer vers te houden.
Plaats de eieren in de eierlade van de broedmachine, met het grotere uiteinde naar boven en het smalle uiteinde naar beneden in de broedmachine. Stel de temperatuur in op 100,5 graden Fahrenheit met 50-55 procent luchtvochtigheid.
Meer water betekent een langere kooktijd, omdat het langer duurt voordat al het water verdampt is en de koker stopt. Voor het ei is de kooktijd (5 min - 8 min) essentieel. Wanneer je slechts één ei kookt, is er minder massa om te verwarmen. Daar is op zich minder water/stoom voor nodig.
Een eierkoker is een keukenapparaat waarmee men eieren kan koken. Het eieren koken met een eierkoker is het alternatief voor het koken in een pannetje, en heeft als voordeel dat je niet op de tijd hoeft te letten omdat ze meestal vanzelf uitslaan als de eieren koken of dan een signaal afgeven.
Hoe lang moet een ei koken in koud water? Een ei koken vanaf koud water, dus het ei in het water stoppen voordat je het water gaat koken, creëert een lekker smeuïg en zacht ei. Dit komt doordat het water stap voor stap op temperatuur komt en het ei daardoor langzamer stolt.
Hou het ietwat omhoog en kijk aandachtig naar het ei, dan zie je wel wat de meest stompe kant is, dat is de bovenkant.
De meeste waterkokers slaan automatisch af zodra het water kookt, maar dat is geen probleem. Laat het ei gewoon in het hete water zitten, zodat ze nog wat verder kunnen garen. Voor een zachtgekookt ei laat je het zo'n 4-5 minuten staan, voor een medium ei 6-7 minuten, en voor een hardgekookt ei 8-10 minuten.
Voor hardgekookte eieren: 8 eetlepels of 113 g water voor 1 ei. 7 eetlepels of 99 g water voor 3 eieren. 4 eetlepels of 56,8 g water voor 5/6 eieren.
Deze eierkoker van Blokker heeft een eierrekje die is voorzien van een eierprikker in de bodem. Daarnaast zit er een maatbeker bij om zelf te bepalen hoe jij je ei gekookt wil hebben: hard, gemiddeld of zacht. De eierkoker is uitgerust met een automatische afslag met zoemtoon en een aan-/uitschakelaar.
Waarom je met eieren makkelijk gezond kan koken
Eieren bieden een interessante combinatie van veel essentiële voedingsstoffen zoals eiwitten, ijzer, zink, selenium, fosfor en de vitaminen A, D, B2 en B12.
Eierkoker: lekker zuinig
Maar zet je vaker gekookte eieren op tafel, dan is een eierkoker een milieuvriendelijk alternatief. Je verspilt met een eierkoker namelijk aanzienlijk minder water dan wanneer je een pan gebruikt en het elektriciteitsverbruik is portemonnee-vriendelijker dan de oven of op het gas.
Plaats het deksel over de eieren en druk op de aan/uit knop. De eieren zijn klaar zodra al het water in het waterreservoir verdampt is. De eierkoker geeft op dit moment een geluidssignaal, dit stopt pas als de aan/uit knop wordt uitgezet. Let op met het verwijderen van de deksel: hier komt hete stoom uit.
Maar zodra het water in stoom verandert, condenseert het op de schelpen en druppelt het terug in de ketelbak, om te worden gerecycled. Dus met meer eieren heb je meer oppervlakte, dus meer condens die terugdruppelt en een langere kooktijd voor minder water .
De handige meegeleverde maatbeker heeft 3 schalen om de juiste hoeveelheid water te kunnen bepalen. Om bijvoorbeeld 4 zachte eieren te koken gebruik je schaal zacht en vul met water tot streepje 4 van medium. Aan het water zelf hoeft niks toe gevoegt te worden.
Kies voor verse eieren en voeg wat azijn aan het water toe. Het zure element zorgt ervoor dat het eiwit bij elkaar blijft en voorkomt dat de eierdooiers stuk gaan. Voeg geen zout toe aan het kookwater.
Elk ei heeft een spitse en een stompe kant. Aan de stompe kant zit tussen eiwit en eischaal een 'luchtkamer'. Pas gelegde eieren hebben geen luchtkamer, die ontstaat pas tijdens het afkoelen.
Eieren bezitten een luchtkamer aan de stompe kant. Door de eieren met de punt naar beneden te bewaren, beschadigt de luchtkamer niet en blijven ze langer goed.
Eieren die in de supermarkt terechtkomen zijn normaal gesproken niet bevrucht. Daardoor kan er eigenlijk geen kuiken uit een supermarktei komen. Toch gebeurt het heel soms wel. Volgens de Britse supermarkt is het bij witte eenden bijvoorbeeld heel lastig om mannetjes en vrouwtjes uit elkaar te houden.