Bloemkool invriezen Breng water aan de kook en voeg een klein beetje zout toe. Dompel de bloemkoolroosjes enkele minuten onder. Spoel ze af met koud water en laat goed uitlekken. Nu kan je de roosjes makkelijk per portie in diepvrieszakjes of -bakjes verdelen en invriezen.
De meeste zelf ingevroren groenten kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezer. Groenten zoals broccoli, bloemkool en courgette blijven zelfs tot 12 maanden goed. Voor het beste resultaat is het belangrijk dat je de groente luchtdicht bewaart.
Bloemkool bereiden & bewaren
Op een koele plek buiten de koelkast is bloemkool 3-5 dagen houdbaar. Je kunt bloemkool tot 12 maanden in de diepvries, bij minimaal -18°C, bewaren. Rauwe bloemkool eerst 2-6 minuten blancheren (kort verhitten) kort voor invriezen.
Als je je buik voorlopig vol hebt van bloemkool, snijd je alles in roosjes die je ongeveer 4 minuten kookt. Even laten afkoelen en daarna kun je de bloemkool invriezen. Handig voor als je een keer minder tijd hebt. Je haalt het bakje bloemkool uit de vriezer en kiepert het bijvoorbeeld zo in jouw Thaise curry.
Er kan weinig verkeerd gaan met het bewaren van bloemkool. Als je het loof om de bloemkool laat, kun je hem tot een week in de koelkast bewaren. Het beste is in de groentela, op de loof zodat de roosjes vrij staan.
Enzymen zijn eiwitten die de groente versneld kunnen laten bederven. Door groente een paar minuten te koken en direct erna af te spoelen met koud water (blancheren), zorg je ervoor dat die enzymen kapot worden gemaakt en het bederf wordt tegengehouden. Lees hoe je stap voor stap groente blancheert.
Hoe bewaar je bloemkool in de koelkast. Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht. (Als je een in plastic verpakte bloemkoolkop in de supermarkt hebt gekocht, maak dan gewoon de knoop los.)
Blancheren. Hoewel invriezen het verouderingsproces vertraagt, wordt het niet helemaal gestopt. Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan, meestal blancheren, om de rijpende enzymen inactief te maken en de kleur, textuur en smaak van groenten te behouden.
Bewaar verse bloemkoolkoppen in een losjes gesloten of geperforeerde plastic zak in de koelkast . Bloemkool heeft luchtcirculatie nodig, dus sluit of knoop de zak niet dicht (als u een in plastic verpakte bloemkoolkop in de supermarkt hebt gekocht, maak dan gewoon de knoop los).
Na bereiding bevatten ingevroren groenten net zo veel vitamine C en mineralen als bereide verse groente, namelijk 40% van het oorspronkelijke gehalte. Ingevroren groenten zijn dus net zo gezond als verse groenten. Wel moet er rekening worden gehouden met groente a la crème, omdat hier extra vet aan is toegevoegd.
Diepvriesgroenten maak je best zo snel mogelijk klaar. Hoe korter de ontdooitijd, hoe kleiner de kans op kwaliteitsverlies of bederf. Breng het water dus eerst flink aan de kook, en voeg ze dan meteen toe. Haal de groenten pas op het laatste moment uit de diepvries.
Je kunt bevroren bloemkool ontdooien in een grote pan met water . Gebruik koud water voor het beste resultaat. Je kunt je pas ontdooide groenten vervolgens gebruiken in een willekeurig aantal bloemkoolrecepten.
Koekenpan of wok: Verhit wat olie of boter in de pan. Roerbak de nog bevroren bloemkoolroosjes ca. 14 minuten. Met deze bereidingstijd krijg je groenten met een bite.
Ook pompoen, tomaat en asperges mogen in de diepvriezer. Die hoef je zelfs niet te blancheren! In de artikelen hieronder lees je er meer over.
Wel eerst 2 minuutjes blancheren, zoals met de meeste groenten. Dan blijven de smaak en het uitzicht beter bewaard. Goed om weten: diepgevroren prei mag je onmiddellijk verwerken in een gerecht. Je moet de stukken dus niet eerst ontdooien.
Controleer eerst of je diepvriezer naar behoren werkt. Leg een thermometer in het vriesvak en kijk de temperatuur na. Invriezen moet zo snel mogelijk en op een zo laag mogelijke temperatuur gebeuren, namelijk bij -24°C. De bewaartemperatuur in de diepvriezer bedraagt -18°C.
Bloemkool kan tot een jaar worden ingevroren , dus het is een makkelijke manier om te voorkomen dat er producten worden verspild. Bloemkool invriezen is echter iets ingewikkelder dan gewoon een hele bloemkool in de vriezer te stoppen. Begin met het wegsnijden van alle bladeren en stelen.
De gescheiden bloemkoolroosjes moeten goed onder de kraan worden gewassen. Dit verwijdert vuil en grote parasieten zoals wormen . De volgende stap is het schoonmaken van de bloemkool in lauw water waarin een beetje zout is opgelost. Dit proces - dat 10-20 minuten zou moeten duren - vernietigt verschillende microben en grote parasieten.
– Bloemkool heeft misschien wel het maximum aantal wormen. Snijd ze in grote stukken zodat je de wormen makkelijk kunt vinden. – Giet warm water in een pan en voeg een lepel zout toe. Doe dan de bloemkoolstukjes erin en laat het een tijdje staan .
Als u het niet wilt blancheren voor het invriezen, snijd of hak de roosjes dan fijn, vries ze in op een schaal tot ze stevig zijn, doe ze dan in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak en verwijder alle overtollige lucht . Er zal bederf optreden, zoals hierboven beschreven, en het is het beste om het binnen een paar weken in gekookte gerechten te gebruiken.
Wanneer je bijvoorbeeld koolraap blancheert, neemt de bittere smaak af en wordt het een stuk lekkerder. Nog een voordeel van het blancheren van koolsoorten: je krijgt een minder opgeblazen gevoel. Dat noemen wij nou een meevallertje.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Opslagmethode
Een andere optie is om ze te bewaren in een microgeperforeerde plastic zak , zegt Lyon. In beide gevallen, doe de roosjes in de groentelade van je koelkast en "geniet er zo snel mogelijk van om de maximale voedingswaarde van de roosjes te krijgen, aangezien ze na verloop van tijd afnemen", zegt Lyon.
Sluit af in GladWare ® voedselbeschermingscontainers. Plaats hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of Glad ® Zipper Bags. Voeg luchtgaten toe voor circulatie. Wikkel hele bloemkoolkoppen in Glad ® ClingWrap (losjes) of plaats in Glad ® Zipper Bags.
Om gekookte groenten te bewaren, moeten ze in een luchtdichte container worden gedaan - zonder deksel - en worden afgekoeld tot kamertemperatuur, vervolgens worden afgedekt en nog wat verder worden gekoeld in de koelkast , en binnen een paar dagen worden gegeten. En hoe zit het met invriezen? Veel groenten kunnen gewoon niet worden ingevroren na het koken.