Wil je toch je komkommer schillen, omdat 't leuk staat bijvoorbeeld, dan is een dunschiller de beste tool. Schaaf de schil er simpelweg in een vloeiende beweging vanaf en snijd de uiterste kontjes weg. Ook leuk: maak een streeppatroon door telkens één rijtje tussen te laten.
Snijd groenten eens anders
Met een spiraalsnijder snijd je in een mum van tijd mooie krullerige slierten, van komkommer, wortel of andere groente. Heb je die nu niet, dan kun je dit oplossen door met een kaasschaaf de komkommer plakken te schaven en die dan in slierten te snijden.
Wie dat te veel werk vindt, snijdt de komkommer in de lengte doormidden en schraapt dan met een theelepeltje het vruchtvlees eruit. Dan krijg je halvemaantjes – ook leuk.
Brunoise komkommer snijden
Was de komkommer en snijd hem doormidden. Schraap de zaden eruit met een lepel en snijd de komkommer vervolgens in plakjes van ongeveer 2-3 mm dik. Snijd de plakjes vervolgens in reepjes van dezelfde breedte. Ten slotte snijd je de reepjes in kleine blokjes van ongeveer 2-3 mm groot.
Uniforme sneden: Een mandoline-snijder kan handig zijn voor uniforme en dunne plakjes komkommer. Hiermee kunt u de dikte aanpassen en consistente sneden garanderen. Maak het extravagant: Gebruik een dunschiller om linten of decoratieve vormen op de schil van de komkommer te maken . Of gebruik een spiraalsnijder om komkommernoedels of spiraalvormige sneden te maken.
Ook leuk: snijd je komkommers eens in kwartjes. Snijd in dat geval eerst ronde schijven en verdeel ze in vier (of zes, ook leuk). Qua presentatie zijn komkommerkwartjes bijvoorbeeld erg leuk in rijstbowls. De kleine stukjes kun je immers zo met een vork (of met chopsticks) weghappen.
Komkommers - in dunne plakjes gesneden
Snijd de komkommer verticaal doormidden en snijd hem vervolgens met de snijkant naar beneden schuin van begin tot eind in dunne plakjes .
Bij het snijden van een komkommer, vooral voor een toepassing waarbij je op zoek bent naar een dobbelsteen, is mijn aanbeveling om de komkommer eerst doormidden te snijden, zodat de zaden zichtbaar worden. Dan neem je de helft en snijd je hem nog een keer doormidden , waardoor je vier kwarten of een kwart komkommer krijgt.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Houd uw mes stevig vast in één hand en de komkommer op uw snijplank parallel aan de onderkant van de plank, snijd de komkommer in de lengte doormidden. Leg elke helft op de snijplank met de snijkant naar beneden naast elkaar en snijd in dunne halvemaanvormige plakjes tot de gewenste dikte.
Komkommers - juliennes van lucifers
Snijd de komkommer schuin in dunne plakjes, schuif de plakjes geleidelijk op elkaar en snijd ze vervolgens van begin tot eind in dunne staafjes .
Halve ringen
Leg de ui op de snijplank en snij 'm van de boven- naar de onderkant doormidden. Leg een gehalveerde ui met het snijvlak op de snijplank, zodat hij niet wegrolt. Snij in dunne plakjes.
Het beste kan je daarom komkommer op kamertemperatuur te bewaren en binnen een paar dagen op eten. Dek eenmaal aangesneden komkommer af met plastic folie om vochtverlies tegen te gaan. De neutrale smaak laat zich onuitputtelijk combineren, bijvoorbeeld met gangmakers als feta, tomaat, avocado, zalm en dille.
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar op een koele plaats zoals een voorraadkast. De komkommer blijft 1 week goed. Een restje rauwe komkommer kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie.
Verwijder het bloesemuiteinde : Snijd altijd het bloesemuiteinde van de komkommer (het tegenovergestelde uiteinde van de stengel) af voordat u gaat inmaken. Het bloesemuiteinde bevat enzymen die de augurken zachter kunnen maken, wat leidt tot een minder gewenste textuur.
Zet je eerste stuk komkommer rechtop en snijd voorzichtig een kant van de komkommer af om de schil aan die kant te verwijderen. Leg de komkommer plat op deze kant en begin dunne plakjes in de lengte te snijden, waarbij je over de komkommer heen gaat totdat je 6 tot 8 dunne plakjes hebt.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
Brunoise snijden is het snijden van blokjes of dobbelsteentjes. Allerhande laat je in dit filmpje zien hoe je het kunt doen. Het filmpje bevat ook tips om het mes goed te hanteren. Brunoise snijden doe je door het uiteinde van de groente weg te snijden.
De basis snijtechniek: de klauw techniek
Plaats je vingers als een kattenklauw op het product. Pak je koksmes en zet de punt op de snijplank. Met een snijdende beweging laat je het mes zakken en daarna weer omhoog. Door je mes langs je naar binnen gebogen vinger te laten glijden, kun je de dikte van de plak bepalen.
Chinoise is een snijtechniek afkomstig uit de Chinese keuken. Het betekent 'in ruitjes snijden' en wordt vaak toegepast om groente of fruit mooi te presenteren. De grootte is variabel, de dikte moet officieel 0,2 centimeter zijn.
Voor perfecte rondjes laat u de komkommer gewoon heel en snijdt u schijfjes in de dikte die u wilt . Halve en kwartmaantjes kunt u net zo makkelijk krijgen door eerst (u raadt het al!) de komkommer te halveren of te vieren. Om halvemaanvormige plakjes te maken, halveert u de komkommer eerst en schraapt u vervolgens de zaadjes eruit met een lepel.
Je kunt een halfproduct aanmaken genaamd 'komkommer plakje', waarbij je 1 komkommer omrekent naar bijvoorbeeld 40 plakjes.
Je kunt de schil en de zaadjes eten . Voeg plakjes komkommer toe aan salades of sandwiches voor een extra crunch. Meng plakjes komkommer met azijn, water, zout en peper voor een pittig bijgerecht.