Koel verhitte producten terug binnen 2 uur tot 20°C en binnen 5 uur tot 7°C of lager in de kern. Hoe sneller je terugkoelt, des te minder bacteriën kunnen uitgroeien.
In de meeste gevallen is het aan te raden om de huid 10 tot 20 minuten te koelen. Een spray werkt slechts enkele minuten, dus dit is niet aan te raden.
In koud water
De snelste manier om je eten af te koelen, is door de pot in een bak met koud water te zetten. In de zomer (of wanneer het binnen warm is) voeg je best ook wat ijsblokjes toe, zodat het water niet te snel opwarmt. Ververs het water om de 5 minuten, zodat het goed koel blijft.
Daarbij kun je de eerste 24 tot 48 uur na het letsel het koelen blijven herhalen. Langer heeft geen zin, want dan start het herstel. Drie keer per dag zo'n 20 minuten is voldoende om de pijn te dempen en de vochtafvoer te stimuleren.
De bedoeling is dat tegen het eind van het koken, we deze koperen spiraal in het wort zetten. Wanneer de kooktijd voorbij is, stoppen we de verwarming en laten (koud) leidingwater via de slangen door de koperen spiraal lopen. Hierdoor zal het wort in ongeveer 30 minuten afgekoeld worden naar 20 tot 25 °C.
Uiteindelijk zal uw wort in temperatuur dalen. Afhankelijk van de grootte van uw ijsvat, moet u mogelijk meer ijs toevoegen. Het hele proces kan slechts 30-60 minuten duren.
Een ander veel gebruikt protocol is 10 minuten koelen -10 minuten rust- 10 minuten koelen, ook dit mag iedere 2 uur worden herhaald. Door kou vernauwen de bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming wordt vertraagd. Koude therapie blijkt effectief tegen zwelling, ontsteking, pijn en verbetert de spierfuncties.
Voor een vermindering van de zwelling is het belangrijk om direct te koelen. Door het koelen “krimpen” de bloedvaten en wordt voorkomen dat er nog meer bloed naar plekken stroomt waar het niet thuis hoort.
Bij acute blessures, zwellingen en ontstekingen moet je altijd koelen. Gebruik geen warmte, want dit kan de pijn en het probleem verergeren. Warmte pas je in een later stadium toe als na de acute fase de herstelfase aanbreekt.
Koel ongeveer 10 – 20 minuten bij pijn. Stop met koelen wanneer de pijn toeneemt. Koel niet bij overduidelijke breuken. Adviseer om het koelen 4 – 5 keer te herhalen, wanneer de pijn dat nodig maakt.
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat koelen zowel een nadelig effect heeft op het herstel, als op de sportprestatie. Kou zorgt namelijk voor een afname van de doorbloeding, van de snelheid van de zenuwgeleiding en van de activiteit van de sensoren in de spieren.
Koel de restjes zo snel mogelijk af en zet ze binnen het uur in de koelkast. Warme gerechten kan je snel afkoelen door de pan met restjes in een bak met koud water en ijs te plaatsen en regelmatig te roeren. Dek de restjes pas af nadat ze zijn afgekoeld. Zo voorkom je condensatie op het deksel.
Je kunt de bekendste en makkelijkste methode proberen: wikkel een blikje frisdrank of een ander drankje in een vochtige doek of papieren handdoek. Plaats het vervolgens in de vriezer of dompel het onder in ijs . Het water op de handdoek verdampt en trekt de warmte weg van het drankje, waardoor het sneller afkoelt.
Rapid chilling is een proces dat temperaturen snel verlaagt , waardoor dit en andere risico's worden vermeden bij het hanteren van bederfelijke producten. Dit commerciële systeem voor het koelen van voedsel wordt veel gebruikt en heeft zoveel voordelen voor bedrijven die regelmatig bederfelijke artikelen moeten opslaan.
Plaats een pan met voedsel in een ijswaterbad en roer het voedsel . Door te roeren kan warme lucht ontsnappen en wordt het voedsel sneller gekoeld. Gebruik indien beschikbaar koelapparatuur, zoals een ijsstok of snelkoeler.
(R)ICE is een vuistregel waarbij de 'R' staat voor Rust, de 'I' staat Immobilisatie (vastzetten met tape), de 'C' voor Compressie (druk/drukverband er omheen), de 'E' voor Elevatie (hoog leggen van het been) en Ice voor ijs/koelen.
KOELEN: Koelen is vaak een goed idee om de ergste zwelling en pijn tegen te gaan. Start hier meteen mee na het trauma, doe dit dan voor 15-20 minuten. Herhaal dit de eerste 48 uur regelmatig. VERWARMEN: Uw spieren werken hard om te herstellen van een blessure en kunnen daardoor stijf worden.
Koelen kan de pijn en warmte verlichten en de reactie van het lichaam op de kwetsuur verminderen. Koelen zorgt er in eerste instantie voor dat de bloedvaten vernauwen.
Wanneer het koelen pijn doet, koel dan minder lang en 4 à 5 keer per dag. Als het koelen pijn doet kan dit een indicatie zijn van een beschadigd bot, een scheurtje in het bot of een breuk. Als je hierover twijfelt neem dan contact op met de huisarts.
In de eerste fase van herstel is er een ontstekingsproces. Het lichaam stuurt bij de blessures informatie naar ontstekingscellen die vervolgens het beschadigde weefsel gaan opruimen. Door de koeling van ijs zal dit proces verminderd gaan waardoor het herstelproces vertraging oploopt.
Koel de plek maximaal 20 minuten onder lauw, zacht stromend water of met ijs of een coldpack. Houd ijs of een coldpack niet rechtstreeks tegen de huid, maar wikkel het bijvoorbeeld in een schone theedoek. Hou op met koelen als de pijn erger wordt.
Bij ontstoken en pijnlijke gewrichten helpt een ijskompres. En bij stijve, koude en pijnlijke gewrichten kan warmte uitkomst bieden. Als u gewrichten stijf, koel en pijnlijk aanvoelen, dan is warmte de beste methode om de klachten te verlichten.
Als de zwelling niet vanzelf weggaat, kan de chirurg deze operatief verwijderen. Ganglion: als je een ganglion heeft, zit er een bobbeltje aan je pols, vinger, enkel of voet. Dit bobbeltje is gevuld met slijm. Over het algemeen doet het bobbeltje geen pijn, maar het kan wel een zeurend of irriterend gevoel geven.
Je lichaam koelt af door te transpireren. Hiermee wordt de hitte uit je lichaam gedreven. Tijdens het zweten verlies je het nodige vocht, maar ook elektrolyten (zouten) die aangevuld moeten worden. Gelukkig bestaan er genoeg fruitsoorten die dit vocht- en zouttekort kunnen aanvullen.