Vaak wordt ijs gezien als een traktatie die je jezelf niet elke dag kan veroorloven. Maar wist je dat er juist ook (gezondheids)voordelen zitten aan het eten van ijs? Er zijn genoeg redenen om jezelf wat vaker te trakteren op een heerlijk bolletje ijs.
Af en toe een ijsje
Zeker op warme dagen is er niets lekkerder dan een ijsje. Na het eten ijs als toetje kan heus af en toe geen kwaad. Maar ook in ijs zit net als in vla en pudding veel suiker. IJs kent wel een verschil tussen ijs gemaakt van room en van fruit en water, sorbetijs.
Af en toe een ijsje eten kan geen kwaad, het past zelfs in een gezond eetpatroon. "Er is wel verschil in welke soort je kiest, de ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere", zegt Jasper de Vries van het Voedingscentrum.
Een bolletje yoghurtijs is nog een dagkeuze, maar bij twee bolletjes wordt het een weekkeuze. Een weekkeuze kun je beter niet meer dan 3 keer per week nemen. Roomijs en softijs zijn altijd weekkeuzes, ook bij één bolletje.
Roomijs: 1 bolletje is een weekkeuze. Roomijs bevat relatief veel verzadigd vet en suiker. 1 bolletje levert ongeveer 100 kcal. Softijs: het aantal kcal hangt af van de grootte van je softijsje.
" Een enkele portie, [wat vaak een] half kopje is, per dag is het maximum dat ik voor de meesten aanbeveel," zei Clark. "Dat gezegd hebbende, zijn er bepaalde situaties waarin meer dan dat nuttig kan zijn ― bijvoorbeeld wanneer iemand moet aankomen of extreem veel calorieën nodig heeft."
Door iets kouds te consumeren, zoals ijs, worden receptoren in mond en keel gestimuleerd, waardoor een koelend effect ontstaat. Dit helpt om de lichaamstemperatuur te verlagen, inclusief de temperatuur van de hersenen.
Het hangt er echt vanaf hoeveel ijs je eet en hoe vaak. Als je eens in de paar maanden ijs eet, denk ik niet dat het veel uitmaakt . Het is een onbeduidend aantal calorieën of suiker dat je bespaart.
In ijs zit veel melk en room. Deze ingrediënten bevatten veel vitamine D, vitamine A, calcium, vitamine B2 en fosfor. Daarnaast ligt het aan de smaak van het ijs, welke extra vitamines je binnen zult krijgen. Vanille bonen bevatten bijvoorbeeld veel antioxidanten en wat magnesium.
Een softijsje van 75 gram bevat namelijk 154 kcal en een bolletje roomijs 102 kcal. Dat lijkt dus een betere keuze, maar een bol roomijs is slechts 50 gram, dus 75 gram roomijs bevat ook 153 kcal. Ga je vaak voor 2 bollen? Dan is softijs dus wel net een betere keuze op de calorieënteller.
Experts raden aan om voedingsmiddelen die toegevoegde suiker en verzadigd vet bevatten, zoals ijs, met mate en met aandacht te eten. In overmaat kunnen deze voedingsmiddelen de voedzame keuzes in uw dieet verdringen en het risico op chronische aandoeningen zoals hartziekten, hoog cholesterol, obesitas en diabetes op den duur vergroten .
IJs bevat erg veel vet en zuivel, waardoor het pijnlijke krampen, een opgeblazen gevoel en een indigestie kan veroorzaken. Zeker wie lactose-intolerant, moet ver wegblijven van ijs of kiezen voor zuivelvrije alternatieven.
Wat doet ijs eten met je lichaam? Als je te veel of te snel ijs eet, is de kans groot dat je last krijgt van je buik. Jouw lichaam geeft op deze manier aan dat je moet stoppen met eten. Je lijf heeft er namelijk moeite mee om in korte tijd veel voedsel te verwerken.
Zorg dat elke maaltijd eiwitten bevat .
Door bij elke maaltijd eiwitten te eten, voorkom je dat je tussen de maaltijden door weer honger krijgt. Hierdoor voorkom je dat je ineens zin hebt in een ijsje tot het avondeten of als tussendoortje 's avonds laat.
Waterijs of sorbetijs zijn je beste ijsvrienden, ze bevatten de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes ijs. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje.
Afvallen en ijsjes eten
De ene soort bevat meer calorieën, suiker of vet dan de andere. Wie willen afvallen en voor minder calorieën kiest, kan het beste gaan voor waterijs of sorbetijs. Een waterijsje bevat meestal zo'n 40 calorieën en een bolletje sorbetijs bevat ook 40 calorieën.
Richtlijnen Voedingscentrum
Ook binnen een gezond eetpatroon kun je echt weleens een ijsje eten. Maar ook hier geldt weer, niet elk ijsje is hetzelfde. Waterijs is volgens het Voedingscentrum bijvoorbeeld een dagkeuze. Net als één bolletje sorbetijs of één bolletje yoghurtijs.
IJs. IJs is moeilijk te weerstaan, maar je moet je porties strikt beperken tot niet meer dan een half kopje als je niet wilt afwijken van je gewichtsverliesreis . IJs is calorierijk met een zeer hoog suikergehalte, minimale proteïne en geen vezels.
De zuivelinhoud van ijs bevat probiotica die een gezonde darmflora bevorderen . Probiotica zijn nuttige bacteriën die helpen bij de spijsvertering en bijdragen aan een evenwichtige darmflora. Het opnemen van gematigde hoeveelheden ijs in uw dieet kan de spijsvertering ondersteunen.
Maar een paar kleine porties per week – gecombineerd met een overigens gezond dieet en bewegingsregime – zullen waarschijnlijk niet veel kwaad kunnen .
In werkelijkheid is er geen vetverbrandende kwaliteit aanwezig in ijs dat het vet zomaar wegsmelt, maar de eer gaat eigenlijk naar het gevoel van volheid dat gepaard gaat met het eten van ijs in combinatie met het volgen van een gezond regime. Uiteindelijk komt het allemaal neer op portiecontrole .
Wanneer en hoe vaak eten consumenten ijs? 73% van de consumenten eet minstens één keer per week ijs en 2 op de 3 eet 's avonds ijs.
Nou, ijs heeft negatieve calorieën, omdat het koud is. Dus als je een hele grote hoeveelheid ijs eet, zul je extra calorieën moeten verbranden om het te laten smelten en op lichaamstemperatuur te brengen. Je zult dus afvallen als je niet meer eet dan normaal . Het effect is heel klein.
Zuivel . Producten zoals ijs, zure room, roomkaas — bijna alles wat van melk wordt gemaakt — bevatten veel cholesterol . Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het vet in zuivel uw LDL ("slechte") cholesterolgehalte kan verhogen, dus vermijd het om deze producten regelmatig te eten.
Onderzoek heeft aangetoond dat het verlangen naar ijs zo sterk kan zijn dat de snoeplust vergelijkbaar is met de begeerte van drugsverslaafden. De studie toont aan dat de hersenen naar meer ijs hunkeren, op dezelfde manier als iemand die regelmatig cocaïne snuift.