Sesamkoekjes. Een sesamkoekje bij de koffie (of thee natuurlijk) is eigenlijk een hele goede keuze. Naast dat deze koekjes lekker zoet en knapperig zijn, bevatten ze ook veel goede vetten. Bakken en happen maar!
Een stuk fruit zoals een banaan, appel of peer. Een handje ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten of pinda's. Een schaaltje magere yoghurt of kwark met wat fruit of muesli. Een bakje rauwkost, bijvoorbeeld komkommer, tomaatjes, radijsjes en paprika.
Met al die goede voornemens in gedachten, zetten we de koekjes met de minste calorieën voor je op een rij: Lange vinger: 20 kcal. Maria biscuit: 27 kcal. Speculaasje: 33 kcal.
De koploper is een pecannotenkoek met maar liefst 403 kcal. De 'gezondste' optie is een klassieke croissant.
Zoek naar koekjes die weinig verzadigd vet bevatten. Volkoren granen: Kies koekjes die volkorenmeel gebruiken, zoals volkorenmeel of notenmeel, dat meer vezels en voedingsstoffen bevat dan geraffineerd wit meel.
De kwaliteiten die deze smakelijke lekkernijen zo populair maken, zijn dezelfde die ze zo goed laten passen bij koffie. Knapperige chocoladekoekjes hebben de juiste textuur en zijn doorgaans milder van smaak. Hetzelfde geldt voor ouderwetse boterkoekjes — vooral als je melk of room aan je koffie toevoegt.
Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf. Iets kleins is bijvoorbeeld een koekje, stukje chocolade, zoet beleg of een lepel ketchup.
Uit een Amerikaanse studie is gebleken dat mensen die cafeïne drinken de producten die ze eten als minder zoet ervaren. Daarom blijven mensen hunkeren naar zoetigheid en lusten daardoor dus graag een extra koekje.
Eierkoeken leveren weinig voedingsstoffen en zijn daarom niet per definitie gezond te noemen. Ze dragen niet bij aan een gezond eetpatroon. Omdat ze in vergelijking met andere koeken minder calorieën leveren kunnen ze theoretisch gezien helpen bij afvallen.
Voeg wat kaneel toe aan je koffie
Kaneel is een smakelijke specerij die bijzonder goed combineert met de smaak van koffie. Onderzoeken tonen aan dat kaneel de bloedglucose, cholesterol en triglyceriden bij diabetici kan verlagen ( 12 ). Als u wat smaak nodig hebt, probeer dan eens een snufje kaneel toe te voegen. Het is verrassend lekker.
Wat zijn gezonde koekjes? Gezonde koekjes zijn koekjes die voedingsstoffen bevatten waar je lijf iets mee kan. Denk aan vezels en eiwitten. Daarnaast bevatten ze geen toegevoegde suiker en ook zijn ze laag in verzadigd vet.
Naast het boosten van je mok met collageen, kun je een schep plantaardige proteïnepoeder of een eetlepel proteïnerijke superfoods zoals hennepzaden toevoegen aan je koffiemix. Het is een smakelijke manier om het proteïnegehalte van je drankje te verhogen en tegelijkertijd de verzadiging te stimuleren. Bovendien maakt het je kopje ultra romig en schuimig.
Welke koekjes zit geen suiker? Suikervrije koekjes zijn bijvoorbeeld havermoutkoekjes zonder suiker, mueslikoekjes, kokosmeelkoekjes en amandelmeelkoekjes.
Koffiekoeken zijn in België en Nederland bij de meeste bakkers een standaardproduct in het dagelijks assortiment. In Nederland staan ze bekend als koffiebroodjes.
Na het drinken van de koffie of thee, is het doorgaans gebruikelijk om een borrel te schenken. Daarmee wordt er geproost op de verjaardag! Bier, wijn, mixdrankjes of cocktails: je weet zelf het best wat je gasten graag drinken.
"De manier waarop we suiker verteren en opnemen, is overal hetzelfde", zegt Meredith Price, RDN, die gespecialiseerd is in plantaardig eten in Brooklyn, New York. Toch zijn ontbijtkoekjes meestal een gezondere optie dan suikerrijke ontbijtgranen of granolarepen , zegt ze.
De gezondste snoepjes ter wereld: Kiwibes. Nu volop in het nieuws geweest vanwege de gezonde eigenschappen. Lekker op een taart, in uw yoghurt, fruitsalade of als een snoepje.
Koekjes bevatten vaak veel geraffineerde suiker en verzadigde vetten . Ze worden over het algemeen als ongezond beschouwd en ze vaak eten kan een risicofactor zijn voor het ontwikkelen van diabetes type II, obesitas en Alzheimer. Momenteel zijn er wereldwijd meer dan 1,6 miljard mensen ouder dan 15 jaar die overgewicht of obesitas hebben.