Opnieuw koken Heb je pasta zonder saus over? Perfect! Je kunt deze namelijk prima verwarmen in heet water.
Pasta opwarmen in kokend water
Doe je overschotje pasta in een fijne zeef. Zet een pot met kokend water op het vuur die voldoende groot is zodat je de zeef kan onderdompelen. Dompel de zeef met de pasta onder in de pot in de pot met kokend water. Het duurt gemiddeld 30 seconden om zo je pasta op te warmen.
Ook het opnieuw opwarmen van rijst- en pastagerecht is volgens verschillende nieuwsbronnen iets wat men beter niet kan doen. Als dit soort gerechten te lang of niet koel genoeg bewaard worden en daarna in de magnetron of pan belanden, kan het zijn dat iemand de bacillus cereus bacterie binnenkrijgt.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Gekookte pasta bewaar je het best niet te lang. Daarvoor waarschuwt het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV). Hoewel koude pastasalades bij warm weer erg populair zijn, raadt het FAVV aan om gekookte pasta niet langer dan twee dagen in de koelkast te bewaren.
Verse pasta in de koelkast bewaren (tot 1 dag bewaren)
Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen. Dit is omdat deze al is voorgekookt om langer houdbaar te zijn. Geniet van zelfgemaakte pasta.
Als voedsel hygiënisch is bereid, snel is afgekoeld na het koken (of opwarmen) en koud is bewaard, mag het meer dan eens opwarmen het risico op ziekte niet vergroten . Langdurige opslag en herhaaldelijk opwarmen hebben echter invloed op de smaak, textuur en soms de voedingskwaliteit van voedsel.
Rijst is problematischer dan andere overgebleven voedingsmiddelen omdat het bacteriën kan bevatten die Bacillus cereus heten, en die sommige kookprocessen overleven . Deze bacterie is vaak de oorzaak van voedselvergiftiging door opgewarmde of gekookte rijst.
Bacillus cereus is een bacterie die een voedselvergiftiging kan veroorzaken. De bacterie kan voorkomen in rijst- of pastagerechten die te lang en niet koud genoeg bewaard zijn.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt. Als je echter restjes hebt en je wilt het gerecht opwarmen ondanks het risico dat de textuur wordt verpest, is de beste manier om het p te warmen in een pan.
De kracht van het kookwater
Wel, pastawater zit vol restjes zout en zetmeel van de pasta die je erin kookte. Als je dat water toevoegt aan de pan waarin je je pasta afwerkt én waarin zich een vet – olijfolie of boter – bevindt, ontstaat er een emulsificatie (of culinaire magie).
Wanneer u restjes rijst en pasta opmaakt, zorg er dan voor dat u ze helemaal verwarmt tot 165°F en ze meteen opeet. Verwarm hele gerechten niet meer dan één keer opnieuw en bewaar ze niet langer dan een paar dagen, zelfs niet als ze goed zijn bewaard en gekoeld.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Kortom, er is geen specifieke limiet aan hoe vaak je iets mag opwarmen , maar het is het beste om restjes binnen vier dagen op te eten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als gekookte rijst of pasta gedurende een lange tijd (meer dan 4-6 uur) bij 12-14 o C wordt bewaard, kan het extreem gevaarlijk worden om te eten . Bij deze temperatuur kunnen de sporenvormende bacteriën hittebestendige toxines vormen. Rijst- en pastaresten moeten daarom altijd snel worden gekoeld en in de koelkast worden bewaard bij een temperatuur lager dan 6-8 o C.
Het is OK om warme gerechten in de koelkast te bewaren . Je hoeft niet te wachten tot de gerechten zijn afgekoeld voordat je ze wegzet. Sterker nog, het is beter om ze meteen op te slaan terwijl ze nog warm zijn dan ze te vergeten en ze te lang op kamertemperatuur te laten staan.
Redactrice Sofie: "Simpel: pasta die je met saus gaat serveren, mag je niet spoelen omdat je dan het zetmeel wegspoelt dat de saus aan de pasta laat plakken.
Kook er nog eens mee
Misschien moet je zelfs 2 of 3 keer een pan met pasta op het vuur zetten! In plaats van telkens nieuw water te nemen, kan je het kookwater van de eerste lading pasta perfect hergebruiken.
Zout is namelijk een smaakversterker. Door zout toe te voegen aan het kookwater krijgt de pasta al meer smaak terwijl het kookt. In Italië wordt trouwens altijd zout aan het kookwater toegevoegd. Wel belangrijk om even te onthouden is dat je het zout het beste kunt toevoegen als het water kookt.
Restjes of sauzen kan je na de oorspronkelijke bereiding nog maximum 2 maal opwarmen. Zet telkens de overschot zo snel mogelijk na bereiding (zelfs warm!) in de koelkast.
Dan kun je dit het beste in de oven opwarmen. Dit doe je door je oven voor te verwarmen op ongeveer 175 graden. Bedek vervolgens je kliekje met een beetje aluminiumfolie en warm dit in ongeveer 20 minuten op. Je kunt ook nog een scheutje melk aan je pasta of lasagne toevoegen om uitdroging te voorkomen.
Bak het. Als je pastagerecht al bedekt is met saus, kan het opwarmen in de oven de beste optie zijn. Doe je pasta (saus en al) in een ovenvaste ovenschaal, dek het af met folie en bak het 15 tot 20 minuten op 350℉.