In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem is het verstandig een dokter te raadplegen na de consumptie van schimmels.
Hoewel schimmel pas gevaarlijk wordt als je het in grote hoeveelheden binnenkrijgt, kun je beter geen risico's nemen. Verwijder dus niet alleen de schimmel, maar gooi het hele product weg. Zacht fruit, brood, een stuk komkommer, roomkaas of een potje compote: je kunt ze allemaal beter weggooien als je schimmel ziet.
Als iemand een grote hoeveelheid schimmel zou consumeren, zou hij of zij last kunnen krijgen van misselijkheid, indigestie, krampen en mogelijk diarree , zei Lee. Maar deze symptomen zijn niet per se slecht, legde ze uit. "Het is het beschermingsmechanisme van je lichaam dat in werking treedt en probeert de agent uit je lichaam te krijgen."
Als schimmel op uw eten zit en u eet het op, kunt u hier last van krijgen. Sommige schimmels kunnen gifstoffen produceren, dit zijn mycotoxines. Het eten van deze gifstoffen kan leiden tot een voedselvergiftiging met diarree en misselijkheid.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Kortom: de micro-organismen komen in allerlei soorten en maten. Toch moet je goed opletten, want een schimmel kán schimmelgifstoffen ontwikkelen. Die gifstoffen, ook wel mycotoxines genoemd, kunnen voedselvergiftiging veroorzaken. Je kunt er bijvoorbeeld diarree en buikpijn van krijgen.
Tenzij u immuungecompromitteerd bent of zeer grote hoeveelheden schimmel eet, zult u waarschijnlijk in orde zijn. Maar let op eventuele symptomen, merken de experts op. Als u zich goed voelt, kunt u gewoon doorgaan. Als u ernstige gastro-intestinale symptomen of tekenen van een allergische reactie ontwikkelt, zoek dan medische hulp .
Schimmel kan uw maag en spijsverteringsstelsel irriteren. Als u per ongeluk water met schimmel erin drinkt, kunt u zich misselijk voelen, maagkrampen krijgen of diarree krijgen .
Hoewel de symptomen kunnen variëren, zijn de meest voorkomende symptomen bij mensen die binnenshuis aan schimmel worden blootgesteld: Verstopte neus en sinussen . Oogirritatie, zoals jeukende, rode, tranende ogen. Piepende ademhaling en ademhalingsmoeilijkheden.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Kun je schimmel op zacht voedsel eten? De algemene regel is: als je schimmel op zacht voedsel vindt, zoals brood, fruit en zachte kazen , gooi het dan in zijn geheel weg, want schimmel verspreidt zich gemakkelijker in zacht voedsel, zegt Poon. "Schimmel op je zachte voedsel heeft zich waarschijnlijk veel verder verspreid dan je kunt zien," legt ze uit.
Het eten van bedorven beef jerky kan leiden tot voedselvergiftiging , omdat de bacteriën die het bederven veroorzaken, kunnen worden overgebracht naar uw spijsverteringsstelsel. Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, braken, diarree, koorts en buikpijn. In ernstige gevallen kan voedselvergiftiging uitdroging en orgaanschade veroorzaken als het niet wordt behandeld.
Soda is het milieuvriendelijkste middel om schimmel te verwijderen. Los 6 gram soda op in een emmer met 1 liter water. Doop een harde borstel in de emmer en wrijf over de schimmelplekken. Loskomende schimmeldeeltjes zijn heel slecht voor je.
Witte schimmel is inderdaad gevaarlijk. Niet alleen voor de aangetaste bouwmaterialen, maar ook – en vooral – voor je eigen gezondheid. Schimmels verspreiden zich namelijk via sporen, dat is niet anders voor witte schimmel. Die sporen zijn giftig wanneer je ze inademt.
De schimmel groeit goed in vochtige omstandigheden en produceert giftige stoffen, mycotoxinen, die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Blootstelling aan deze schimmel kan symptomen veroorzaken zoals keelpijn, niezen, hoesten, een verstopte neus, een piepende ademhaling en kortademigheid.
Truffels, champignons en paddenstoelen, maar ook brie en blauwschimmelkazen zijn ondanks de schimmels die erop leven allemaal eetbaar. Andere soorten zijn nuttig, soms zelfs onmisbaar, om wijn te maken of worst te drogen. De niet-eetbare schimmels vormen zich op eten dat bederft.
Geactiveerde houtskool
Actieve kool kan worden ingenomen als supplement voor het reinigen van schimmel. De meeste mensen denken er niet aan dat er schimmel in hun lichaam leeft, maar dat kan wel. Actieve kool is een krachtige natuurlijke behandeling. Het vangt gifstoffen in het lichaam op, waardoor ze kunnen worden uitgespoeld en het lichaam ze niet opnieuw opneemt.
Enkele van de rijkste voedingsbronnen van glutathion zijn spinazie, avocado's, asperges en okra. Naast glutathion ondersteunen quercetine en N-acetylcysteïne de ontgifting van schimmel. Als u herstelt van blootstelling aan schimmel, kunt u baat hebben bij een geconcentreerde dosis glutathion via supplementpillen, inhalatie of IV .
Wat als je per ongeluk toch schimmel eet? In de meeste gevallen heeft het ingeslikte beetje schimmel geen gevolgen. Toch blijft het advies om waakzaam te zijn voor symptomen als misselijkheid, diarree en kortademigheid.
Schimmels zijn schadelijk voor je gezondheid
Wanneer je deze stoffen regelmatig inademt kunnen er verschillende gezondheidsklachten ontstaan. Hierbij kun je denken aan allergische reacties, keelpijn, vermoeidheid of je kunt er zelfs misselijk van worden.
De werkzame stof in anti-schimmelmiddelen is vaak natriumhypochloriet, een chloorbleekmiddel. Natriumhypochloriet doodt de schimmel. Daarnaast heeft deze stof een blekende en reinigende werking. Er zijn ook chloorvrije anti-schimmelmiddelen.
Eenmaal in het lichaam kunnen de schimmels een infectie veroorzaken aan de organen, zoals in de hersenen, longen, nieren en lever. Een dergelijke schimmelinfectie kan levensbedreigend zijn.
De schimmel op brood kan een gifstof afscheiden, waarvan je op langere termijn ziek van kan worden. Als je per ongeluk een keertje brood met schimmel hebt gegeten, is dat niet zo erg. Je kunt beschimmeld brood beter niet eten.
Nogmaals, als je schimmel eet, is de kans groot dat er niets gebeurt of dat je een lichte maag-darmstoornis ervaart . "Je zou een zeer onderontwikkeld immuunsysteem moeten hebben en een heleboel schimmel moeten eten om ziek te worden," zegt Detwiler. "Zelfs dat zal je waarschijnlijk niet doden."
Zodra u schimmel op uw tomaten ziet, is het waarschijnlijk tijd om ze te laten staan .