Verticuteren is goed om weerbarstig onkruid en vervilt mos te bestrijden, maar het vraagt ook veel van de bodem. Wil je op het einde van de zomer verticuteren, doe dat dan zeker minder intensief. Het gazon heeft dan nog tijd om goed te herstellen en met nieuwe kracht aan de winterslaap te beginnen.
Zorg ervoor dat je bij het verwijderen van het onkruid de hele wortel van de plant verwijdert. Zo verklein je de kans dat het onkruid snel de kop weer opsteekt. Het kan ook helpen om je gazon te verticuteren. Hiermee verwijder je bijvoorbeeld effectief mos.
Als er geen mos of onkruid aanwezig is in het gazon, is verticuteren dus helemaal niet nodig. Beluchten wordt aanbevolen bij verdichte bodems. Deze komen vaak voor op zware, kleiachtige gronden. Ook intensief gebruik kan leiden tot selectieve verdichting die niet meer kan verholpen worden met een verticuteermachine.
Schaduwrijke plekken mag je twee keer verticuteren. Het is beter om ieder jaar licht te verticuteren dan bijvoorbeeld één keer in de drie jaar heel zwaar. De viltlaag is op deze manier ieder jaar te overzien en het verticuteren wordt zo geen zwaar lichamelijk werk.
Wij raden verticuteergereedschappen met roterende messen aan die een paar millimeter in de grond dringen om mos, vilt en onkruid te verwijderen . Het proces kan in het begin een beetje een puinhoop van het gras maken, maar het verjongt uw gazon op de lange termijn, waardoor het gemakkelijker wordt voor lucht, water en micronutriënten om de wortels te bereiken.
De meest effectieve manier van onkruid verwijderen, is met de hand. U kunt regelmatig opkomend onkruid uit de grond trekken met de hand of met een speciale onkruidbezem of onkruidborstel. Het is belangrijk om het onkruid met sterke wortels en al uit de grond te trekken, om zo te voorkomen dat het snel weer opkomt.
Kokend water
Het gebruik van kokend water! Dit is de meest milieuvriendelijke oplossing met het meest snelle zichtbare resultaat.
Zowel in het voorjaar als in de herfst kunnen er hitteperiodes zijn. Verticuteer dan zeker niet. Verticuteer het gazon ook niet als de bodem nat is of bij regenweer. Het is moeilijker om de mulch eruit te kammen en de bodem wordt niet optimaal gereinigd.
Nadat je het gras hebt geverticuteerd, kun je vervolgens het beste gazonkalk strooien.
Is het gazon compleet dichtgeslagen? Dan zal er geen kalk in de bodem terechtkomen. In dat geval doe je er goed aan om eerst te verticuteren. Door te verticuteren maak je gaten in de bodem, waardoor deze weer licht, water en voedingsstoffen kan opnemen.
Hoe gazon herstellen na verticuteren? Zaai na het verwijderen van de mos- en viltlaag DCM Graszaad Herstel in, en dek af met DCM bodemverbeteraar Vivimus® Gazon. De grasmat zal na enkele weken weer stevig en dicht zijn.
Eens per jaar is het minimale advies om het gazon te verticuteren. Dit kun je het beste doen wanneer de bodem temperatuur nog of weer warmer is. De maanden maart en april zijn de ideale maanden. Maar ook augustus en september zijn prima maanden om de werkzaamheden te verrichten.
Dankzij de snelle kieming en opkomst van het gras schieten de nieuwe grassprietjes vlot omhoog uit de kale plekken. Al na enkele weken geniet je opnieuw van een prachtig dichtgegroeid gazon.
Of het nu een koel of warm seizoen is, de beste verdediging tegen onkruid is het onderhouden van een dichte, krachtige stand van graszoden . Het selecteren van de juiste soort voor een gazon is een cruciale eerste stap om onkruid in het landschap te beperken.
Eén van de meest efficiënte middeltjes om niet alleen onkruid te bestrijden, maar ook tegen te gaan is zout. Strooi ze met de nodige regelmaat in de voegen van je tegels en je zal merken dat onkruid geen schijn van kans meer heeft. Het volstaat om zo'n 20 gram zout per vierkante meter te strooien.
Een optimaal klimaat creëer je onder meer door het gazon regelmatig te beluchten, te bemesten en kalk te strooien. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat de graswortels zich goed vertakken, waardoor het gazon mooi dichtgroeit en onkruid minder ruimte krijgt.
Een veelvoorkomende fout is te diep in de grond gaan met het gereedschap, wat de taak onnodig zwaar maakt. Een maximale diepte van 5 millimeter is voldoende voor het verwijderen van mos en bevordert het vrijkomen van groeihormonen voor het herstelproces.
Afhankelijk van het gazon maar twee keer per jaar. Als u veel mosgroei heeft gehad mag u gerust in het najaar een tweede keer verticuteren, anders volstaat slechts één keer. De eerste keer in april of mei en indien de bodem uit klei of veengrond bestaat mag u het ook nog een keer in september of oktober verticuteren.
Als u zowel beluchten als verticuteren overweegt, is het beter om eerst te verticuteren en daarna te beluchten . Zorg er wel voor dat er een paar dagen tussen de twee handelingen zit, zodat uw gazon kan herstellen voordat u weer aan de slag gaat.
Verticuteer uw gazon – idealiter in oktober of begin november, wanneer het gras sterk groeit , om mos te verwijderen. Op een klein gazon, of als het mos zich slechts op een beperkt gebied bevindt, kan dit worden gedaan met een hark met veertanden.
Een verticuteerhark is een hark met verschillende messen waarmee je de viltlaag in je gras losharkt. Je kunt natuurlijk ook een gewone hark gebruiken om te verticuteren, maar met een verticuteerhark gaat de klus een stuk makkelijker en maak je minder gezond gras kapot.
Gebruik na het verticuteren een stikstofrijke meststof zoals onze snelwerkende gazonmeststof. Stikstof stimuleert namelijk blad ontwikkeling, wat helpt bij het herstel. Na de bemesting kan het graszaad gezaaid worden. Ons speel graszaad is hier ideaal voor.
De beste manier om onkruid te voorkomen is om meteen een laag mulch tussen je planten uit te strooien. Mulch houdt niet alleen het onkruid tegen, het zorgt er ook voor dat het water in de zomer minder snel verdampt en dat de grond eronder luchtig blijft. Vooral de eerste twee jaar zijn cruciaal.
Wat helpt echt tegen onkruid tussen tegels? Kokend water (eventueel met zout) kan effectief zijn, evenals mechanische verwijdering met een voegenkrabber. Kun je met azijn onkruid verwijderen? Ja, azijn is een effectieve optie voor bepaalde soorten onkruid.
Baking soda in de tuin
Tegen onkruid en groene aanslag: Strooi het witte poeder tussen de tegels om onkruid te doden en voorkomen. Je kunt met baking soda opgelost in water ook makkelijk groene aanslag van tegels of tuinmeubels verwijderen.