Dikke zuivelresten, zoals yoghurt en vla, kunnen ook met verpakking en al in de vuilnisbak bij het restafval. Composteringsinstallaties maken van ons groente-, fruit- en tuinafval compost en groen gas. De land-en tuinbouw gebruikt die compost als bodemverbeteraar zodat gewassen beter groeien.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
Het is het beste om het weg te gooien . Hoewel de melk die gebruikt wordt om yoghurt te maken gepasteuriseerd is — wat betekent dat het verhit wordt om eventuele gevaarlijke bacteriën te doden — is er nog steeds de mogelijkheid dat er daarna besmetting plaatsvindt, tijdens de verwerking en verpakking.
Waarom yoghurt bij planten? Yoghurt kan nuttig zijn voor planten vanwege de levende bacteriën die het bevat. Deze bacteriën kunnen helpen bij het afbreken van organisch materiaal in de grond, waardoor voedingsstoffen vrijkomen die de plant kan opnemen.
Schep het op ochtendgranola, gebruik het als saladedressing, roer het door pittige soepen, voeg het toe aan baksels en meer . Ontdek hieronder enkele creatieve manieren om overgebleven yoghurt te gebruiken en bekijk vervolgens onze verzameling recepten met natuurlijke yoghurt, Griekse yoghurtrecepten en onze beste bevroren yoghurtrecepten.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De yoghurt heeft brokken, wordt waterig, ruikt zuur of smaakt bitter. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dat klopt - je favoriete yoghurt kan ook je favoriete planten voeden ! Wanneer je yoghurt aan je grond toevoegt, bemest het planten en verbetert het de groei.
Veel zuivelproducten, waaronder kaas, boter, yoghurt, zure room, ijs en melk, kunnen aan uw compost worden toegevoegd . Vanwege hun hoge vocht- en vetgehalte moet u echter droge organische materialen toevoegen, zoals versnipperd papier, stro en droge bladeren om het vocht tegen te gaan.
Geopend product
Als je een product al geopend hebt, dan kun je het nog een aantal dagen bewaren in de koelkast. Voor kwark en yoghurt is dat ongeveer 5-7 dagen, voor melk 3-5 dagen.
De kern van de zaak
Als uw bakje yoghurt tekenen van bederf vertoont, zoals een ranzige geur of een gestremde textuur, kunt u het het beste weggooien in de composthoop of in de vuilnisbak .
Compost of afval
Als u thuis geen composthoop hebt, kijk dan op de website van uw lokale gemeentelijke recycling om te zien of er composteringsdiensten in uw gemeenschap worden aangeboden. Als composteren geen optie is, gaat het in de prullenbak.
“ Het is normaal gesproken veilig om yoghurt te eten als de houdbaarheidsdatum is verstreken, zolang er geen tekenen van bederf zijn, zoals een vreemde geur of schimmelgroei ,” zegt Amidor. “Het is het beste om de yoghurt binnen 7 tot 14 dagen na opening te eten om het risico op schimmel- of gistgroei te verkleinen.”
Sommige producten kunnen het riool verstoppen of vervuilen. Daarom mag u niet al uw afval door de wc of gootsteen spoelen. Denk aan maandverband, medicijnresten of frituurvet. Wat wel mag is bijvoorbeeld toiletpapier, zuivelresten (melk) en resten van reinigingsmiddelen.
In plaats daarvan is het invriezen van yoghurt een opmerkelijk snelle en gemakkelijke methode. Alle yoghurt, of het nu vol of mager is, gezeefd (zoals Griekse of skyr), puur of gemengd met fruit, kan tot twee maanden worden ingevroren . Technisch gezien is het veilig om het nog lang daarna te eten, maar twee maanden is echt de limiet als het gaat om smaak en textuur.
Room, yoghurt of melk waarvan de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken, is over het algemeen nog 1-2 weken houdbaar . Slaagt het voor de geurtest? 👃 Als het niet zuur ruikt, is het goed.
Wat u niet moet doen bij composteren
Voeg geen vis, vlees, zuivelproducten, botten, gebakken goederen, vet voedsel of vet toe aan uw composthoop . Deze etensresten vergaan niet gemakkelijk en kunnen dieren aantrekken. Gebruik geen zieke planten of planten die giftig zijn voor andere planten.
Bovendien zegt ze dat bepaalde voedingsmiddelen absoluut weggegooid moeten worden als ze beschimmeld zijn , waaronder: Zachte groenten en fruit, zoals komkommers, tomaten en perziken. Lunchvlees zoals ham uit de delicatessenzaak. Yoghurt.
De werkdag werkt pas goed, met een goede bodem 🍶
Geitenmelk en geitenyoghurt hebben best veel van koemelk en regulier yoghurt weg. Ze zitten allebei bomvol eiwitten en zijn allebei een bron van waardevolle vitamines B2, B12 en calcium.
Doe deze in de composthoop:
Vlees, vis, gevogelte, botten. Zuivelproducten (bijvoorbeeld yoghurt en kwark) Groente- en fruitresten. Eierschalen, brood, pasta en koffiedik.
Voeg notenpasta toe
O, wat worden we blij van een lepeltje amandelboter bij onze yoghurt. Of pistachepasta. Of je favoriete pindakaas, bijvoorbeeld de 'Koffie Zeezout' van De Pindakaaswinkel. Zo'n notenpasta zorgt voor een romig element en past goed bij crunchy granola en fris fruit.
Natuurlijk kan dat, maar houd er wel rekening mee dat het zuur is. Je kunt het mengen met water 2(yoghurt)/10(water) verhouding en het direct op de planten spuiten of je kunt de grond water geven. Aardbeien en alle vruchten die rood of violet van kleur zijn en van koud weer houden , houden ook van zure grond.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Als je vloeibare wei in je bak yoghurt ziet, kun je het er meteen weer doorheen roeren. Het is perfect smakelijk en voedzaam , en het zal scheiden, ongeacht of je yoghurt gloednieuw is of een paar dagen oud.