Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
Schillen van citrusvruchten. Op deze schillen kan een groene schimmel groeien die de vertering in de composthoop afremt. Een enkele sinaasappel geeft niet maar grotere hoeveelheden kunnen beter in de groene container.
Moet je toch wat eten weggooien, dan mag dat bij het gft-afval. Net als fruit- en aardappelschillen, eierschalen, oud brood en kaaskorsten waar geen plastic in zit (als je twijfelt over je kaaskorst, gooi 'm dan bij het restafval).
Sinaasappelschil is eetbaar, net als de schil van mandarijn en grapefruit. Je kunt het beste kiezen voor biologische soorten, omdat hier geen of beperkt bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. De schil is vrij taai, dus daarom is raspen of fijnsnijden wel aan te raden. Het gebruik is vergelijkbaar met de citroenschil.
Je kunt niet alleen sinaasappelschillen eten , je kunt er ook daadwerkelijk baat bij hebben, zegt Healthline. Het eten van sinaasappelschillen kan helpen beschermen tegen huidkanker, vanwege de natuurlijk voorkomende limoneen-chemische stof. Het werkt ook als een ontstekingsremmer.
Inspelend op een Europese Richtlijn heeft de OVAM beslist om vanaf 2024 niet langer keukenafval toe te laten bij restafval. Doe jij ook mee voor meer GFT? Groente-, fruit- en tuinafval maar ook vlees-, vis en etensresten horen niet langer thuis bij restafval!
Wat gooi je wel/niet op de composthoop? Niet: gekookte etensresten, houtas, aarde, behandelde aardappel- en citrusschillen. Ook kalk voeg je niet toe. Ooit werd dit aangeraden, maar het is aangetoond dat kalk de stikstof in je hoop in ammoniak omzet, en die vervliegt dan.
Sinaasappelschillen, mogen die in de compostbak? Citrusschillen zitten vol mineralen die goed zijn voor je planten. maar vaak zijn sinaasappels en dergelijke zwaar bespoten met een soort glansmiddel en gifstoffen.
Gedroogde sinaasappelschillen of citroenschillen kunnen worden gebruikt om uw eigen DIY cocktailbitters of zelfgemaakte vermout te maken . Voeg ze toe aan een kruidenmix voor het maken van aromatische warme glühwein (vin brulé).
Citrusschillen kunnen worden gedroogd en gemalen tot een pittige kruidenmix, of geweekt in water om er infused drankjes van te maken . Ze kunnen zelfs worden gebruikt om aromatische oliën te maken voor het koken, wat een explosie van smaak toevoegt aan elk recept.
In de Nederlanden noemen we de oranje meestal sinaasappel (een paar eeuwen geleden vaak geschreven als Chinaasappel) of appelsien. In het noorden (behalve in Groningen) overheerst tegenwoordig de naam sinaasappel, in het zuiden appel(le)sien. Deze benaming wordt meestal verklaard als 'China-appel' of 'appel uit China'.
Snijd de schil: Citrusschillen kunnen in hun geheel worden gecomposteerd, maar dat duurt veel langer . Als je ze in kleinere stukken snijdt, breken ze veel sneller af.
“Op zich kan de natuur kalkrijke materialen zoals eierschalen en schelpen wel afbreken, maar dit proces gaat erg traag. Bovendien mag je wettelijk gezien geen keukenafval composteren waarin zich mogelijk dierlijke (bij)producten bevinden.
Bananenschillen daarentegen kunnen tot wel 2 jaar blijven liggen voordat ze goed zijn afgebroken. Sinaasappelschillen, mandarijnen, citroenen en vergelijkbare vruchten blijven ook rustig 2 jaar liggen voordat ze helemaal weg zijn.
De reden waarom soms aardappelschillen worden gemeden op de composthoop is dat deze kunnen gaan uitgroeien. Aardappelen zijn ondergrondse stengelknollen en de ogen ervan zijn okselknoppen die bij het wegsnijden in de schil blijven zitten en nog kunnen uitlopen in de composthoop.
In de compostbak mag al het verteerbare organische materiaal, denk aan: Onbewerkt groente-, fruit- en tuinafval. Aardappelschillen (biologische) Bananenschillen (in stukken)
Etensresten. Gekookte etensresten zijn vaak zout en vet. Daardoor composteren ze moeilijk. Bovendien trekken ze muizen en ratten aan.
Sinaasappelschillen en andere citrusschillen worden vaak nog bij het restafval gegooid. Resultaat: enorm zware zakken om naar de ondergrondse te sjouwen én verspilling van een grondstof. Want schillen zijn geen afval: je kunt het composteren en verwerken tot biogas.
Je ziet het niet altijd, maar in koffiepads en theezakjes is plastic verwerkt. En daar wringt het schoentje, want plastic breekt niet af, composteert niet en komt dus uiteindelijk in de compost terecht.
Ongekleurd en onbedrukt keukenpapier, tissues en wc-papier waarmee je een pan hebt schoonmaakt, etensresten hebt opgeveegd of je neus in hebt gesnoten mag bij het gft. Gekleurd papier, papier met opdruk en servetten mogen niet in de biobak.
Uit een gezamenlijk onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Landbouw en KGK Synergize, een Canadees bedrijf in nutraceutica, is gebleken dat er een groep stoffen is geïsoleerd uit sinaasappel- en mandarijnenschillen en geconcentreerd in citruspectine. Deze stoffen blijken in dierstudies veelbelovend te zijn als krachtig, natuurlijk alternatief voor het verlagen van LDL-cholesterol (het zogenaamde ...
Sinaasappelschil bevat ook goede hoeveelheden provitamine A, foliumzuur, riboflavine, thiamine, vitamine B6 en calcium ( 1 ). Bovendien is het rijk aan plantaardige stoffen die polyfenolen worden genoemd, die kunnen helpen bij het voorkomen en beheersen van veel chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2 , obesitas en de ziekte van Alzheimer ( 7 ).
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.