Een olijfboom is een makkelijke boom toch zijn er signalen waar u aan kunt zien dat hij het niet naar zijn zin heeft. Als de olijfbladeren beginnen te krullen of geel worden en beginnen af te vallen en/of de vruchten verschrompelen, dan staat de olijfboom te droog.
Hoe weet ik of de olijven niet meer goed zijn? De olijven zijn beschimmeld, verkleurd of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven. Gooi blikken en potten die ongeopend bol staan weg.
Een ongeopend potje olijven kan tot 3 jaar goed blijven. Je kunt dus gerust een paar potjes in je voorraadkast zetten voor onverwacht bezoek.
Als de houdbaarheidsdatum die op uw ongeopende pot olijven staat, korter (of veel korter) is dan twee jaar, kunt u er zeker van zijn dat de inhoud nog steeds 24 maanden houdbaar is .
Als je slechte olijven eet, kun je voedselvergiftiging krijgen . Symptomen van voedselvergiftiging zijn misselijkheid, overgeven en diarree. In ernstige gevallen kun je ook koorts en uitdroging ervaren. Slechte olijven kunnen duur zijn, afhankelijk van waar je ze koopt.
Olijven in pot of bokaal kun je -in het vocht – tot wel een maand in de koelkast houden. Verse olijven, die je bijvoorbeeld koopt bij de gespecialiseerde supermarkt, leng je het best eerst aan met olijfolie zodat ze niet uitdrogen. Zo kun je ze nog 10 dagen in de koelkast bewaren.
Je sluit de pot af, en wat zit erin? " Dat is een perfect cultureel medium voor botulisme ," zegt Taylor. In 1919 begonnen botulisme-uitbraken in verband met olijven mensen te doden.
Je kan olijven 1 à 2 weken in de koelkast bewaren: dit doe je best in een koelkastdoos of een propere confituurpot. Giet het vocht uit de verpakking erbij, tot de olijven volledig onder staan en sluit de doos of pot.
Er wordt dus geen zwarte kleurstof gebruikt, maar de olijven worden behandeld om ze een mooie egale donkere zwarte kleur te geven. Thuis olijven drogen zonder deze toegevoegde zouten zal resulteren in gevlekte en bruinige olijven die net zo lekker smaken, maar niet zo aantrekkelijk zijn.
In tegenstelling tot wijn is olijfolie geen product dat kan rijpen en met de tijd beter wordt. Een geopende fles consumeer je dan ook het best binnen 8 tot 12 weken. Vooral bij aanraking met lucht, wat bij een geopende fles het geval is, kan olijfolie bederven. Er vindt dan oxidatie plaats.
Net zoals andere planten en bomen zijn ook olijfbomen vatbaar voor schimmels. Schimmels kunnen, wanneer ze niet op tijd worden bestreden, grote gevolgen hebben voor de gezondheid van je olijfbomen.
Het antwoord op de vraag: hoeveel olijven per dag..? Je kan zoveel olijven eten als je wilt. Je zal misschien iets vaker naar het toilet moeten, want bij sommige mensen bevordert het de stoelgang, maar verdere negatieve uitwerkingen heeft het niet. Ook maakt het weinig uit of je groene of zwarte olijven eet.
Bewaren. De olijven kunnen buiten de koelkast worden bewaard, behalve de met water en lucht verduurzaamde olijven.
Olijven zijn niet goed als ze een rotte geur hebben, een zure of vieze smaak, of er beschimmeld of donzig uitzien .
Het nadeel van oleuropeïne is echter dat het heel bitter smaakt, waardoor de onrijpe olijven oneetbaar zijn. Ze zouden eigenlijk nog maanden moeten rijpen, zodat de bittere smaak verdwijnt en ze vanzelf donkerder kleuren.
De tenminste houdbaarheidsdatum staat onder op de pot kalamata olijven. Als de pot geopend wordt zijn de olijven nog tenminste twee weken houdbaar.
Gezondheidsrisico's van mogelijk besmette olijven
C. botulinum kan botulisme veroorzaken, een potentieel dodelijke ziekte .
Zorg er bij het bewaren van uw olijven altijd voor dat er genoeg pekel is om de olijven volledig in de pot te bedekken . Anders worden de olijven bruin en kunnen ze beschimmeld smaken, bah! Zorg ervoor dat het water dat u gebruikt om uw pekelmengsel te maken van drinkbare kwaliteit is voor de beste resultaten.
Zwarte olijven, hoewel ze op blikken in de supermarkt als "rijp" worden gelabeld, zijn dat in werkelijkheid niet : dit is een uitvinding uit Californië. Het zijn groene olijven die in een alkalische oplossing zijn uitgehard en vervolgens zijn behandeld met zuurstof en een ijzerverbinding (ferrogluconaat), waardoor hun schil een glanzend, zwart lakleer krijgt.
Ook olijven staan niet in de Schijf van Vijf vanwege het zout. Verder is kokos een uitzondering, het staat niet in de Schijf van Vijf vanwege de grote hoeveelheid verzadigd vet dat erin zit. Tot slot staat al het sap van fruit en groente niet in de Schijf van Vijf.
Hoe een goede olijf te herkennen? Aan de boom gerijpte olijven, die maanden zijn gefermenteerd, hebben geen egale groene of zwarte kleur. Als je ze van dichtbij inspecteert, dan hebben ze paarse, zwarte en bruine kleuren. Ook is de vorm meestal niet perfect ovaal.
In lange, hete zomers kunnen ook in Nederland olijven rijp worden. Ze zijn eerst geel/groen, en worden later donkerbruin, paars of zwart. Zodra ze makkelijk loslaten van de boom zijn ze rijp.
De olijven zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Hoewel de rijpe vruchten van de olijfboom niet giftig zijn, kunnen ze in grote hoeveelheden mild laxerend werken vanwege hun oliegehalte. Als een huisdier een paar olijven eet, zal dit waarschijnlijk geen problemen veroorzaken.
Hoe rijper het fruit is, hoe meer gas het vrijgeeft, waardoor het kan verslechteren en een ideale omgeving voor bacteriën kan creëren om te groeien. Omdat groene olijven onrijp zijn, is een pot een veilige plek om ze te bewaren, terwijl zwarte olijven volledig rijp zijn (vandaar hun kleur) en een goede opslag nodig hebben om bewaard te worden voor de schappen .