Bevroren blauwe bessen bevatten meer vitamine C dan verse. Dit is onder andere goed voor je weerstand, tanden, botten en huid.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Naarmate de dag verstrijkt, verliezen de bessen langzaam de voedingsstoffen die zo geconcentreerd waren toen ze werden geplukt. Ter vergelijking: bevroren bessen worden bijna altijd dezelfde dag nog ingevroren als ze worden geoogst, waardoor de natuurlijke voedingsstoffen en antioxidanten die aanwezig zijn op het hoogtepunt van de versheid behouden blijven .
Maar hier is het ding: Hoewel je een verandering in kleur en een voedingsvariatie tussen bevroren en vers zult opmerken, is er geen smaakverschil . Je merkt misschien alleen een licht papperige textuur op zodra de bevroren bosbessen ontdooien, terwijl verse bosbessen meer een "pop" behouden.
Chemische veranderingen tijdens het bevriezen
Verse producten bevatten chemische verbindingen genaamd enzymen, die kleurverlies, verlies van voedingsstoffen, smaakveranderingen en kleurveranderingen in bevroren fruit en groenten veroorzaken . Deze enzymen moeten worden geïnactiveerd om te voorkomen dat dergelijke reacties plaatsvinden.
Er is een simpele oplossing. Spoel je bevroren bosbessen af voordat je ze gebruikt . Een snelle spoeling kan het verschil maken. Spoel de bessen meerdere keren af in koud water – totdat het water merkbaar lichter is wanneer je ze afgiet.
Bevroren fruit is vaak zachter en zoeter dan vers fruit. Dit komt doordat het water in het fruit uitzet als het bevroren is, waardoor de cellen barsten en de natuurlijke suikers vrijkomen . Bevroren fruit kan ook een iets andere smaak hebben dan vers fruit.
Als u te vroeg oogst , hebben sommige bosbessen een korrelige textuur en een zure smaak. Van bosbessen met een korrelige smaak kunt u jam maken, maar let op beschimmelde bessen en gooi ze weg. Snoei uw planten in de late winter tot het vroege voorjaar van het jaar daarop en bemest ze met een licht zure fruitboomvoeding.
De meest voorkomende oorzaak van zure bosbessen is overproductie van uw bosbessenplant . Sommige experts raden aan om alle bloesems te verwijderen gedurende het eerste jaar of twee, zodat het wortelstelsel van de plant zich volledig kan ontwikkelen. Dit zou moeten leiden tot grotere en zoetere bosbessen in latere jaren.
Als een bosbes papperig of te zacht aanvoelt, is hij waarschijnlijk overrijp of begint hij te bederven . Hoewel licht zachte bosbessen nog wel gegeten kunnen worden, is het belangrijk om ze snel te consumeren of ze te gebruiken bij het koken, waarbij de textuur minder opvalt. Een zure of onaangename geur is een duidelijk teken dat bosbessen bedorven zijn.
Over het algemeen is het toevoegen van een 1/2 tot 1 kopje verse of bevroren bosbessen aan uw dagelijkse dieet een gezonde en redelijke hoeveelheid . Zelfs 1/3 kopje per dag is in verband gebracht met een verminderd risico op ziekten. Deze hoeveelheid levert een substantiële dosis antioxidanten, vitaminen en vezels.
Maar wat is nou een gezonde dosis blauwe bessen per dag? Om niet te veel fruitsuikers binnen te krijgen wordt er geadviseerd om twee tot drie verschillende soorten fruit per dag te eten. Een handjevol blauwe bessen per dag is al voldoende om van de voordelen te profiteren.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies .
De uitloging die optreedt bij bevriezing verhoogde feitelijk de anthocyaanconcentratie , zegt Plumb. "De ijskristallen die zich vormen tijdens het bevriezen verstoren de structuur van het plantenweefsel, waardoor de anthocyanen beter beschikbaar worden."
Belangrijkste conclusie: Conventionele bevroren bosbessen vormden ook een zeer hoog risico . Meerdere jaren aan gegevens van het Amerikaanse ministerie van Landbouw suggereren dat besmetting met fosmet kan toenemen, omdat telers het gebruiken als alternatief voor andere, nog schadelijkere pesticiden.
In de keuken kun je bevroren en verse bessen prima met elkaar verwisselen , maar er zijn recepten en situaties waarin het gebruik van de verkeerde soort rampzalig kan zijn.
Blauwe bessen zijn gezond, maar je moet er ook niet te veel van eten. In blauwe bessen zitten namelijk ook fruitsuikers. Een gezond portie van 100 gram blauwe bessen is meer dan voldoende. En probeer ook niet alleen maar blauwe bessen te eten, maar varieer ook regelmatig met andere fruitsoorten.
Blauwe bessen bevatten vezels die de darmwerking ondersteunen en de stoelgang reguleren. Daarnaast hebben de antioxidanten in blauwe bessen een ontstekingsremmende werking, wat kan helpen bij de behandeling van diarree en andere darmproblemen.
Macereren - weken of weken in vloeistof en/of zoetstof - is een van de makkelijkste en snelste manieren om ondermaatse bessen op te pimpen. Gooi ze in suiker, honing of ahornsiroop, samen met een beetje vers sap of alcohol (een kruidenlikeur, zoals vlierbloesemspirit, zou geweldig zijn).
Dit proces, " cryogene breuk" genoemd, zorgt ervoor dat de anthocyanen geconcentreerder worden en gemakkelijker vrijkomen . Als gevolg hiervan zien bevroren bosbessen er vaak levendiger uit en kunnen ze een rijkere kleur bieden wanneer ze worden gebruikt in smoothies, gebakken goederen of gewoon als tussendoortje.
Besprenkel met honing naar smaak om de zuurheid en zuurheid te compenseren. Strooi er gehakte munt over voor extra frisheid en laat de bessen een paar uur of een nachtje hangen voor extra pit . (Dit betekent dat het ook een geweldige dessertoptie is om van tevoren te maken.)
Blauwe bessen hebben een dunne en zachte schil, waardoor ze gevoelig zijn voor waterverlies . Een relatieve vochtigheid tussen 90-95% tijdens opslag kan waterverlies minimaliseren. Waterverlies is ook een belangrijke oorzaak van stevigheidsverlies tijdens opslag, naast celwanddegradatie gerelateerde processen.
De reden? De moleculen die bosbessen blauw maken, zitten vast in die kleine zakjes. Als bosbessen worden ingevroren, gaan de zakjes kapot, dus als ze ontdooien, ontsnappen die blauwe kleurstofmoleculen en kleuren ze je tong !
De meeste gekweekte bosbessen zijn waterig en niet zo geconcentreerd qua smaak. En ze worden nog erger als je ze invriest. Met Wyman's wilde bosbessen is dat niet het geval. Wilde bosbessen zijn kleiner, iets zuurder, iets zoeter en bevatten een hogere concentratie antioxidanten.
Deze kleine, inheemse Amerikaanse vrucht die in Maine groeit, wordt binnen 24 uur na de oogst ingevroren. Sterker nog, 99% van de wilde bosbessenoogst wordt bevroren verkocht.