Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Hoewel planten stikstof nodig hebben (denk aan de NPK op meststoffen), zal teveel stikstof veel groene bladeren creëren, maar weinig bessen of vruchten. Dit betekent dat kaliumrijke bananenschillen uitstekend zijn voor planten zoals tomaten, pepers of bloemen . Bananenschillen bevatten ook calcium, wat bloesemrot bij tomaten voorkomt.
Het is niet alleen milieuvriendelijk, maar het biedt ook een overvloed aan voedingsstoffen voor je kamerplanten, rozen en tomaten. Bananenschillen bevatten o.a. kalium, magnesium, fosfaat en calcium.
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe. Laat het water met de schillen 48 uur trekken.
" Bananenschillen bevatten ook calcium, wat rotting van de bloesem bij tomaten voorkomt ", voegt de Cape Gazette toe. Ze voegen toe dat de van nature hoge niveaus van fotosynthese-vriendelijk mangaan en chlorofyl-inducerend magnesium en zwavel de planten nog indrukwekkender maken als meststof.
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Als dat zo is, heb je bananen en heb je de schillen niet gerookt, dan zul je blij zijn om te weten dat bananen, met schillen en al, onrijpe groene tomaten kunnen transformeren in rijpe rode tomaten . Geen hallucinaties, alleen gas: ethyleengas dat bananen op natuurlijke wijze vrijgeven.
Boost voor kamerplanten
Je zal de levensduur van je orchideeën en andere kamerplanten verlengen door ze af en toe een kopje met flink wat water verdunde koffie te geven.
Maal de stukjes gebakken bananenschil tot een heel fijn poeder. Gebruik een vijzel en stamper of doe het in een blender . Het poeder werkt als een langzaam vrijkomende organische meststof en omdat het helpt om bloei te stimuleren, kun je het mengen met snijbloemen wanneer je ze oppot voor je tuin.
Heideplanten zoals blauwe bessen, hortensia's en rododendrons groeien goed in een bodem met een lage pH-waarde. Ook enkele groentesoorten zoals tomaten, pompoenen en prei verdragen een lichtzure grond. Je kunt dus gerust af en toe wat koffiedik rond je tomaten strooien.
Ze houden van een zonnig plekje en warme temperaturen. Je houdt ze ook best uit de regen. Door ze in een luchtige bodem te plaatsen en voldoende mest te geven maak je je tomatenplanten enorm gelukkig.
Bananenschil verlicht jeuk en roodheid
Als je last hebt van muggen- of andere insectenbeten, huiduitslag of jeukende plekjes, hoef je er enkel maar het binnenste van een bananenschil over te wrijven om de jeuk en roodheid te verlichten. Het exotisch parfum neem je er al dan niet met plezier bij.
Net zoals de schil van vele andere fruitsoorten, zoals kiwi en meloen zit ook de schil van een banaan vol met goede stoffen. Dit zijn onder andere vitamine B6, B12, kalium en magnesium. Zonde om de schil weg te gooien dus, want kalium zorgt bijvoorbeeld voor wittere tanden en is ook nog eens goed voor uw hart.
De antioxidanten en vitamine C in bananen kunnen fijne lijntjes en rimpels helpen verminderen. Wrijf gewoon de bananenschil over je gezicht en laat het 30 minuten intrekken voordat je het afspoelt en reinigt. Herhaal dit drie keer per week als onderdeel van je normale huidverzorgingsroutine.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
Koffiedik kan orchideeën voorzien van veel voedingsstoffen, maar de consistentie ervan kan de drainage van orchideeën blokkeren en nadelige effecten hebben . Als u ervoor kiest om koffiedik op orchideeën te gebruiken, doe dit dan voorzichtig en spaarzaam en zorg ervoor dat uw orchidee nog steeds goed kan draineren.
Tot deze groep planten behoren bijvoorbeeld lavendel, rozemarijn en duizenblad, maar ook fruitbomen zoals appelbomen, perenbomen en pruimenbomen. Houd koffiegruis ook weg van je kamerplanten. Deze koffieresten zullen namelijk heel traag verteren in de pot aangezien daar maar weinig bodemorganismen aanwezig zijn.
Koffiedik als plantenvoeding in de tuin
Koffiedik bevat voor planten waardevolle voedingstoffen en elementen als stikstof, fosfor, kalium, magnesium en koper. Wormen zijn er ook dol op en dat heeft een gunstige uitwerking op de luchtigheid van de bodem.
Zuurminnende planten zoals hortensia en rhododendron doen het niet goed in een kalkrijke bodem. Andersom doen kalkminnende planten zoals rozen en buxus het niet goed in een zure grond. Een zure grond maak je minder zuur door kalk te strooien. Met een bodemverbeteraar kun je echter een kalkrijke bodem zuurder maken.
Wanneer je een grote theepot hebt gezet en je houdt thee over kun je deze goed gebruiken voor je planten. De afgekoelde thee verdun je met water en geef je aan je planten. Thee bevat cafeïne/theïne die de groei van planten op een biologische manier bevordert.
De meeste bloemen zullen er ook baat bij hebben, net als veel vetplanten (geef ze alleen niet te veel water). Vraagt u zich af welke planten niet van eierschalen houden? Het is het beste om ze niet te gebruiken bij soorten die van nature de voorkeur geven aan zuurdere grond, zoals azalea's en geraniums .
Om het rijpingsproces te versnellen, hoeft u alleen maar het etheengas in de tomaten op te vangen door ze in een papieren zak, kartonnen doos of lege keukenlade te doen. Voeg een rijpende banaan of appel toe , die ook etheen afgeeft om de zaken te helpen.
Water geven
Geef bij droog weer elke dag een beetje water. Regelmatig en gelijkmatig water geven, dat is de truc. Want tomaatjes die (bijna) rijp zijn barsten snel open als ze opeens meer water krijgen.
A: Het duurt ongeveer een week om tomaten te laten rijpen in een papieren zak. Je kunt het sneller doen met de kartonnen doosmethode.