Zaad of uitloper? De puntjes op de aardbei zijn dus de échte vruchten. In elk van die stipjes zit een zaadje dat, als je het in de grond zou stoppen, opnieuw zou uitgroeien tot een aardbeiplant. Maar alsof het nog niet zielig genoeg is voor deze 'stipperige' vruchten, wordt dat zaad eigenlijk maar zelden gebruikt.
Bij de aardbei zitten ze aan de buitenkant, kleine gele pitjes. Dat zijn de zaadjes en die kan je er natuurlijk niet allemaal af zitten peuteren. Dus je doet hem zo, kuiltje maken, aardbei zachtjes in de grond, toedekken en dan kan je een aardbeienplant krijgen.
Nee. Volgens Marianne Gravely, informatiespecialist voedselveiligheid bij het Ministerie van Landbouw in de VS, kan het eten van schimmel geen kwaad.
Het mooie aan aardbeien is dat ze vol zitten met antioxidanten en vitamine C – twee stoffen die je weerstand ondersteunen. Daarnaast bevatten aardbeien vezels die de darmen van de binnenkant 'schoonschrobben', wat ook weer goed is voor je weerstand tegen ziekten.
Voor grote vruchten dun je ook dit jaar de bloeistengels uit. Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
Wat zijn aardbeienuitlopers. Aardbeienuitlopers (ook wel stolons genoemd) zijn horizontale stengels die over de grond groeien . Elke uitloper produceert meerdere nieuwe "dochter"-planten die nog steeds aan de oorspronkelijke "moeder"-plant vastzitten. Een dochterplant zal wortels krijgen waar hij de grond raakt.
Uitlopers zijn babyplantjes van de moederplant. Ze groeien vaak uit de hoofdscheut en kunnen hun eigen wortels ontwikkelen. Een plant vermeerderen via uitlopers is eenvoudiger maar is niet bij elke plant mogelijk.
Als dat beschimmeld is, gooi het dan maar weg, en vlug ook, want binnenin zijn die producten dan waarschijnlijk al aangetast. Kijk goed of er beschimmelde exemplaren tussen zitten wanneer je een doosje aardbeien of bramen koopt, en zet het thuis zo snel mogelijk in de koelkast.
Is meeldauw schadelijk? Meeldauw is niet schadelijk voor mensen! Het is echter wel schadelijk voor de plant waar de schimmel opzit.
Meeldauw herken je aan de witte, meelachtige, wollige vlekjes aan de bovenkant van bladeren, stengels en bloemen. Deze dunne en oppervlakkige schimmelaantasting komt vooral voor tijdens warm en vochtig weer. Echte meeldauw vind je op de bovenkant van het blad.
Deze stippen worden dopvruchten genoemd en zijn de echte vruchten van de aardbeienplant. Elke dopvrucht is eigenlijk een individuele vrucht met één zaadje. Daarom is de aardbei een 'valse' of 'bijkomende' vrucht, omdat deze uit de basis van de bloem komt in plaats van uit de vruchtbeginsel.
Op fruit ontstaan ingezonken, bruine, ronde vlekken naarmate het fruit rijpt. De vlekken worden donkerder naarmate ze ouder worden, vandaar de naam ' zwarte vlek ', en kunnen zich uitbreiden tot de hele vrucht als deze aan de plant blijft zitten. Bij droog weer zijn er kleine zalmkleurige korstjes sporen net zichtbaar tussen de zaden in de vlekken.
De bruinachtige of witachtige vlekjes, die gewoonlijk als zaden worden beschouwd, zijn de echte vruchten, genaamd achenes , en elk van hen omringt een klein zaadje. Deze achenes zorgen er ook voor dat aardbeien relatief veel vezels bevatten.
Snoei ten eerste steeds de besmette delen weg en verzorg de plant extra goed. Een stevige plant kan zich beter verweren tegen meeldauw. Bestrijd meeldauw op een natuurlijke manier door een plantenspuit te vullen met 40% melk en 60% water. Besproei de plant goed en de meeldauw zal na een tijdje verdwijnen.
Zichtbare schimmel is meestal pluizig of slijmerig, terwijl meeldauw poederachtig of donsachtig lijkt . Valse meeldauw is eerst geel en wordt later bruingeel. Echte meeldauw is wit en wordt dan geel en zwart als het rijpt.
Kan meeldauw kwaad? Een beetje meeldauw kan niet onmiddellijk kwaad, maar de witte schimmel dringt wel de cellen van de plant binnen en neemt er voedingstoffen en vocht op. Je moet dus absoluut voorkomen dat het erger wordt want het blad of zelfs de hele plant kan volledig uitgedroogd raken en zelfs afsterven.
Een beschimmelde aardbei kan er verkleurd uitzien, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is het, als u schimmel ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft het zich niet verspreid naar de hele tros. Als dat zo is, kunt u die rotte aardbeien gewoon weggooien en genieten van de overgebleven bessen .
Als je schimmel op een van je aardbeien vindt, gooi hem dan weg, samen met alle andere bessen die de beschimmelde hebben aangeraakt . Bekijk vervolgens zorgvuldig de bessen die je hebt overgehouden. Gooi de bessen weg die heel zacht of gekneusd zijn. Als de rest er vers uitziet, spoel ze dan grondig af en geniet ervan.
Wanneer je toch per ongeluk een keer beschimmeld brood eet en het was de fusariumschimmel, is er niets aan de hand. Pas wanneer je vaak brood met een schadelijk schimmel eet, word je ziek. Dan kun je misselijk worden en maagpijn krijgen.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Als je aan de voet van de plant kijkt, zie je 3 verschillende steeltjes; 1 ervan heeft meteen een blad, 1 ervan heeft een trosje met bloemen of misschien al aardbeien en 1 ervan is heel erg lang en heeft uiteindelijk een klein mini plantje. Dit is een uitloper, dus knip hem af bij de voet van de plant.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
De aardbei moet geplukt worden bij de juiste rijpheid, dus als ze genoeg rood zijn gekleurd. De kleur van het fruit hangt vaak, maar niet altijd, samen met de smaak. Een vrucht met een felrode kleur is aantrekkelijk. Vochtverlies moet beperkt worden, omdat dit kan leiden tot dof fruit.