Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool en andijvie zijn gezond voor mensen met diabetes type 2 omdat ze laag zijn in calorieën, koolhydraten en suikers en juist rijk zijn aan voedingsstoffen. Ze bevatten veel onverteerbare vezels en kunnen hierdoor helpen de bloedsuikerspiegel te stabiliseren.
Kies voor fruit met lage glycemische index zoals aardbeien, kersen, peer, blauwe bessen, frambozen, pruim, perzik, appel met schil.
- Hydrateert het lichaam: dankzij z'n hoge vochtgehalte is de komkommer een goede bron voor hydratatie. Ook verlicht het zonnebrand. - Helpt bij diabetes: stimuleert de productie van insuline. Daarom is een komkommerdieet goed voor diabetici type 2.
Recent onderzoek suggereert dat de symptomen van bepaalde vormen van diabetes – met een bepaalde genetische mutatie- verminderd kunnen worden door betacaroteen, een stof uit wortelen."
Een wortel van 128 g bevat slechts 6 g suiker en 1.8 g zetmeel. Ter vergelijking: een enkele plak hooi van 1 kg kan tussen de 100 en 200 g suiker bevatten.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Voor mensen met diabetes heeft dit dus geen tot weinig gevolgen. Pindakaas en andere notenrijke producten staan voor diabetespatiënten zelfs bekend als ontzettend gezonde voedingskeuzes.
Wanneer je dagelijks beweegt, verbrand je de koolhydraten die je binnenkrijgt en verlaag je de bloedsuikerspiegel. Ook zorgt bewegen ervoor dat je beter op insuline reageert. Vooral bewegen op een nuchtere maag en na de maaltijd een wandeling maken, hebben een gunstig effect.
Melk en melkproducten zoals kaas, yoghurt en kwark vallen onder de categorie zuivel. Zuivel is gezond, ook als je diabetes hebt.
Suikerhoudende dranken zoals frisdrank, vruchtensap en gezoete zuiveldranken (330 ml/dag) Rood vlees (vanaf 100 gram onbewerkt rood vlees per dag) Bewerkt vlees (vanaf 50 gram bewerkt vlees, zoals vleeswaren, per dag) Eieren (7 of meer per week) en hoge inname van cholesterol (400 mg/dag)
Hartig beleg bevat geen koolhydraten. Kies bijvoorbeeld voor: kaas, smeerkaas, cottage cheese/Hüttenkäse, Zwitserse strooikaas. Of kies voor vleeswaren. Magere soorten hebben hierbij de voorkeur, omdat vette soorten veel verzadigd (ongunstig) vet bevatten.
Fruit en groenten zijn ook de beste tussendoortjes als je op je gewicht let. Want ze zijn puur natuur en leveren weinig calorieën en veel vezels en vitamines. Zorg daarom dat je altijd vers fruit en rauwkost (bijvoorbeeld komkommer, tomaat, wortel, rettich, radijsjes) in huis hebt.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
Onderzoek suggereert dat het eten van tomaten kan helpen je cholesterolniveau te stabiliseren.
Ze leveren weinig koolhydraten. 1 Grote lepel groente levert ongeveer 2 gram koolhydraten. Rauwkost als tomaat, komkommer, sla, geraspte wortel en dergelijke kunt u extra gebruiken.
Appels zijn zoeter dan wortels. Ze bevatten meer fructose. Daarom moet je met het geven ervan terughoudend zijn bij paarden die gevoelig zijn voor hoefbevangenheid of maagzweren. Het suikergehalte zorgt er namelijk voor dat de zuurgraad van de maag verandert.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.