Brood eten vanaf 6 maanden Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst.
Je baby van 6 maanden kan al voorzichtig wat gepureerde groenten of fruit eten, dus je wilt kijken of een stukje brood in de smaak valt. Voor het veilig introduceren van brood, kies je zacht, lichtbruin brood zonder korstjes en zonder grove granen of pitten.
Zuurdesem of ander stevig witbrood
Zacht witbrood kan taai worden in de mond van uw baby, maar de textuur van stevigere opties zoals zuurdesembrood of rustiek witbrood blijft veel beter behouden.
Kinderen kunnen al heel vroeg beginnen met brood eten, ongeveer vanaf 6 maanden. De allerkleinsten kunnen beginnen met bruinbrood, zonder pitjes of hele korrels. Besmeer het brood met wat zachte margarine of halvarine.
Geef je baby tarwe- of bruinbrood zonder zaden of pitten. Je mag ook een losse korst geven. Hier kan hij op sabbelen en bijten. Vanaf 7 maanden geef je ook stukjes brood met korst.
Volkoren is vaak de ideale keuze voor kinderen omdat het de "stukjes" van graanbrood mist en een zacht mondgevoel heeft. Het heeft ook een lagere GI dan witbrood, wat betekent dat het glucose langzamer in de bloedbaan afgeeft. Meergranenbrood is een variant die vaak verwarring veroorzaakt.
Soorten brood
Vezels zijn heel goed voor de spijsvertering, maar de darmen van je kind zijn nog niet veel gewend. Wacht daarom nog even met volkorenbrood en kies eerst voor lichtbruin brood zonder zaden of pitten.
Brood kan worden geïntroduceerd zodra de baby klaar is om vast voedsel te gaan eten, wat over het algemeen rond de leeftijd van 6 maanden is . Houd in gedachten: Begin met stevige stukken brood, zoals een reep toast ter grootte van twee volwassen vingers tegen elkaar gedrukt, of de hiel van een knapperig brood.
Stukken brood kunnen een verstikkingsgevaar vormen voor baby's. Zorg ervoor dat u brood veilig bereidt voor uw kleintje door de korsten te verwijderen, het licht te roosteren en het in kleine, hapklare stukjes te snijden die geschikt zijn voor haar leeftijd .
Ik gebruik graag volkorenbrood of gesneden brood voor baby's, die je kunt vinden in het bakkerijpad van je supermarkt. Je kunt ook zuurdesembrood of een ander soort brood proberen dat je gezin lekker vindt. Vermijd brood met honing voor kinderen jonger dan 1 jaar.
Snijd het pitabrood in vingers. Serveer naast de kom met rode biet om in te dippen .
Omdat in volkorenbrood de hele graankorrel verwerkt is, krijg je ál die stoffen binnen als je het eet. En precies daarom is het de meest gezonde variant. Of je nu tarwe, spelt of rogge kiest, gemaakt met gist of met desem… Wie voor gezond wil gaan, kan het dus beste volkoren kiezen.
Probeer kleine hoeveelheden volkorenbrood aan de baby aan te bieden, omdat dit minder 'plakkerig' is dan witbrood, naar mijn ervaring. Probeer het brood eerst licht te roosteren, zodat het niet te hard is, maar ook niet te zacht. Vermijd het serveren met grote hoeveelheden (een dunne spread is prima) pindakaas.
”Een ideaal formaat voor deze zachte stukjes brood is ongeveer de grootte van een postzegel. Dit is klein genoeg om verstikkingsgevaar te verminderen.” Het stukje brood plaats je in de wang van de mond. Dit helpt je baby om te leren kauwen met de zijkanten van de kaak en bevordert een goede mondmotoriek.
Ei kun je gekookt of geroerbakt geven. Begin met een half theelepeltje ei door het warme hapje. Als dit goed gaat kun je het langzaam uitbreiden. Geef daarna, in ieder geval het eerste jaar, minimaal 1x in de week een half ei.
In het begin is broodbeleg behalve margarine, niet echt nodig, maar het mag. Overdrijf er niet mee en kies beleg dat geschikt is voor baby's: geplet vers fruit (bv. meloen of banaan)
Lekker voor een baby van 7 of 8 maanden
Ook op de leeftijd van 7 of 8 maanden wil je dat het tussendoortje een gezonde aangelegenheid is. Fruit en groenten dus! Varieer lekker met bijvoorbeeld banaan, pruimen, peer of verse zachte (medjoul) dadel (let op: zonder pit!) of een stukje appel of meloen.
Begin met lichtbruin brood (4,5 gram vezel per 100 gram), zodat de darmen van je baby langzaam kunnen wennen aan de hoeveelheid vezels. Daarna (vanaf acht maanden) kun je ook tarwe- en volkorenbrood introduceren. Geef kleine stukjes (denk postzegelformaat) zonder korst.
Brood dat een dag oud is plakt minder. Bruin brood bevat meer vitamines, mineralen en voedingsvezels dan wit brood en heeft daarom de voorkeur. Leg het stukje brood aan de zijkant, bij de wang, in het mondje. Je baby zal dan automatisch met zijn tong het stukje verplaatsen en vermalen in zijn mond.
Wanneer kun je baby's brood laten eten? Baby's kunnen brood eten rond de leeftijd van 6 maanden, of zodra ze vast voedsel gaan eten . Er is geen reden om het te laten, zolang het maar goed wordt geïntroduceerd!
Wit meel .
Wit meel biedt voldoende koolhydraten om groeiende baby's van energie te voorzien. Wit meel is er in vele soorten: universeel, gebleekt, cake, verrijkt, gebak, zelfrijzend, ongebleekt en tarwemeel.
Zoek op het etiket naar "volkoren", "volkoren" of "volkorenmeel" . Als een brood 6 gram vezels per 100 gram bevat, is het rijk aan vezels. Kies brood met veel intacte granen, zoals haver, gerst en quinoa, en zaden, als u die kunt eten. Pas op voor massaal geproduceerd zuurdesembrood.
Hier zijn enkele broodvervangers die u kunt proberen
Maïs, koolhydraatarme of volkoren tortilla's . Kaas wraps of plakken kaas. Kokos wraps. Bloemkoolbrood.