Maar waarom kiezen wij voor ingevroren fruit? Diepvries fruit wordt meestal geoogst op het hoogtepunt van rijpheid en onmiddellijk ingevroren. Dit betekent dat het zijn voedingsstoffen beter behoudt in vergelijking met vers fruit dat soms dagen of zelfs weken onderweg is voordat het de supermarkt bereikt.
Banaan niet in de smoothie
Een bepaald enzym dat in de gele vrucht zit, zorgt er namelijk voor dat de flavonoïden niet goed worden opgenomen. Oftewel: eet lekker een banaantje, maar combineer deze niet met andere vruchten. Vooral op vruchten als appels, peren, aardbeien en bessen, hebben ze niet zo'n gunstig effect.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Doe het diepvries fruit in de blender. Je kunt één soort fruit gebruiken of verschillende soorten combineren voor een complexere smaak. Populaire combinaties zijn bijvoorbeeld banaan en aardbei, mango en ananas, of blauwe bes en framboos. Als je extra ingrediënten wilt toevoegen, doe dit dan nu.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
conclusie. Diepvriesfruit is even gezond als vers fruit. Af en toe is het zelfs gezonder dan vers fruit, afhankelijk hoe lang het verse fruit blijft liggen (in of uit de koelkast). Het advies is zo'n 2 stuks fruit per dag te nemen.
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Diepvries fruit ontdooien
De beste manier hiervoor is om het fruit gewoon uit de diepvries te halen en te wachten tot dat het ontdooid is. Op die manier behoudt het fruit smaak en textuur. Heb je minder tijd? Dan kun je het bevroren fruit ook ontdooien in een microgolfoven op ontdooistand.
Probeer geen zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien , of sub-zure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering. U kunt echter wel zure met sub-zure vruchten mengen. Om een soortgelijke reden moet u guaves en bananen niet mengen.
"We waren echt verrast om te zien hoe snel het toevoegen van een enkele banaan het flavanolengehalte in de smoothie en de flavanolengehaltes die in het lichaam worden opgenomen, verlaagde . Dit benadrukt hoe voedselbereiding en -combinaties de absorptie van voedingscomponenten in voedingsmiddelen kunnen beïnvloeden."
Een rijpe mango kun je beter niet in de buurt van een banaan bewaren. En een mandarijn niet vlakbij een meloen. Want fruit kan elkaar verkeerd beïnvloeden. Vooral als het dicht bij elkaar ligt.
Voordelen: Bevroren fruit is handig en makkelijk te gebruiken . Het blijft niet alleen meerdere maanden goed in de vriezer, maar je hoeft het fruit ook niet te wassen, schillen of snijden voordat je het in je blender doet. Het helpt ook om een dikkere en romigere textuur voor je smoothies te creëren zonder ijs of zuivelproducten toe te voegen.
Afhankelijk van het fruit, kunnen sommige meer voedingsstoffen behouden als ze bevroren zijn, terwijl andere beter vers zijn . Voedingsstoffen in fruit zijn op hun hoogtepunt direct nadat ze geplukt zijn. Omdat fruit snel bevroren is, behoudt het zijn voedingswaarde. Als uw verse fruit echt vers is, kan de voedingswaarde vergelijkbaar zijn.
Sommige van uw normale supermarkten verkopen zakken met bevroren fruit . ZORG ERVOOR dat u de ingrediënten controleert en koop alleen die zonder toegevoegde suiker, de ingrediënten moeten één ding zijn: "Bevroren aardbeien, bosbessen, etc." In bulk kopen is bijna ALTIJD goedkoper.
5 A Day in sappen en smoothies
Ongezoete 100% vruchtensappen, groentesappen en smoothies kunnen alleen maar tellen als maximaal 1 portie van uw 5 A Day . Bijvoorbeeld, als u 2 glazen vruchtensap en een smoothie op 1 dag drinkt, telt dat nog steeds als 1 portie.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Bevroren fruit is misschien leuk om te snacken, maar het is niet goed voor je tanden of tandvlees. Van het hoge suiker- en zuurgehalte tot de harde textuur en koude temperatuur, al deze factoren kunnen je gebitgezondheid negatief beïnvloeden . In extreme gevallen kun je er zelfs een tand door verliezen.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Bij het Voedingscentrum raden ze aan twee stuks fruit per dag te eten. Het is niet voor niks dat je je bananen, kiwi's en appels terugvindt in de Schijf van Vijf. Zij adviseren minimaal twee stuks te eten, omdat je dan makkelijker aan die dagelijkse hoeveelheden voedingsstoffen en vitaminen komt.
Altijd in het seizoen
Door ingevroren fruit te gebruiken kan je zo altijd een heerlijke bevroren aardbeien smoothie maken. Wij vinden bevroren aardbeien meestal helemaal niet lekker als je ze laat ontdooien en zo op eet, maar in een smoothie zijn ze dan wel weer geschikt!
Hoe lang diepvriesfruit ontdooien? Je moet het fruit vooraf natuurlijk wel even ontdooien. Het duurt ongeveer een uur voor het fruit buiten de koelkast of vriezer ontdooid is en ongeveer 3 uur in de koelkast.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.