Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als de THT datum verstreken is kun je deze producten vaak nog wel eten, maar de kwaliteit gaat wel achteruit. Het is belangrijk om hierbij goed te kijken, ruiken en proeven of het product nog lekker is.
Snijd die ruimschoots weg, een centimeter rondom de schimmelplekken. De rest van de kaas kun je veilig eten. Bij zachte kaas (zoals roomkaas en ricotta), geraspte en plakken kaas verspreidt schimmel zich makkelijker over de hele kaas. Zit er schimmel op deze soorten, eet ze dan niet.
Vragen over kaas bewaren
Geopend zijn harde kazen ongeveer 2 weken houdbaar. Half harde zijn in de koelkast 2 maanden houdbaar en geopend 2 weken. Zachte kazen zijn het minst lang houdbaar, in de originele verpakking zijn ze 1 tot 2 weken houdbaar.
Natuurgerijpte oude kaas
Wanneer de kaas voldoende heeft gerijpt, dan is de kaas vol, pittig en nog goed snijdbaar. Oude kaas is te herkennen aan de robuuste en volle smaak. Beleg een dikke plak boerenbrood met oude kaas of neem 's avonds een lekker blokje kaas bij een goed glas rode wijn.
Textuur Kaas die bedorven is, kan veranderingen in textuur vertonen, te droog, kruimelig of slijmerig worden . Verkleuring: Aanzienlijke veranderingen in kleur, zoals vergeling of verbruining, kunnen duiden op bederf.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De harde kaas is uitgedroogd of beschimmeld of ruikt vreemd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Zodra de verpakking is geopend, gebruik je voorgesneden kazen binnen 5-7 dagen . Als je vers gesneden delikaas koopt, gebruik je deze binnen 5-7 dagen na aankoop voor de beste kwaliteit.
Zwetende kaas
Dat klinkt alles behalve appetijtelijk, maar het is een natuurlijk proces. Zodra bepaalde kazen warm worden dan ongeveer 20 graden, scheidt het vet uit de melk zich van de rest. Dat vet is het 'zweet' dat zichtbaar wordt aan de buitenkant.
Volgens het Voedingscentrum kan schimmel op voedsel namelijk giftig zijn. Maar geen zorgen, de zogenaamde schimmelkazen zoals roquefort, gorgonzola en camembert kan je gerust blijven eten. Deze worden gemaakt met specifieke schimmels die zorgen voor hun unieke smaak en textuur.
Verlopen kaas kan potentieel schimmel herbergen die gevaarlijk is bij consumptie . Volgens de USDA kunnen beschimmelde voedingsmiddelen allergische reacties en ademhalingsproblemen veroorzaken. Als de schimmel aan de juiste omstandigheden is blootgesteld, kan het mycotoxinen produceren, een giftige stof die je ongelooflijk ziek kan maken.
Er moet namelijk een kiem (beginnetje) zijn waaraan het eiwit zich kan hechten. Dit kan bijvoorbeeld een dode bacteriecel, een stofdeeltje of een oneffenheid aan het oppervlak van de kaas zijn. Naarmate de kaas rijpt ontstaat er rondom deze kiem een eiwitkristal die met het blote oog zichtbaar is.
Het consumeren van bewerkte kaas na de houdbaarheidsdatum wordt afgeraden . Hoewel bewerkte kaasproducten vaak conserveringsmiddelen bevatten die de houdbaarheid verlengen, kan het eten ervan na de houdbaarheidsdatum gezondheidsrisico's opleveren.
Als u schimmel ziet (in de vorm van blauwe of groene vlekken) of als het een zure of vreemde geur heeft, is de kans groot dat de kaas bedorven is. Een ander teken van bederf kan een verandering in kleur zijn - als uw kaas geelachtig of bruinachtig wordt, is het misschien tijd om hem weg te gooien.
De beste manier om Cooper ® te bewaren, hangt af van het formaat waarin u het product hebt gekocht. Als u het in plakjes snijdt bij de delicatessenwinkel, bewaar uw plakjes dan verpakt om de lucht in de verpakking te beperken en bewaar ze in de koelkast. De houdbaarheid van het product nadat u het in plakjes van de delicatessenwinkel mee naar huis hebt genomen, is 3-5 dagen als u het op de juiste manier behandelt.
Tenminste houdbaar tot: kijk, ruik en proef ná datum
Harde kazen Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Kaas bewaren doe je best helemaal onderaan in de koelkast. Liefst in de groentelade, waar de temperatuur iets hoger is. Uitzonderingen zijn verse kaas, blauwschimmelkaas en sterk gerijpte kaas: zij moeten hoger in de koelkast worden bewaard.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen. De houdbaarheid na die vier uur is afhankelijk van de kaassoort.
Dus als je zegt dat kaas naar voeten ruikt, dan merk je de geuren op die door een aantal zeer vergelijkbare bacteriën worden gecreëerd! Maar maak je geen zorgen, de bacteriën op de kaas zijn volkomen veilig om te eten, terwijl de bacteriën op de voeten dat niet zijn . Met andere woorden, het is nog steeds veel beter om op een stukje kaas te knabbelen dan op een teen!
Afgezien van de textuur heeft goede kwaliteit kaas geen onaangename geur, of soms een duidelijke melkgeur . Als kaas echter een ranzige geur begint te krijgen, kunt u er zeker van zijn dat de kaas bedorven is. Goede kwaliteit kaas kan worden herkend aan de textuur, d.w.z. elastisch als u erop drukt.
Goudse kaas heeft een uitgesproken aroma, kenmerkend voor de meeste halfharde kazen: het is boterachtig, een beetje aards en een beetje nootachtig. Niets dat van een afstandje de aandacht trekt, maar wel opvallend als je het dichtbij je gezicht houdt. Als Goudse kaas een sterke, scherpe geur afgeeft , is het waarschijnlijk bedorven.
De schimmels die bij de kaasbereiding worden toegevoegd zijn veilig om te eten. Kenmerkend zijn dan de blauwe aderen in de kaas, of de dikke witte buitenlaag – maar 'gewone' schimmel ziet er donzig uit, met een kleur variërend van wit tot groen (1). Naast hoe het er uitziet kan de geur ook wijzen op schimmel.
Het zijn hoogstwaarschijnlijk calciumlactaatkristallen, ook wel bekend als "kaaskristallen". Ze zijn volkomen veilig om te eten en betekenen meestal dat een kaas smaakvol en goed gerijpt is. Calciumlactaatkristallen vormen zich op natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en worden het meest aangetroffen in oude cheddars, waaronder Smoked Medium Cheddar.
De witte uitslag en/of puntjes zijn rijpingskristallen, deze kun je gewoon eten.