Listeriose voorkomen. Koken en voldoende verhitten van voedingsmiddelen vernietigt de bacterie. De bacterie kan zich niet vermenigvuldigen bij een temperatuur onder het vriespunt. Ingevroren voedingsmiddelen zijn dus veilig op voorwaarde dat u ze na het ontdooien meteen opeet of bereidt.
Bevroren fruit heeft één groot nadeel: als het ontdooid is, wordt het tamelijk snel zacht en 'papperig'. Daarom is het niet altijd ideaal om het puur op te eten. Maar je kunt er wél veel andere dingen mee doen: Gebruik bevroren bessen als ijsblokjes in je glas water, homemade limonade of cava.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
Besmetting en preventie van listeria
Voedingsmiddelen kunnen besmet raken door het gebruik van rauwe, besmette ingrediënten. Voorbeelden zijn zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
Een klein deel van de mensen krijgt hersenvliesontsteking als gevolg van besmetting met de Listeria bacterie. Vaak ontstaat dit pas enkele dagen na besmetting met de bacterie (gemiddeld na 9 dagen) Zij hebben last van hevige hoofdpijn, misselijkheid, braken en overgevoeligheid voor licht en geluid.
Eerdere uitbraken van listeriose in de VS zijn in verband gebracht met rauwe, ongepasteuriseerde melk en kaas, ijs, rauwe of bewerkte groenten, rauwe of bewerkte vruchten, rauwe of onvoldoende gegaarde pluimvee, worsten, hotdogs, vleeswaren en rauwe of gerookte vis en andere zeevruchten. L. monocytogenes is ook aangetroffen in rauw dierenvoer.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
De meeste infecties treden in het derde trimester van de zwangerschap op. Het risico op besmetting met de listeria bacterie is gelukkig niet groot. Naar schatting loopt 0.0025% van de zwangere vrouwen deze besmetting op.
Hoe werkt het? Neem een monster van het oppervlak en activeer de SNAP VALVE™. Na 24-48 uur incubatietijd is het resultaat zichtbaar. Het testmedium vertoont een zwarte kleur bij aanwezigheid van Listeria (raadpleeg de onderstaande productvideo voor de juiste uitvoering van de Listeria-test).
Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt. Vaak (maar niet noodzakelijk) gaat de diarree gepaard met braken, buikkrampen, misselijkheid, hoofdpijn en koorts. Soms kun je je algemeen ziek voelen.
Wanneer je ze beter niet eet
Als ze rauw zijn: in de schaal, voor het binden van een saus, en bij de bereiding van chocolademousse of zelfgemaakte mayonaise. Rauwe eieren kunnen immers listeria- of salmonellabacteriën bevatten, die erg gevaarlijk zijn tijdens de zwangerschap.
AMSTERDAM - Gerookte zalm blijkt geregeld besmet met de listeriabacterie. Onderzoek van de Consumentenbond wijst uit dat vijftien procent met de bacterie besmet was. De bacterie kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakt afweersysteem.
Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij. Soms hebben mensen ook hoofdpijn, koorts, spierpijn en/of gewrichtspijn.
Bevroren bessen worden gebruikt als ingrediënt in veel voedingsmiddelen en kunnen, net als andere producten, een belangrijk onderdeel zijn van een gezond dieet. Hoewel bevroren bessen worden gebruikt in taarten en andere gebakken producten, worden ze ook rauw gebruikt in fruitsalades en smoothies. De meeste bevroren bessen die in de Verenigde Staten worden gegeten, worden veilig geconsumeerd .
Of u nu een partij bosbessen invriest om toe te voegen aan uw ochtendpap of een voorraadje seizoensaardbeien aanhoudt om in de herfst jam te maken, bevroren fruit kunt u voor onbepaalde tijd veilig eten. Het is echter raadzaam om het binnen 3 maanden te ontdooien en te nuttigen om ervoor te zorgen dat het op zijn best smaakt .
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Na besmetting met listeria duurt het 1 tot 90 dagen tot er klachten ontstaan. Symptomen kunnen zijn: Een gevoel alsof je griep krijgt.
Gerookte vis, zachte rauwmelkse schimmelkazen en gekookte, gesneden vleeswaren worden het meest in verband gebracht met listeria. Andere risicoproducten zijn overige vleeswaren, gekoelde paté, hotdogs, paddenstoelen, gekoelde sandwiches en koelverse kant-en-klare gerechten zoals rauwkostsalades.
Vermijd zachte kazen zoals feta, brie, camembert, de blauwe kazen (behalve als op de verpakking duidelijk staat dat ze bereid zijn uit gepasteuriseerde melk). Vermijd paté, charcuterie en filet américain. Vermijd alle soorten niet goed doorgekookte of gebakken vis, schaaldieren zoals zalm, scampi's, mosselen enzovoort.
Een blootgestelde zwangere vrouw met koorts hoger dan 38,1°C (100,6°F) en tekenen en symptomen die overeenkomen met listeriose, voor wie geen andere oorzaak van de ziekte bekend is, moet gelijktijdig worden getest en behandeld voor vermoedelijke listeriose. De diagnose wordt voornamelijk gesteld door bloedkweek.
Ik heb per ongeluk iets verkeerds gegeten. Wat nu? Neem contact op met uw huisarts als u zich ziek voelt of als u zich veel zorgen maakt.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
Listeriose kan, vooral in de tweede helft van de zwangerschap, leiden tot het overlijden van het kind en vroeggeboorte. Bij pasgeborenen verloopt listeriose ernstig en soms dodelijk.
Uitbraak van Listeria in vleeswaren
Geïnfecteerden zijn ook dragers van de bacterie en kunnen deze overdragen op andere mensen en huisdieren .
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten. Soms zelfs pas na enkele dagen. De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.