Het enige wat echt werkt, is de plant uit de pot halen, de aangetaste delen van de plant wegsnoeien (inclusief wortels!) en de plant verpotten in nieuwe potgrond. Als de rot zichtbaar is op het grootste deel van de wortels en het gebladerte van de plant, is de kans klein dat je de plant kunt redden.
Ten eerste kan het hergebruiken van de grond een risico zijn, omdat deze waarschijnlijk vol zit met schadelijke bacteriën en ziekteverwekkers. Als u de grond wilt hergebruiken, moet u deze steriliseren voordat u verpot - dit kan erg riskant zijn en het wordt niet echt aanbevolen, tenzij u een grondige sterilisatiemethode hebt.
Maar de potgrond kan ook worden verrijkt en dan opnieuw worden gebruikt om planten in te laten groeien. Er moeten dan wel voedingsstoffen worden toegevoegd, om de voedingswaarde van de grond te herstellen. Daarvoor kunt u compost of bladaarde toevoegen. Dit verbetert ook meteen de structuur van de grond.
In principe is het belangrijk om de potgrond bij kamerplanten minimaal 1x per jaar te verversen. Merkt u echter op dat uw kamerplanten er minder goed uitzien - bijvoorbeeld omdat ze ondanks voldoende water steeds gaan hangen - dan is dit ook een signaal om de potgrond te verversen.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten.
Hoe lang kun je potgrond bewaren? Geopende zakken met nieuwe potgrond kunnen hun kwaliteit ongeveer 6 tot 12 maanden behouden. Ongeopende en ongebruikte potgrond kun je ongeveer een jaar of twee bewaren voordat het bederft . Meestal gaat potgrond langer mee als het in een droge en koele container wordt bewaard.
Als uw planten het vorig jaar goed deden en geen tekenen van ziekte vertoonden, kunt u de potgrond dit seizoen opnieuw gebruiken .” Ook al ziet de potgrond er nog steeds goed uit, toch moeten tuinders de potgrond mogelijk aanpassen voor optimale resultaten.
Toptip. Planten in potten hebben waarschijnlijk geen last van ziektes die door de grond worden overgedragen, dus de compost van dode planten in potten is over het algemeen veilig om te hergebruiken , vooral als mulch rond gevestigde planten.
Een goede potgrond heeft een luchtige, doorlatende, veerkrachtige structuur en slaat niet dicht, ook niet na een periode van droogte. Het bevat een startdosis voedingstoffen waar planten zonder bijvoeden minstens zes weken op kunnen teren.
Potgrond is ontworpen voor containerplanten en zorgt voor betere luchtcirculatie en waterafvoer, terwijl tuinaarde bedoeld is voor direct gebruik in de tuin, biedt het meer voedingsstoffen en is het beter geschikt voor grote tuinprojecten.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Geschikt dus voor planten die niet houden van nattigheid. Perliet zijn de witte korreltjes die je vaak ziet in potgrond. Dit is een gepoft gesteende en is los verkrijgbaar. Voeg je dus wat perliet toe aan de universele potgrond dan zal dat de aarde wat luchtiger maken.
Voor een gezonde en natuurlijke moestuin is het verstandig om biologische (of dus organische) potgrond te gebruiken. Hiermee help je het milieu een handje, en zijn jouw kruiden en groenten gezonder te kweken. Toch komt in sommige biologische soorten potgrond zijn voorzien van turf. Turf is niet geheel onschadelijk.
Het hangt ervan af wat de "wortelrot" was. De meeste zijn schimmels - dus de sporen zullen in de grond blijven leven, vrijwel voor altijd. Als het een klein volume grond is - bijvoorbeeld in een pot of container - dan zal het verwarmen van die grond tot 60 graden (140 graden Fahrenheit) alle ziekteverwekkers doden.
Zorg ervoor dat de grond planten bevat die ziektevrij zijn, anders zou je ziekteverwekkers kunnen overbrengen op je nieuwe plant. Hergebruik of composteer zieke grond niet. 2. Gebruik een tuinvork om de grond te breken, belucht deze en verwijder restanten van wortels .
Als wortelrot eenmaal is vastgesteld, is het moeilijk te behandelen . Het beste wat u kunt doen, is de stervende delen van de plant (inclusief de wortels) verwijderen en de plant voorzien van verse aarde. Als de wortelrot wijdverspreid is en de meeste wortels en bladeren van de plant heeft aangetast, is de plant mogelijk niet meer te redden.
Oude potgrond bevat geen voedingsstoffen
De voedingsstoffen in de grond, zijn na een aantal weken echt verdwenen. U kunt de potgrond dus niet hergebruiken (uitzonderingen daargelaten) zonder er compost of andere voeding aan toe te voegen.
Kleine hoeveelheden potgrond kan je in je gft-bak of –zak kwijt. Vanaf volgend jaar zijn lokale besturen trouwens verplicht om gft-inzameling te organiseren. Desnoods kan je er ook mee naar het recyclagepark, maar hou er rekening mee dat dat duurder kan zijn dan huis-aan-huis inzameling.
Onthoud: zaaigrond wordt gebruikt om te zaaien of te stekken, potgrond dient om de planten een boost te geven wanneer ze verplant worden nadat ze hun eerste echte blaadjes hebben gekregen. zaaigrond is luchtiger. aan zaaigrond werden geen meststoffen toegevoegd.
Nog een tip: Terracottem is ideaal voor potplanten . Deze bodemverbeteraar bevordert de groei, verbetert de bodem, zorgt voor de nodige meststof voor het eerste groeiseizoen en het allerbelangrijkste: bespaart water! Terracottem slaat water en voedingsstoffen tot wel 8 jaar op! Dit betekent dat u tot 50% minder water hoeft te geven.
Je oude growbag zit vol met microbieel leven en kan worden hergebruikt . Je tomatenplant is klaar en je denkt dat je growbag dat ook is, maar voordat je de zak weggooit, overweeg dan om de grond te hergebruiken voor de winterteelt. De schimmel in je growbag kan vast nog een keer worden gebruikt.
Compost niet gebruiken als potgrond
Compost is een bodemverbeteraar die altijd door de (pot)grond gemengd moet worden. Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken.
Zolang gebruikte potgrond er nog redelijk luchtig uitziet en geen rotte geur afgeeft, zouden tuinders het opnieuw moeten kunnen gebruiken met goede resultaten . Als de planten die voorheen in de potgrond groeiden echter te kampen hadden met ziektes of insectenproblemen, is het waarschijnlijk het beste om de mix weg te gooien en het volgende seizoen opnieuw te beginnen.
Een verzegelde zak potgrond gaat meestal ongeveer een jaar mee voordat het oud wordt . Een open zak gaat ongeveer twee maanden mee, wat vaak gebeurt is dat er vocht in de zak komt en de grond gaat schimmelen en meeldauw krijgen.
Over het algemeen wordt aanbevolen om potgrond elke twee tot drie jaar te vervangen. Als u echter een afname in de gezondheid of groei van de plant opmerkt, kan het nodig zijn om de grond vaker te verversen. Wanneer u besluit dat het tijd is, zorg er dan voor dat u uw grond vervangt vóór het groeiseizoen.