Als u de aardbeien op de dag van aankoop eet, hoeven ze tot die tijd niet in de koelkast bewaard te worden. In die korte tijd zullen ze namelijk niet bederven. Wilt u ze langer bewaren, dan kunt u ze het beste wel gekoeld bewaren. Ze zijn dan ongeveer 3 dagen houdbaar.
In de koelkast kan je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kan bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Smelt ondertussen de overige 25 gram witte chocola au bain marie. Maak met een kleine lepel of spuitzak strepen over de aardbeien. Zet de aardbeien opnieuw in de koelkast en laat de chocola hard worden. Je kunt de aardbeien maximaal 24 uur in de koelkast bewaren.
Dat is afhankelijk van hoe en wanneer je ze wilt gaan eten. Maar wat altijd geldt is het volgende: was ze pas als je wilt gaan eten én laat de kroontjes zitten. Aardbeien nemen heel veel water op als je ze onder de kraan houdt. Als je ze daarna nog lang bewaart, kunnen ze gaan schimmelen.
Aardbeien blijven het versst als ze droog en koud zijn, en toegevoegd vocht zal de aardbeien zachter maken en schimmelgroei bevorderen . Dus in plaats van al je bessen te wassen zodra je thuiskomt van de winkel, was je ze als je ze wilt eten of bereiden.
Bewaar aardbeien verpakt in gesloten plastic clamshell containers of doe fruit in een gedeeltelijk geopende plastic zak om een hoge luchtvochtigheid te behouden . Was bessen pas vlak voor het eten of bewaren. Wassen zal vocht toevoegen en ervoor zorgen dat de bessen sneller bederven.
Je kunt chocolade-aardbeien in de koelkast bewaren om ze langer houdbaar te maken . Leg een laag keukenpapier op de bak en leg de chocolade-aardbeien in een enkele laag in een bak. Dek de bak losjes af met plasticfolie of aluminiumfolie. Ze kunnen met deze methode ongeveer twee dagen bewaard worden.
Hoe lang blijven aardbeien met chocolade in de koelkast goed? Ze blijven doorgaans twee dagen goed in de koelkast. Ze kunnen echter langer goed blijven. Controleer de aardbeien gewoon: als de chocolade eraf is gevallen of de bovenkant van de aardbeien er papperig uitziet, wilt u ze waarschijnlijk weggooien.
PRO TIP: Wij vinden dat chocolade-aardbeien het lekkerst zijn als je ze dezelfde dag eet als dat ze gemaakt zijn . Maar als je ze een nachtje wilt bewaren, zet ze dan in de koelkast en laat de bessen ongeveer 30 minuten op kamertemperatuur komen voordat je ze serveert.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
De planten groeien het liefst op een zonnige plaats (maar niet in de volle zon), uit de wind, in grond die rul, rijk aan humus en voedingsstoffen en neutraal tot enigszins zuur is.
Het is eigenlijk heel simpel: vul een kom met aardbeien en voeg er wat zout aan toe. Zodra het zout is opgelost, kun je de aardbeien toevoegen. Hoe lang je de aardbeien precies moet laten weken is niet helemaal duidelijk: de één zegt dat vijf minuten voldoende is een ander minimaal twintig minuten adviseert.
Aardbeien langer vers houden: zo doe je het
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Over deze methode: Een methode die ik van een handvol experts heb zien voorstellen, is het bewaren van verse aardbeien in een luchtdichte glazen pot (zoals een Mason-pot). Je doet je ongewassen aardbeien gewoon rechtstreeks in de pot, schroeft het deksel erop en zet hem in de koelkast .
Aardbeien worden vaak geplukt voordat ze helemaal rijp zijn, omdat supermarkten een langere houdbaarheid vereisen. Ze kleuren nog door, maar rijpen niet meer door nadat ze van de plant af zijn.
raadt aan om de bessen op de bakplaat te houden, maar ze in plasticfolie of aluminiumfolie te wikkelen , wat de luchtstroom zal vergroten en condensatie zal voorkomen. Nog beter is om een vel of twee papieren handdoeken bestrooid met baking soda op de bodem van de container te leggen, wat nog meer overtollig vocht zal absorberen.
Waarom zweten met chocolade bedekte aardbeien? Voordat we leren hoe we kunnen voorkomen dat ze zweten, moeten we eerst weten waarom met chocolade bedekte aardbeien zweten. Het "zweet" is gewoon condensatie . Zweten kan op het oppervlak van de chocolade verschijnen en ook tussen de chocolade en de bes.
Doe de met chocolade bedekte aardbeien in een luchtdichte container om blootstelling aan lucht en vocht te minimaliseren en de absorptie van geuren te voorkomen , adviseert Johnson. Donkere of ondoorzichtige containers helpen de blootstelling aan licht te verminderen. Zet de container in een koelkast die is ingesteld op 40°F, met een luchtvochtigheid van minder dan 50%.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Zodra de chocolade is uitgehard, wat doorgaans ongeveer 30 minuten tot een uur duurt, doe je elke met chocolade bedekte aardbei voorzichtig in een eigen cellofaanzakje. Sluit de zakjes goed af met lint of draadjes, zodat elke aardbei goed is ingesloten en beschermd.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
"Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Dit geldt ook voor aardbeien. Je spoelt dan het eventuele vuil en stof eraf. Soms kunnen op rauwe groente en rauw fruit bacteriën voorkomen, zoals salmonella en listeria.
Aardbeien blijven een dag of twee goed op het aanrecht en tussen de 5 en 7 dagen in de groentelade als je de bedorven exemplaren weggooit als je thuiskomt. Als dat niet genoeg is, kun je ze altijd nog invriezen.