Wanneer suikers te lang in je mond blijven zitten wordt dit opgenomen door bacteriën, waardoor er gaatjes kunnen ontstaan. Ook is chocolade slecht voor je darmen, omdat het zeer calorierijk en slecht verteerbaar is. Ook kan het eten van teveel chocolade je lever aantasten.
Daarnaast moet u weten dat pure chocolade veel verzadigde vetten bevat. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte, wat net niet goed is voor de bloedvaten. Ook bevat pure chocolade veel calorieën, wat dan weer kan bijdragen aan overgewicht en wat nefaste gevolgen kan hebben voor de gezondheid.
Chocolade bevat veel verzadigd vet (ongeveer 20 gram op de 100 gram). Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterolgehalte van het bloed en een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Ook bevat chocolade veel calorieën. Een reep pure chocolade van 75 gram bevat zo'n 400 calorieën (kcal).
Chocola bevat lecithine, dit heeft een gunstig effect op de cholesterolgehaltes van het bloed; Cacao is rijk aan magnesium. Dit bevordert de energiestofwisseling, de spier functionaliteit en de zenuwprikkeloverdracht. Chocolade is rijk aan polyfenolen.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Pure chocolade is goed voor het hart. En onderzoekers weten nu eindelijk hoe dat komt. Pure chocolade bevat stofjes die slagaderen hun flexibiliteit teruggeven en voorkomen dat witte bloedcellen aan de wanden van bloedvaten blijven plakken.
Als je 10 tot 25 gram pure chocolade per dag eet ben je al gezond bezig. Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Door chocolade te eten, wordt er ook endorfine in je hersenen aangemaakt. Dat heeft hetzelfde pijnstillende effect als morfine en remt de adrenaline af die je stress bezorgt. Onze hersenen vinden het blijkbaar ook een prettige ervaring als chocolade smelt in onze mond, waardoor er nog meer endorfine wordt aangemaakt.
Een portie van 20 g chocolade bevat 119 kilocalorieën, waardoor het lichaamsgewicht na twee maanden met één kilogram kan stijgen, waardoor de bloeddruk eveneens kan stijgen. Dit kun je uitsluiten met gepaste maatregelen, zoals meer bewegen of andere voedingsmiddelen en/of dranken beperken.
Het wordt afgeraden om meer chocolade te eten om hart- en vaatziekten te voorkomen. Naast gunstige stoffen bevat chocolade namelijk ook veel verzadigd vet. Dit verhoogt het risico op hart- en vaatziekten juist. Ook zitten er veel calorieën in chocolade.
De snack die het 'gezondste' uit de test komt is: chips! Chocolade bevat een stuk meer suiker en dat zijn toch wel echt de boosdoeners als het gaat om toename van je lichaamsgewicht. Let op: chips is wel veel zouter. Qua calorieën loopt het bijna gelijk op.
In cacao vind je, net zoals in groenten en fruit, flavonoïden terug. Deze bioactieve componenten hebben antioxiderende en ontstekingsremmende effecten. Ze kunnen de darmgezondheid positief beïnvloeden, geeft wetenschappelijk onderzoek aan3, en zouden belangrijk kunnen zijn voor mensen met chronische darmziekten.
In witte chocolade zit bijvoorbeeld helemaal geen cacao en is daarom het ongezondste van alle chocoladesoorten. In melkchocolade en pure chocolade zit wel cacao, maar ook suiker en andere toevoegingen.
Ja, ook van chocola kun je dus moe worden.. Dit is voor de chocolade liefhebbers (zoals wij) niet zo leuk om te horen. Maar ondanks dat er cafeïne in pure chocolade zit, bevat het ook serotonine en neurotransmitter. Deze stofjes zorgen voor een ontspannen gevoel en daarom voel jij je dus moe.
In chocolade zitten bepaalde substanties die ervoor zorgen dat er in onze hersenen nieuwe chemische stoffen vrijkomen. Het gaat dan met name om fenylethylamine, theobromine, anandamide en tryptofaan. Fenylethylamine is vergelijkbaar met de stof amfetamine. Ze hebben gemeen dat ze je euforisch en opgewonden maken.
Chocolade eten kan direct onze stemming verbeteren . Het zorgt ervoor dat we ons goed voelen omdat het de afgifte van chemicaliën in onze hersenen activeert die ons blij maken. Chocolade bevat iets dat endorfine heet, wat natuurlijke stoffen zijn die ons blij maken.
Pure chocolade bevat hoge concentraties aan flavonoïden. Dit zijn antioxidanten die de huid beschermen tegen schadelijke stoffen van buitenaf, waardoor je die fijne lijntjes en rimpels langer buiten de deur kunt houden. Voor wat extra hulp kun je natuurlijk altijd een huidolie gebruiken.
Chocolade eten voor het slapengaan is niet zo handig. De stoffen theobromine en cafeïne in cacao zorgen voor een verhoogde alertheid na het eten van chocolade. Het effect is niet zo sterk als bij koffie, maar toch kun je beter een paar uur voor je gaat slapen geen chocolade meer eten.
Om gewichtstoename te voorkomen , mag u niet meer dan 50 gram pure chocolade per dag consumeren . Een dieet met veel flavonoïden, zoals chocolade, kan helpen celschade te verminderen, wat vaak in verband wordt gebracht met veel ziekten. Flavonoïden, zoals epicatechine, worden verantwoordelijk geacht voor de kankerbestrijdende eigenschappen.
Goed nieuws voor de liefhebbers van chocolade. Het eten van chocolade zou namelijk helemaal niet dik maken. Spaanse onderzoekers hebben ontdekt dat mensen die vaker chocolade eten doorgaans minder vet op hun gehele lichaam hebben.
Neem altijd pure chocolade met een zo hoog mogelijk cacaogehalte. Een cacaogehalte van 85 procent is ideaal, maar als dit te bitter is, dan bevat een cacaogehalte van 70 procent nog steeds voldoende antioxidanten. Maar hoe gezond rauwe chocolade ook zou zijn, het kan nooit onderdeel uitmaken van een gezond dieet.
Chocolade bevat veel magnesium, wat helpt bij het reguleren van uw cardiovasculaire systeem. Antioxidanten in chocolade helpen plaque uit de slagaders te verwijderen, wat het risico op hartziekten vermindert . Flavonoïden in chocolade kunnen de bloeddruk verlagen en uw algehele bloedstroom verbeteren.
Verhoogt chocolade het cholesterolgehalte? Het tegenovergestelde is waar. Zodra het door uw lichaam is opgenomen, produceert cacao 72% onverzadigde vetzuren die uw cholesterolgehalte verlagen en uw aderen reinigen. Het bevat slechts 20% verzadigde vetzuren - het soort dat niet zo goed voor u is.
De meeste chocolade die wij consumeren is helaas zodanig bewerkt dat ze maar weinig cacao en veel meer suiker en vet bevat. Veel chocolade eten werkt dan ook gezondheidsproblemen in de hand, zoals overgewicht, tandbederf en een verhoogd risico op diabetes en hartziekten.