Nee. De plantaardige olie in Nutella® is palmolie, die op natuurlijke wijze wordt gewonnen uit de palmvruchten en die onze pasta zijn romige textuur geeft.
HAZELNOOTPASTA met cacao 81,5% (suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; vanilline), TARWEMEEL 16%, biergist, GERSTEMOUTEXTRACT, zout, magere MELKPOEDER , emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; TARWEPROTEÏNE, MELKEIWITTEN, water.
Ingrediënten. suiker, palmolie, HAZELNOTEN 13%, magere MELKPOEDER 8,7%, magere cacao 7,4%, emulgatoren : lecithinen (SOJA), vanilline.
Een pot choco bestaat voor 50 procent uit suiker, 20 procent palmolie, 13 procent hazelnoten, 8,7 procent melkpoeder, 7,4 procent cacao, 0,48 procent vanilline (chemische verbinding) en 0,02 procent lecithine (een mix van fosfolipiden en olie uit eierdooiers, koolzaad, melk en soja).
In chocopasta zit veel suiker en verzadigd vet. Daarom staat het niet in de Schijf van Vijf. 100% pindakaas, dus pindakaas waar geen zout of suiker aan is toegevoegd, staat wel in de Schijf van Vijf. Ongezouten noten en pinda's zijn goed voor je hart en bloedvaten.
Goed nieuws voor fans van gezond eten én van een dikke laag choco op de boterham. Alex Helsen (46) heeft Choco Yoco ontwikkeld, een smeerpasta op basis van yoghurt. “Die bevat fors minder vetten en suikers en kreeg wereldwijd als enige de Nutri-score A.”
Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker. Zelfgemaakte hummus (kikkererwtenspread) of andere bonenspread zonder zout. Vis zoals zalm, makreel, forel, tonijn of haring.
Een boterham met hagelslag of chocopasta is voor veel kinderen een feestje. Ook sommige volwassenen starten hiermee graag de dag. Maar dit broodbeleg staat niet in de Schijf van Vijf. Hagelslag en chocoladepasta bevatten veel calorieën, verzadigd vet en suiker.
Voor de Wereld van Morgen testte chocoladepasta's die gemaakt zijn zonder palmolie, palmvet of palmstearine. De klassieke Nocciolata kwam als beste uit de test.
Wat is het probleem met palmolie? De palmolieteelt zorgt voor grootschalige ontbossing. 45% van de palmolieplantages in Zuidoost-Azië liggen in gebieden die in 1989 nog bos waren. In relatief korte tijd is er dus heel veel bos weggehaald voor handel in palmolie over de hele wereld.
Nutella bevat naast suiker ook veel vet, die samen veel calorieën leveren. Als je dit veel en vaak eet, kan het op den duur gezondheidsproblemen veroorzaken. Het moet gezegd dat Nutella wel meer natuurlijke ingrediënten bevat dan sommige soortgelijke producten.
Specialisatie. Ferrero is gespecialiseerd in de verwerking van cacao, hazelnoten en melk. Het bedrijf is voornamelijk bekend van de merken Nutella , tic tac, Kinder-chocolade en Ferrero Rocher.
De melk in Nutella® wordt alleen geleverd door geselecteerde en betrouwbare melkproducenten met een langdurige relatie. We voeren strenge controles om een nog hogere kwaliteit van de melk te kunnen garanderen. Voor het onmiskenbare Nutella® recept gebruiken we magere melkpoeder.
De prijs van de ingrediënten, zoals hazelnoten en cacao, is de laatste jaren fel gestegen waardoor het duurder werd het geliefde broodbeleg te maken. Om uit de productiekosten te raken moest Ferrero dus zelf ook haar product duurder verkopen.
In chocoladepasta zitten veel meer harde vetten dan in pindakaas . Ook de olie in chocoladepasta kan vaak minder goed tegen kou dan de olie in pindakaas. Daarom wordt chocopasta vaak wel hard in de koelkast en pindakaas niet!
De heerlijke chocopasta wordt niet alleen vervaardigd in Europa, Rusland, Canada, Australië en Zuid-Amerika, de fabrikant haalt haar grondstoffen over de ganse wereld.
Chocoladepasta of chocopasta (ook simpelweg pasta of in België choco genoemd) is een smeerbaar, zoet broodbeleg dat bestaat uit suiker, vetten (plantaardige olie) en cacaopoeder (chocolade). Veelal zijn er nog toevoegingen als johannesbroodpitmeel, emulgatoren (zoals lecithine) en smaakstoffen zoals vanilline.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
Nutella® bevat palmolie omdat dit de beste optie is om ervoor te zorgen dat het product de juiste textuur en structuur heeft en omdat het de karakteristieke smaak van de andere ingrediënten niet in de weg staat. Het belangrijkste is dat palmolie geen hydrogeneringsproces hoeft te ondergaan.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
In allebei de soorten hagelslag zitten eigenlijk geen goede voedingsstoffen, zoals vezels. De Consumentenbond en het Voedingscentrum adviseren dan ook om het met mate te eten. Kortom: eet gewoon wat je het lekkerst vindt, want qua gezondheid is het één niet (veel) beter of slechter dan het ander.
Zoet broodbeleg
Vers fruit, bijvoorbeeld schijfjes aardbeien, appel, perzik, peer of plakjes banaan, al dan niet op een bedje van plattekaas genieten de voorkeur als zoet beleg. Fruit prakken tot vruchtenmoes kan ook. Wie fruit kiest als beleg haalt ook makkelijker de aanbeveling om 2 tot 3 stuks fruit per dag te eten.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent). Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.