De aluminiumfolie zorgt dat de aroma's van de chocolade optimaal behouden blijven en geeft een luxe uitstraling. ideaal om uw chocolade assortiment op te waarderen passend bij het seizoen.
Aluminiumfolie is goed bestand tegen warmte en koude en kan voedsel afschermen van licht, lucht, vocht en andere externe invloeden (bacteriën). Bovendien voorkomt folie dat voedsel uitdroogt. Het metaal is in tegenstelling tot bijvoorbeeld lood niet giftig.
Koken en bewaren in aluminium
Een tip is om daarom geen aluminium pannen, schalen, potten of folie te gebruiken voor het bereiden of bewaren van hele zure of zoute voedingsmiddelen. Denk hierbij aan vruchtensappen, rabarber, tomatenpuree of zoute haring.
Moeten we de zilverpapiertjes die rond paaseieren zitten, recycleren door ze tot een balletje te kneden? 'Nutteloos en het kan de recyclagestroom zelfs vervuilen', zegt afvalintercommunale Limburg.net.
Waarom mogen bakjes en schaaltjes uit aluminium wel bij het PMD maar aluminiumfolie niet ? - Verpakkingen uit aluminium (blikje, schaaltje) zijn perfect recycleerbaar omdat ze gesmolten kunnen worden. Aluminiumfolie daarentegen is te dun en zal verbranden.
Volgens hem zijn die bewaareigenschappen de hoofdreden waarom paaseitjes vandaag nog altijd verpakt worden in aluminiumfolie. “De verpakking beschermt de chocolade met name goed tegen zonlicht. Zonder verpakking oxideert de chocolade. Het vet in de chocolade, de cacaoboter dus, verandert dan van structuur."
Waarom chipszakken niet bij het plastic? Chipszakken zijn gemaakt van samengesteld materiaal ; kunststof en aluminium. Doordat de zakken zo dun zijn, kunnen deze niet worden gerecycled. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld lege pakken van melk en sap.
Het lijkt haast magie, maar toch is er een simpele, wetenschappelijke verklaring voor het feit dat een bolletje aluminium zorgt voor glanzend bestek. Het aluminium oxideert namelijk met de bestanddelen van het vaatwastablet, waardoor het zilverwerk zijn glans weer terugkrijgt.
Dit kan een reactie veroorzaken met het aluminium, wat mogelijk de smaak van je eten beïnvloedt. Wil je bevroren voedsel opwarmen in de oven, laat het voedsel dan eerst helemaal ontdooien voordat je het inpakt in folie in de oven doet. Doe je dat niet, dan kan er vocht ontstaan en kan de folie scheuren.
Het aluminiumfolie zorgt er niet alleen voor dat je bestek schoner wordt, maar het zorgt er ook voor dat er geen roest op komt. Je kunt in plaats van een propje aluminiumfolie in de vaatwasser, het bestek ook eens in de zoveel tijd apart een opfrisbeurt geven en roestvrij maken.
Er zijn verschillende manieren om slakken natuurlijk te bestrijden; ~barriéres maken van bv. aluminiumfolie of koper. van koper krijgen ze een lichte schok.
Aluminiumfolie is zeer geschikt om te gebruiken als je voedsel in de diepvries wil bewaren omdat het bestand is tegen extreme temperaturen. Het voedsel blijft vers en smakelijk en er kan geen vriesbrand ontstaan. TIP: Laat ingevroren voedsel niet onmiddellijk op kamertemperatuur komen.
' Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie kun je zo'n 40 milligram aluminium per kilo lichaamsgewicht per dag binnenkrijgen zonder al te grote risico's voor de gezondheid. Dus bij normaal gebruik is aluminiumfolie niet schadelijk voor je gezondheid.
De tanden zijn echter niet sterk genoeg om door metalen, zoals aluminium, te knagen. Wel kunnen ze hun tanden in aluminiumfolie zetten. Aluminiumfolie is echter erg dun. Muizen kunnen er snel doorheen knagen.
Bij het gebruik van aluminiumfolie bij het bereiden van gerechten moet de glanzende kant naar beneden, want die weerkaatst de warmte. De matte kant neemt de warmte beter op. Op deze manier blijft de warmte gecentreerd in het gerecht en geleidt de warmte minimaal richting omgeving.
Daarnaast is aluminiumfolie ook een handig hulpje tijdens het schilderen. Je draait de folie bijvoorbeeld makkelijk om een deurknop heen. Het blijft perfect zitten en als de verf rondom is gedroogd, haal je het er makkelijk af. Aluminiumfolie is ook tijdens het barbecueën onmisbaar.
Een eerste voordeel is dat folie ervoor zorgt dat de smaken en de aroma's van een gerecht niet verloren kunnen gaan, de folie houdt de aroma's immers goed vast (bijkomend voordeel: als je vis in folie bereidt, vermijd je dat je hele huis naar vis gaat ruiken).
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Aluminiumfolie
Het is misschien een stuk gladder, maar het is wel geschikt voor de oven. Bij het braden, grillen of garen van vlees werkt aluminiumfolie vaak nog beter dan bakpapier. Denk bijvoorbeeld aan het braden van een hele kip of kalkoen met kerst.
Om de pan schoon te maken, adviseren wij alle pannen met een anti-aanbaklaag met de hand af te wassen. Wanneer je pannen in de vaatwasser wast, kunnen er bobbels in de laag ontstaan, kan de anti-aanbaklaag loslaten of de aluminium disc kan loslaten.
Terwijl de wasmachine draait en zijn werk doet, doen bolletjes folie wonderen. Aluminiumfolie zal fungeren als natuurlijk verzachtend middel, wat uitzonderlijke zachtheid aan kleding zal toevoegen, rimpels zal verminderen en de ophoping van statische elektriciteit in de machine zal voorkomen.
Aluminiumfolie in de droger
Wanneer u een balletje aluminiumfolie bij uw natte was in de droger stopt zorgt dit er namelijk voor dat uw was minder statisch wordt. Daarnaast zorgt aluminiumfolie er ook al een beetje voor dat er minder kreukels ontstaan.
Je mag dus niet zomaar alles van plastic of metaal in een pmd-container gooien. Globaal geldt: het moet een verpakking zijn van voeding of cosmetica. Zo mag je eetbakjes van bijvoorbeeld lasagne bij het pmd gooien, maar ook slagroombussen of spuitbussen haarlak.
En mijn theelichtje dan? Ook jij produceert aluminium afval. Aluminiumfolie, frisdrankblikjes, koffiecapsules en ook de houders van theelichtjes komen via het PMD in het huisvuil.
Spuitbussen: bij restafval
Spuitbussen (deodorant, slagroom) mogen in de meeste gemeentes niet in de bak of zak voor plastic, blik en drinkpakken, maar kunnen bij het restafval.