Witlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Wanneer kan je witlof planten? Witlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van oktober tot januari. Witlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van oktober tot januari.
Je zaait de witloof rechtstreeks in de volle grond tussen eind april en begin juni. Je laat 30 cm tussen een rij en 12 cm in de rij. Heb je veel last van een vochtige bodem, dan kan je beter zaaien op ruggen. Tussen eind september en begin december kan je het witloof rooien.
“We versnipperen dus de wortels en weken de snippers vervolgens gedurende enkele uren in meerdere porties warm water. De vaste fractie kan in een droogoven gestabiliseerd worden, om daarna te vermalen tot een geconcentreerde voedingsvezel.
De wortels hebben voor slechts 1 krop witlof voldoende voeding in hun wortel. Maar als je ze laat staan kunnen ze een tweede oogst geven van een klein losbladig kropje, minder van kwaliteit maar desalniettemin toch lekker voor bijvoorbeeld sla en salades.
Je zaait het witloof in rijen met een ruimte van 30 cm tussen elke rij. In de rijen zelf dun je het witloof uit tot op 15 cm tussen de planten. Heb je niet veel witloof nodig ? Dan kan je ook witloofplantjes kopen in persblokjes van 4 cm.
Witlof zaaien of voorzaaien/voorkiemen kan direct buiten van april tot juni. Wanneer kan je witlof planten? Witlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan in de kweekkas van oktober tot januari. Witlof planten of uitplanten op de bestemde plek kan buiten van oktober tot januari.
Hoeveel water nodig is, is afhankelijk van verschillende factoren. Voor de productie van 1 kg witloof is minstens 1 liter water nodig, dit is de hoeveelheid water die in het witloof zit. Uitgedrukt per ha komt dit overeen met 12.000 tot 20.000 l/ha. Tijdens de forcerie is er water nodig voor de groei van het witloof.
Op elke verpakking kan je een sticker vinden met het label van Brussels Grondwitloof of Brabants Grondwitloof. Op dit label staat ook steeds de naam van de teler vermeld.
Tijd om te oogsten
Snijd de kroppen los van de wortels en verwerk ze bij voorkeur onmiddellijk in de keuken, dan is de smaak op z'n best. De kroppen kunnen ook een paar dagen in de koelkast bewaard worden. Witlof kan zowel rauw, als in tal van warme bereidingen worden gegeten.
Het afgesneden loof kan gewoon op de composthoop. Ook de wortel zelf kan je nu wat korter maken door er aan de onderzijde (puntzijde) een stuk af te snijden, zo lang er 20cm van de wortel overblijft doe je niets verkeerd. Als je veel witloofwortels hebt dan kuil je ze best op in een “kuil” van ongeveer 25cm diep.
Stap 1 : Grondvoorbereiding en witloof zaaien
Witloof heeft niet graag humus of stikstofrijke grond. Je hoeft dus geen compost of universele mestkorrels in je grond te verwerken. Wel 2 handjes Vinassekali en een soeplepel Magnesiumsulfaat per lopende meter inharken is heel goed voor de teelt van witloof.
De wortels worden naast elkaar geplaatst in 'lagen' van ongeveer 25 cm diep en bedekt met 5 tot 20 cm kruimelige aarde. Een buizensysteem met warm water drijft de temperatuur op. Op drie weken tijd komt het witloof tot wasdom. Dan is het tijd voor het arbeidsintensieve oogsten en verwerken van het grondwitloof.
Zet de pot met witloofwortelen op een plekje met een temperatuur van ongeveer 20 graden. Zo groeien de kroppen snel en heb je in ongeveer 3 weken witloof. Je kan ze ook in een ruimte van 15 graden zetten en in 4 weken laten groeien, maar dan is de kans op rotte blaadjes groter.
Van de witlof zijn ook de (groene) bladeren eetbaar, tenminste voor de bloei.
Rechtstreeks zaaien: Bladmosterd, Mesclun 'Aziatisch', Paksoi, Rucola, Snijbiet, Spinazie 'Winterreuzen', Tatsoi, Tuinkers, Veldsla en Winterpostelein. Juist in de kouder wordende maanden kan het zaaien en oogsten van kiemgroenten extra leuk zijn.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Zaaien van witlof
In april kun je witlof ook al in de volle grond zaaien, maar dan op een beschutte plek. De buitentemperatuur moet dan wel overdag minimaal 15 °C zijn. Start met het losmaken van de grond. Zaai daarna de zaden op 0,5 cm diepte en met 15 cm afstand van elkaar.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken. Bewaar witloof daarom altijd in het donker.
Een paar procent minder aanvoer van vollegrondsgroenten kan al tot grote prijsverschillen bij de verkoop leiden. Dat is dit jaar het geval bij witlof. Overigens was dat vorig jaar ook zichtbaar toen het prijsniveau, behalve in september, boven dat van 2022 lag.
In principe wordt alle witlof in mei gezaaid. Dit zaaien gebeurt direct ter plaatse op een goed losgemaakte grond. De witlof zaden moeten regelmatig water krijgen en mogen niet uitdrogen. Afhankelijk van de temperatuur van de grond en de lucht ontkiemen de witlof zaden binnen 1 – 3 weken.
Witloof en witlof zijn allebei correct. In België komt het witloof het vaakst voor.
Naast water en vezels bevat een stronkje witloof heel wat mineralen waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. Ijzer stimuleert je stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).