Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Koken zonder Deksel
Als je bonen en boontjes kookt zonder deksel, zal het overtollige vocht verdampen en krijg je een meer geconcentreerde smaak. Dit kan nuttig zijn als je bonen aan het roosteren bent in de oven of als je een gerecht wilt waarbij je de bonen wilt laten karamelliseren, zoals bij roerbakgerechten.
„Als je de groente kookt met de deksel op de pan kun je niet goed bijhouden wanneer de groente gaar is. Daardoor verbrandt het dus snel. Als je de deksel er af laat, kun je precies zien wanneer de groente goed is en kan deze minder snel verbranden en dus niet verkleuren.”
Je fornuis verbruikt 2 tot 3 keer zoveel energie wanneer je zonder deksel kookt! Wanneer je het deksel op de pan plaatst, kookt je water namelijk sneller. Zodra het water kookt, kan je het vuur zachter zetten. Doordat het water al op temperatuur is kun je rustig blijven doorkoken.
Zonder deksel verdwijnt er dan waterdamp door langsstromende lucht en daardoor zal er inderdaad meer water verdampen.
Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet. Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel. Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
Een deksel zorgt ervoor dat water sneller kookt, doordat de warmte wordt vastgehouden en warmteverlies door verdamping wordt voorkomen.
Sperziebonen koken duurt ongeveer 6-8 minuten. Kook ze in een pan met water en een klein beetje zout. Dan zijn ze na 6-8 min. mooi beetgaar.
Maar als je een deksel op de pan doet, blijft de warmte in de pan. Het helpt je eten sneller te koken . Minder tijd koken resulteert in minder energieverbruik. Dus ja, een deksel op je potten en pannen doen tijdens het koken zorgt ervoor dat je eten sneller gaart, wat energie bespaart.
Wel of geen deksel op de pan
Voor afdschuimen heb je uiteraard de deksel van de pan gehaald. Maar daarna, als de bouillon enkele uren op laag vuur staat te trekken, dek je de inhoud weer af met de deksel, anders verdampt er erg veel vocht. Die lekkere geur komt toch wel de keuken in.
Wat het koken betreft, kan het zijn dat u de taaie sperziebonen niet gaar genoeg kookt .
Koks breken het uiteinde van sperziebonen af zodat ze gelijkmatig kunnen koken en malser worden . Tenzij de sperziebonen al mals zijn, hoef je je geen zorgen te maken over het afbreken van het uiteinde, want het uiteinde hoeft alleen maar afgebroken te worden om de bonen aan de binnenkant van de sperziebonen te helpen ontwikkelen.
Groene bonen (ook wel snijbonen, sperziebonen of wasbonen genoemd) zijn bedoeld om te worden geconsumeerd als onrijpe peulen met kleine, onontwikkelde zaden erin. Wanneer de zaden in de peul te groot en rijp zijn , wordt de peul taai en draderig en is niet zo smakelijk.
Van rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten kun je last krijgen van je darmen. De verschijnselen van een lectinevergiftiging zijn buikpijn, misselijkheid, koorts en lichte diarree. Deze klachten komen vaak binnen 3 uur.
Sperziebonen zijn peulvruchten die in de lengte aan een plant groeien. Hierdoor worden ze mooi lang, met bovenaan een hard kroontje en onderaan een soort staartje. Wil je ze bereiden, dan moet je ze doppen. Dat houdt in dat je het harde kroontje wegsnijdt en eventueel ook het staartje.
Groente uit pot moet lang houdbaar zijn en daarom wordt er zout aan toegevoegd. Sperziebonen uit pot leveren 3 zo veel zout dan bijvoorbeeld verse of diepvries sperziebonen!
Door een koekenpan, steelpan of pot af te dekken tijdens het koken , blijft de temperatuur onder controle , wat belangrijk is voor gelijkmatig koken. Het helpt ook om vloeistof sneller aan de kook te brengen (wat minder energie verbruikt, oftewel, het is ook nog eens kostenefficiënter). Door de pot af te dekken, voorkom je ook dat er stoom ontsnapt.
Als u een saus of vloeistof wilt laten inkoken, houdt u de pan dan onbedekt zodat het overtollige water kan verdampen . Als u wilt dat het vocht wordt opgenomen, bijvoorbeeld bij het koken van rijst, houdt u het deksel erop. Als u een ovenschotel of stoofschotel langzaam wilt laten koken, dekt u de pan af zodat de damp circuleert en het vlees sappig blijft.
Een goed sluitende deksel houdt de warmte en het vocht goed in de pan, zo blijven smaken beter behouden en kook je energiezuiniger.
Wat is het voedingsadvies voor sperziebonen? Voor volwassenen geldt het advies om 250 gram groente per dag te eten.
De kooktijd voor sperziebonen is 10 tot 15 minuten.
Warmte-energie ontsnapt niet naar de buitenwereld als je pot is afgedekt. 🔥 Vochtgehalte: Als je het deksel verwijdert, kan vocht via stoom ontsnappen . Dit vermindert de hoeveelheid vloeistof van wat je ook kookt.
Antwoord. Antwoord: Waarom ontstaan er waterdruppels als een stalen plaat boven kokend water wordt gehouden? ... Wanneer de damp de stalen plaat bereikt, verliest deze energie (warmte) aan het staal en condenseert of koelt af om weer vloeistof te vormen.
DE CONCLUSIE: Water kookt sneller in afgedekte potten . Hoe meer water je in de pot hebt, hoe meer verschil het deksel maakt. Wanneer je water kookt in een pot zonder deksel, dek deze dan af met een bakplaat of aluminiumfolie. Water kookt ongeveer 30% sneller met een deksel.