Zo komt het dat er meerdere soorten blauwe kazen zijn. Ze kunnen met verschillende soorten melk gemaakt worden, zoals koemelk of schapenmelk en wel of niet gepasteuriseerd zijn. Wat inhoudt dat ze wel of niet verhit zijn. Ongepasteuriseerde melk wordt ook wel rauwe melk genoemd.
Gorgonzola, cabrales, larzac, Blue Stilton, bleu d'Auvergne, fourme d'Ambert, Danablue, magor, blue de gex en andere blauwschimmelkazen: Deze blauwschimmelkazen mag je gewoon eten mits ze gepasteuriseerd zijn. Let hierbij wel goed op, want soms zijn blauwschimmelkazen ongepasteuriseerd.
Er zijn echter wel kazen die gemaakt worden van rauwe melk, zoals bijvoorbeeld Brie de meaux, boerenkaas, Camembert au lait cru, Roquefort of Reblochon kaas. Het hangt echter van de bereidingswijze af of bepaalde bacteriën verder uit kunnen groeien in deze kazen.
Ingrediënten: Gekweekte rauwe koemelk (MELK), zout, enzymen en Penicillium Roqueforti .
Variërend van milde tot scherpe, blauwe schimmelkaas wordt gemaakt met melk van koeien, geiten en schapen, waardoor een breed scala aan smaak- en textuurcombinaties ontstaat. Het iconische uiterlijk van deze prachtige kazen lijkt op fijn porselein en een helderwitte achtergrond, vermengd met doorsneden blauwe aderen.
Een blauw edelgesteente wat vaak gebruikt wordt in Sieraden. Het zal je dan ook niet verbazen dat dit een blauwgeaderde kaas is. De lazuli is gemaakt bij Oudwijker van gepasteuriseerde koemelk.
Blauwe kaas is een algemene term die wordt gebruikt om kaas te beschrijven die is geproduceerd met gepasteuriseerde koe-, schapen- of geitenmelk en die is gerijpt met culturen van de schimmel penicillium. Blauwe kaas heeft over het algemeen een zoute, scherpe smaak en een scherp aroma.
Kaas kan deel uitmaken van een gezond dieet, maar het bevat nog steeds veel zout en verzadigd vet, dus eet het met mate. Mensen die gevoelig zijn voor hoofdpijn of migraine, kunnen beter blauwe kaas beperken of vermijden. Oude kazen, zoals blauwe kaas, zijn een veelvoorkomende trigger voor hoofdpijn.
Als u last heeft van gistintolerantie, kunt u ook reacties krijgen op paddenstoelen, truffels, blauwe kaas en mout die allemaal schimmels bevatten.
Blauwe kaas, ook wel blauwader kaas of blauwschimmelkaas genoemd, is rijk aan calcium, wat goed is voor je botten. Daarnaast is blauwe kaas rijk aan vitamine K2, dit helpt voorkomen dat calcium ophoopt in weefsels rond het hart. Wel bevat blauwe kaas iets meer natrium dan andere soorten.
Hoe herken je rauwmelkse kaas? Rauwmelkse kaas is te herkennen aan de term “au lait cru” op de verpakking. Vooral zachte schimmelkazen zijn risicovol om te eten. Voorbeelden zijn 'camembert au lait cru', 'Reblochon' en 'brie de Coulommiers'.
Beroemde rauwmelkse kazen
Naast de hierboven genoemde kazen – gruyère, Parmigiano-Reggiano, Engelse cheddar en camembert – worden er per definitie nog een aantal andere wereldberoemde kazen van rauwe melk gemaakt: roquefort, morbier, raclette, fontina en asiago, evenals veel pecorino's en manchego's.
Behandelde melk kan je herkennen aan de vermelding 'gepasteuriseerd' of 'UHT' op de verpakking. Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn.
Hoewel minder gebruikelijk, worden sommige blauwe kazen gemaakt met gepasteuriseerde melk . U kunt dit zien door naar het productetiket te kijken. Als u zwanger bent, moet u alle blauwe kazen vermijden die rauwe melk bevatten. Ongepasteuriseerde zuivelproducten moeten in de meeste Amerikaanse staten wettelijk worden vermeld.
Originele gorgonzola is gemaakt van rauwe melk. Wil je geen rauwmelkse kaas eten omdat je bijvoorbeeld zwanger bent? Dan kun je gorgonzola vervangen door gepasteuriseerde kazen met een pittige smaak, zoals de harde kazen pecorino, manchego of Parmezaanse kaas.
Salemville's Amish Blue, 60 dagen gerijpt, is zonder twijfel een van de beste waarden in binnenlandse blauwkaas. Deze medium-sterkte, gepasteuriseerde koemelkblauwe kaas is goed uitgebalanceerd met een gladde, maar gemakkelijk verkruimelde textuur.
Controleer de houdbaarheidsdatum en zorg dat je de kaas voor die tijd opeet. Het eten van bedorven blauwe kaas kan problemen veroorzaken. Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat het eten van bedorven kaas kan leiden tot voedselvergiftiging en symptomen zoals maagkrampen, braken en diarree.
Mensen met een schimmelallergie kunnen ook veilig blauwe kaas eten , omdat het spijsverteringsproces alle actieve schimmelsporen vernietigt.
Heb je ooit een brandende mond of jeukende tong gehad na het eten van een stuk kaas? Dan heb je waarschijnlijk te maken gehad met hoge hoeveelheden histamine ! Histamine is een natuurlijk voorkomende chemische verbinding die een aantal cruciale rollen vervult in het lichaam: bloeddrukcontrole, celgroei en nog veel meer.
David Gremmels, president van Rogue Creamery, zegt dat de pikantheid overweldigend kan zijn. "Ik merk ook dat de meeste mensen worden afgeschrikt door de zuurgraad, metaalachtige tonen en afstotelijke textuur die worden gecreëerd door homogenisatie en standaardisatie in gangbare blauwe kazen ," zegt Gremmels, die het bedrijf sinds 2002 heeft helpen besturen.
Het eten van bedorven blauwe kaas kan voedselvergiftiging veroorzaken , wat symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen veroorzaakt ( 5 , 6 ). Bepaalde soorten schimmels produceren ook mycotoxinen, wat giftige stoffen zijn die de immuunfunctie kunnen onderdrukken, spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken en zelfs kunnen bijdragen aan kanker ( 1 ).
Onderzoekers hebben bewezen dat het daadwerkelijk goed voor je is. Samen met andere oude kazen is blauwe kaas geweldig voor je darmgezondheid en dus je algehele welzijn.
Wanneer het van rauwe melk is gemaakt, dan moet er op het etiket staan: “van rauwe melk” of “au lait cru”. Koop je niet-verpakte kaas, bij de kaasspecialist bijvoorbeeld, vraag dan goed na of het om rauwmelkse kaas gaat. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Blauwe kaas is een algemene benaming voor kazen van koemelk, schapenmelk of geitenmelk waaraan Penicillium-culturen zijn toegevoegd, waardoor het eindproduct overal blauwe, blauwgrijze of blauwgroene schimmelvlekken of -aders heeft en een kenmerkende geur heeft.
Kortom, blauwe kaas is niet alleen een heerlijke traktatie voor de smaakpapillen, maar ook een voedzame bron van eiwitten, calcium, vitamine K2 en B12 die een essentiële rol spelen in een gezond dieet. Verwen jezelf met wat heerlijke blauwe kaas en geniet van de gezondheidsvoordelen die het te bieden heeft!