Goed voor de lever De voordelen van koffie strekken zich ook uit tot de lever. Regelmatige koffieconsumptie kan het risico op leveraandoeningen, zoals levercirrose, aanzienlijk verminderen. Bovendien verbetert het de algemene leverenzymwaarden, wat wijst op een betere levergezondheid.
Bladgroenten: Groenten zoals spinazie en boerenkool zijn rijk aan vitamines en antioxidanten die de leverfunctie kunnen helpen verbeteren. Citrusvruchten: Vruchten zoals sinaasappels en grapefruits zijn rijk aan vitamine C, wat ontstekingen en oxidatieve stress in de lever kan helpen verminderen.
Koffie bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee een goede bron van vocht. Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2 tot 4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
Producten met bewerkte suikers en zoetstoffen, zoals frisdrank, snoepgoed en vruchtensappen ga je ook beter uit de weg. Ook scherpe kruiden en specerijen, zoals kaneel, kerrie, kruidnagel, nootmuskaat, peper, koekkruiden en speculaaskruiden, kosten de lever veel moeite om te verwerken.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Eieren en chocolade
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Waarom zou je niet gelijk na het opstaan koffie mogen drinken? Na het opstaan zorgt je lichaam voor een verhoogde dosis cortisol, een stresshormoon. Wanneer je op dat moment koffie zou drinken, zou er minder cortisol worden aangemaakt, waardoor je op termijn weer meer koffie nodig zou hebben om goed wakker te worden.
Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid. Bovendien leidt stoppen met cafeïne tot een tijdelijke toename van de bloedtoevoer naar je hersenen, met hoofdpijn tot gevolg.
Feit: Filterkoffie is de gezondste koffie
Hoe beter gefilterd, hoe gezonder de koffie. Dit komt omdat er in gefilterde koffie minder cafestol zit. Dit stofje verhoogt het LDL-cholesterol gehalte. Hierdoor kan bloed blijven plakken aan de binnenkant van je bloedvaten en loop je meer kans op een hartaanval of beroete.
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Is oploskoffie gezond? Oploskoffie heeft veel minder invloed op het cholesterol in het bloed. Dat maakt oploskoffie gezonder dan gewone koffie. Er zit minder cafestol in koffie die beter gefilterd is.
Het is niet helemaal duidelijk hoe het de kans op de ziekte verlaagt, maar koffie is rijk aan antioxidanten, heeft ontstekingsremmende eigenschappen en beïnvloedt het proces in het lichaam dat vet verbrandt.
De belangrijkste antioxidant-enzymen die de lever aanmaakt om je te beschermen, zijn: Catalase, afhankelijk van onder andere voldoende ijzer; Glutathion peroxidase, afhankelijk van onder andere koper, mangaan, magnesium en selenium. Maar ook van cysteïne, glycine en glutaminezuur en voldoende B-vitamines.
Regelmatig overgeven. Aanhoudende misselijkheid of vaak een misselijk gevoel hebben. Geelzucht; het geel zien van de huid en/of het oogwit. Een ontkleurde, witgele ontlasting.
Eet vezelrijk
Je spijsvertering en microbioom werken het beste als je zoveel mogelijk onbewerkte en vezelrijke producten eet. Eet voldoende groente en fruit. Kies daarnaast bij brood, pasta, rijst, crackers of wraps altijd voor de volkorenvariant.
Verder kan cafeïne bij mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS) darmklachten verergeren. 'Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies geen koffie te nemen, of hoogstens een kopje per dag. De cafeïne in koffie kan namelijk schadelijk zijn voor (ongeboren) baby's en kinderen', zegt Orie.
Hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne verschilt per persoon, maar gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag binnen krijgen. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid.
Koffie kent nog steeds potentiële risico's, vooral vanwege het hoge cafeïnegehalte. Het kan bijvoorbeeld tijdelijk de bloeddruk verhogen . Vrouwen die zwanger zijn, proberen zwanger te worden of borstvoeding geven, moeten voorzichtig zijn met cafeïne.
Half elf is vaak de beste tijd voor een kopje koffie
Het beste tijdstip om een kop koffie te drinken, ligt tussen half tien en half twaalf 's morgens, hebben wetenschappers ontdekt. Als het hormoon cortisol in je lichaam laag is kun je volgens onderzoekers het beste een kop koffie nemen.
Tigchelaar stelt dat je de eerste 90 minuten nadat je wakker bent geworden sowieso beter geen koffie kunt drinken; hiermee verstoor je het natuurlijke ontwakingsproces van het brein. Het resultaat is een middagdip, en daar zit je met een grote deadline aan het einde van de dag nu juist niet op te wachten.
De negatieve effecten van het drinken van koffie met melk zijn vooral de inname van vetten en suikers uit deze drank. Zelfs de eerste cappuccino ter wereld werd gemaakt om koffie zoeter te laten smaken.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Meer calorieën
Met 46 calorieën is een cappuccino met halfvolle melk een minder gezonde optie dan een zwarte koffie. Aangezien daar maar 1 kcal inzit, wordt het gezien als de verstandigste keuze. Ook op het gebied van vetten staat koffie met melk 1-0 achter. In één kopje cappuccino zit 6,3 gram vet.