Geur: Bedorven kip heeft een zure of onaangename geur. Als de kip vreemd ruikt, gooi het dan meteen weg.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kip heeft een afwijkende geur, is grauw verkleurd, uitgedroogd of plakkerig. Eet geen vlees wat er raar uitziet of niet goed ruikt.
Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken. De kans dat je er ziek van wordt, is groter.
Rauwe kip is roze en glibberig. Dus niet slijmerig, grijzig of met een geurtje. Dan gooi je de kip best meteen weg. Zelfs als ze recht uit de supermarkt of diepvriezer komt.
Lange tijd dacht men dat kippen vooral reageren op visuele impulsen, maar wetenschappers vinden steeds meer bewijzen dat ook hun reukzin bijzonder goed ontwikkeld is. Net zoals de meeste vogels gebruiken kippen hun reukzin om voedsel op te sporen.
Verse kip heeft heel weinig aroma, hoewel het een lichte 'funky' geur kan hebben als het een tijdje met zijn sappen is afgesloten. Kip die sterk ruikt, zou een waarschuwingssignaal moeten zijn. Als de geur visachtig, zuur of zwavelachtig is (doet denken aan rotte eieren), is het niet langer veilig om te eten.
Het is niet duidelijk hoe goed kippen precies ruiken, omdat wetenschappers de functie van alle genen die met dit zintuig verbonden zijn, nog niet volledig begrijpen. Over het algemeen kan echter worden geschat dat ze waarschijnlijk net zo goed ruiken als mensen .
De tijd tussen het eten van voedsel dat besmet is met salmonella en de eerste klachten is meestal 12 tot 96 uur. Niet iedereen die besmet is met Salmonella wordt ernstig ziek. Deze klachten bestaan meestal uit diarree, buikkrampen, misselijkheid en braken. Deze klachten gaan meestal na 3 tot 7 dagen vanzelf voorbij.
Verse kip kan je doorgaans 2 à 3 dagen in de koelkast bewaren. Krijg je het niet op tijd op? Vries het in of bereid het. Gebakken of gebraden vlees blijft tot 4 dagen goed in de koelkast.
Sommige kleurveranderingen zijn normaal voor rauwe kip. Maar vervagen naar grijs, of donkerder worden van sommige vlekken, duiden op bederf. Houtachtige witte vlekken op rauwe kip die is ingevroren en ontdooid, zijn tekenen van vriesbrand. In dit geval is het veilig om te eten, maar voor de beste smaak, snijdt u de witte delen weg en gooit u ze weg .
Een voedselvergiftiging door de campylobacter ontstaat vaak alskippenvlees onvoldoende wordt verhit. Hierdoor kunnen maag- en darmklachten ontstaan, zoals diarree, buikpijn of een darmontsteking. Listeriabacterie. De kans op besmetting door de listeriabacterie is zeldzaam.
Hoe herkent u een zwavelgeur in huis? Een zwavelgeur in huis (of op kantoor, dat kan natuurlijk ook) is een zeer indringende, misselijkmakende en penetrante lucht. Eigenlijk niet te missen als u er last van heeft. De geur wordt door mensen ook wel eens omschreven als de geur van rotte eieren of een lijkenlucht in huis.
De “ten minste houdbaar tot” datum vertelt u wanneer het voedsel onveilig wordt om te eten. U mag het voedsel niet meer eten nadat deze datum is verstreken . De ten minste houdbaar tot datum is alleen geldig zolang het voedsel op de juiste manier wordt bewaard en de verpakking verzegeld is. Bijvoorbeeld, gekookt vlees moet in een koelkast worden bewaard bij 5° Celsius of lager.
Plakjes worst, ham, kip en dergelijke kunnen meestal nog bijna een week na de houdbaarheidsdatum geconsumeerd worden, mist de verpakking onaangebroken is. Ruik eraan en kijk hoe het beleg eruitziet. Ruikt het een beetje anders dan normaal en/of is het nattig, dan kun je het beter niet meer opeten.
Klachten zoals buikpijn, diarree en griepachtige verschijnselen treden op binnen 48 uur tot 1 week na besmetting. De klachten houden ongeveer 5-7 dagen aan. Soms kun je nog wekenlang last hebben van darmkrampen. In sommige gevallen worden mensen wel ernstig ziek.
Het onvoldoende koel bewaren of het onvoldoende verhitten van een product zijn de grootste boosdoeners. De Salmonellabacterie is pas bij >70°C voldoende afgedood. Salmonella kun je niet ruiken of zien.
Een kip heeft ook een neus en kan dus ruiken. Ze gebruikt haar neus om eten te zoeken en om soortgenoten te herkennen.
“Juist het wassen van kip kan bacteriën verspreiden. Bacteriën worden na wassen gevonden in de gootsteen, op het aanrecht of op de spullen die op het aanrecht liggen, zoals een snijplank of mes. Gelukkig weten verreweg de meeste mensen dat je met kip hygiënisch om moet gaan. En dat je het door en door moet verhitten.”
Over het geheel genomen hadden kippenborsten van karkassen die waren gekoeld met behulp van luchtkoeling (AC) in dit onderzoek een betere geur en houdbaarheid (zoals beoordeeld door middel van psychrotrofe bacterietellingen, kleur- en geurpanels van consumenten en lipide-oxidatiepatronen).
De rol van vacuümverpakken
Tijdens de opslag kunnen de natuurlijke sappen in het vlees interacteren, wat een lichte verkleuring en een scherpe geur veroorzaakt . Bij het openen van de verpakking komt deze geur vrij, maar verdwijnt doorgaans als het vlees goed is bewaard en de houdbaarheidsdatum nog niet is verstreken.
Als het bevroren ruikt, is het slecht . De beste manier om echt te weten of bevroren kip bedorven is, is door het eerst te ontdooien, nooit op het aanrecht, en dan een nauwkeurige inspectie te doen op kleur en geur. Als je ontdooide en nog steeds koude kip vlekken heeft die niet goed gekleurd zijn of raar ruiken, is het slecht.
Verse, rauwe kip is roze en vlezig van kleur; als de kip bedorven is, zal hij verkleuren en een doffe, grijze gloed krijgen . "Tekenen van voedselbederf zijn vrij universeel," zegt White. "Elke vieze geur, verkleuring of vreemde substantie op uw kip zou reden zijn om weg te gooien."
Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Na ontdooien houdt men voor kip en vlees meestal een dag of 3 houdbaarheid in de koelkast aan. Omdat dit vlees zonder antibiotica, salmonella en ESBL is, kun je daar gerust wat dagen bij op tellen. Bederf minder snel op. Als de koelkast koud genoeg staat is het ook langer houdbaar, tot zo'n 5 dagen.