Weet ook dat aardbeien alleen aan de plant rijpen. Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
De perfecte onrijpe aardbei. De groene aardbei is een bijzondere verschijning en is heerlijk fris zoet van smaak met een crispy bite.
Wateraardbei, dat doet je denken aan lekkere aardbeien. Helaas! De prachtige donkerrode vruchten zijn niet eetbaar. De naam is afgeleid aan de vorm van de vrucht en jammer genoeg niet van de smaak.
Aardbeien zijn rijk aan vezels, antioxidanten, vitaminen en mineralen, die helpen de darmen gezond te houden. Antioxidanten helpen bij de absorptie van belangrijke voedingsstoffen, zoals eiwitten en ijzer. Vezels spelen een sleutelrol bij het bevorderen van de spijsvertering en het reguleren van de spijsvertering.
Aardbeien bevatten zeven soorten eiwitten die mogelijk allergische reacties veroorzaken. Symptomen zijn onder andere uitslag, jeuk, een tintelend gevoel rond de mond, buikpijn, misselijkheid en soms zelfs moeite met slikken.
Een beschimmelde aardbei moet worden weggegooid . Als een bes alleen gekneusd is, maar geen tekenen van schimmel vertoont, kan het gekneusde deel worden weggesneden. Als u per ongeluk een beschimmelde aardbei eet, weet u dat omdat beschimmelde aardbeien een onaangename smaak hebben die een beetje zuur en zuur is en u misschien aan blauwe kaas doet denken.
Net als andere soorten voedselallergieën, vertoont aardbeienallergie doorgaans symptomen binnen enkele minuten tot 2 uur na het eten. Veelvoorkomende symptomen zijn: een beklemd gevoel in de keel, jeukende mond, huiduitslag, jeukende huid, piepende ademhaling, hoesten, misselijkheid, maagpijn, braken, diarree, duizeligheid, ...
Daarnaast zijn aardbeien erg voedzaam. “Een enkele aardbei vult je maag misschien niet, maar een portie aardbeien helpt zeker tegen honger. Ze zitten boordevol vezels die je een vol gevoel geven.
Staan aardbeien in de Schijf van Vijf? Aardbeien staan net als andere fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Ook verlagen aardbeien de bloedspiegel, waardoor ze erg geschikt zijn voor mensen met diabetes. Doordat de vrucht laxerend en ontgiftend werkt, is het bovendien een ideale vrucht voor mensen met overgewicht.
De vruchten van de schijnaardbei zijn wel eetbaar, maar zijn scherp en droog van smaak en ook zitten er veel harde zaadjes in het vruchtvlees. Schijnaardbei moet je dus niet zien als een plant die eetbare vruchten oplevert, maar hij kan wel dienstdoen als een groente.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Oogsten. Doordragende aardbeien kunnen vanaf juni tot september of zelfs oktober geplukt worden. In de tussentijd vormt de plant steeds nieuwe bloemen en daarna aardbeien. De bloemen van de aardbei zijn ook eetbaar, maar dan krijg je natuurlijk geen aardbei meer.
Onrijpe aardbeien zijn erg geschikt om in te leggen in suikersiroop met vanille. De aardbeien blijven dan lekker krokant en fris omdat het onrijpe aardbeien zijn. Het resultaat: mooie glanzende en zuur-zoete aardbeien.
Natuurlijk is er helemaal niets mis met dit soort producten: lelijk fruit smaakt nog steeds hetzelfde, terwijl onrijp fruit perfect is voor het maken van interessante conserven en het toevoegen van zuur aan gerechten .
Onrijpe aardbeien zijn hooguit geschikt om tot jam te verwerken.
Tekenen van schimmel
Controleer eerst uw verse bessen op zichtbare schimmel. Een beschimmelde aardbei kan verkleurd lijken, donkere vlekken hebben of groene of witte plekken met beschimmelde delen. Hopelijk is de schimmel, als u die ziet, beperkt tot een paar beschimmelde bessen en heeft deze zich niet verspreid naar de hele tros.
Het wordt aangeraden om ongeveer acht aardbeien per dag te eten . Volgens experts kun je echter ongeveer vier aardbeien van normale grootte per dag eten en tot zes als ze extreem klein zijn, bij elke maaltijd. Je kunt elke dag 200 gram fruit eten, maar je moet altijd een breder scala aan fruit eten.
Het eten van vezelrijke voeding, zoals aardbeien, helpt om een regelmatige stoelgang te behouden . Vezels bevorderen de stoelgang door het darmkanaal, wat helpt om constipatie te voorkomen.
Ook bevatten aardbeien polyfenol. Deze stof kan de bloeddruk verlagen en het ontstaan van een bloedprop voorkomen, doordat de opstapeling van bloedplaatjes door deze stof wordt tegengegaan. Aardbeien kunnen op die manier de kans op hart- en vaatziekten verminderen.
Zijn kersen gezonder dan andere fruitsoorten? Qua hoeveelheid antioxidanten zeker. Kersen bevatten ruim twee keer zo veel antioxidanten als bijvoorbeeld druiven en aardbeien.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Soms kunnen aardbeien besmet raken met schadelijke bacteriën of virussen die bekend staan als pathogenen . Voorbeelden van pathogenen zijn Salmonella, E. coli 0157:H7 en Hepatitis A. Deze besmetting kan op elk punt van het veld tot de tafel plaatsvinden.
Over het algemeen geldt dat een dagelijkse portie gelijk is aan ongeveer 1 kopje of acht middelgrote aardbeien. Het beste is om aardbeien (of ander fruit) met mate te eten. Als u te veel fruitsuikers en vezels consumeert, kunt u last krijgen van spijsverteringsklachten zoals maagpijn, een opgeblazen gevoel, diarree of gasvorming .
Als u van fruit tussendoor een opgeblazen gevoel, gasvorming en maagpijn krijgt, is de kans groot dat u fructose-intolerantie heeft.