Zuivelproducten voor uw gebit Zuivelproducten als kaas, melk en ongezoete yoghurt zijn een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten als melk zit wel lactose. Dit is een natuurlijke suiker, dat volgens onderzoek het minst tandbederf veroorzaakt.
Sommige ouders zijn bezorgd over zuigflescariës en vragen zich af of melk gaatjes kan veroorzaken. In werkelijkheid is zuigflescariës het gevolg van het voortdurend geven van een fles met melk of een gezoete drank. Het kind kan drinken wanneer het wil en kan zelfs in slaap vallen met de fles in zijn mond.
Neem maximaal twee keer zuur fruit per dag en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Water, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor je gebit.
Kaas en melk helpen je om je gebit sterker te maken. De calcium die het bevat heeft bovendien een structuur die helpt bij het reinigen van je tanden.
Volgens de University of Illinois in Chicago (UIC) College of Dentistry bieden zuivelproducten zoals kaas, melk en yoghurt een verscheidenheid aan voordelen: Ze bevatten caseïne-eiwitten die een beschermende film vormen op het oppervlak van uw tanden . Deze eiwitten beschermen de harde buitenste laag van uw tanden (bekend als glazuur) tegen verval.
Zuivelproducten voor uw gebit
Zuivelproducten als kaas, melk en ongezoete yoghurt zijn een goede bron van calcium. Dit is essentieel voor gezonde tanden en botten. In producten als melk zit wel lactose. Dit is een natuurlijke suiker, dat volgens onderzoek het minst tandbederf veroorzaakt.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Hoe kun je je tanden weer wit krijgen? 'Externe verkleuring van het glazuur door aanslag kan je tandarts weghalen door je tanden te polijsten met een speciale polijstpasta. Verkleuring in de tand kun je van binnenuit lichter laten maken door te bleken. Het enige effectieve middel hiervoor is waterstofperoxide.
Tanden witter maken komt op twee manieren voor: de eerste manier is door het verwijderen van vlekken op de bovenste laag van de tanden, evenals onder de glazuurlaag, en de tweede is door te voorkomen dat nieuw vuil zich ophoopt. Je kunt dit bereiken door vuilverwijdering, bleken en vuilbescherming.
Magnesium en calcium voor je tanden
Maar ook voor sterke tanden is calciumrijke voeding dus heel belangrijk. Calcium vind je vooral in melk, melkproducten, kaas, groente, noten en peulvruchten. Magnesium zorgt er onder andere voor dat je calcium makkelijk opneemt.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Calcium en Vitamine D
Calcium is essentieel voor de opbouw en het behoud van sterke tanden. Het helpt bij het versterken van het tandglazuur en het behoud van de structuur van tanden. Vitamine D is cruciaal omdat het helpt bij de opname van calcium en fosfor, wat nodig is voor sterke botten en tanden.
Suikers, te veel eetmomenten of een slechte mondhygiëne zijn vaak de boosdoeners. Maar ook erfelijkheid heeft invloed op de vatbaarheid van de tanden voor gaatjes. Zowel kinderen als volwassenen kunnen gaatjes krijgen.
De bacteriën in de tandplak zetten suikers (bijvoorbeeld uit snoep, koek, frisdrank en fruit) en zetmeel (bijvoorbeeld uit aardappels, pasta, brood of crackers) in de mond om in zuren. Die zuren veroorzaken gaatjes (cariës) in het gebit.
Toch is het hebben van iets verkleurde tanden normaal. Het geel van je tandbeen (dentine) schijnt namelijk door je tandglazuur heen. Dit is de buitenste laag van je tand. Het maakt de kleur van je tanden lichtgrijs of lichtgeel.
De manier waarop de meeste mensen, met name beroemdheden, zulke witte tanden hebben, is vrij eenvoudig: cosmetische tandheelkundige ingrepen . Er zijn veel manieren om uw glimlach te verbeteren met tandheelkundige ingrepen, waarvan sommige ingrijpender zijn dan andere, waaronder: Beugels. Kronen.
Sterkere uitwendige verkleuring kan in veel gevallen door de tandarts of mondhygiënist worden verwijderd door de tanden en kiezen te polijsten. Als de verkleuring echter in het glazuur is doorgedrongen, is het effect van polijsten gering. Dan kunnen tanden en kiezen toch witter worden gemaakt door ze te bleken.
Goede mondhygiëne blijft de basis voor een wit gebit
Als eerste is het belangrijk te bekijken of er stiekem toch nog een waas van tandplak aanwezig is. Tandplak en tandsteen kunnen een donkere kleur aannemen en de natuurlijke glans van je tanden wegnemen. Goede mondhygiëne is altijd de basis van verantwoorde mondzorg.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Wat is de aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten per dag? De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Yoghurt levert dezelfde goede voedingsstoffen en geeft dezelfde gezondheidseffecten als voor melk en andere melkproducten. Zo hangt het nemen van melk en melkproducten samen met een lager risico op darmkanker. Eet je yoghurt, dan verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.