Je kunt hem rauw of bereid eten. De bittere smaak van witlof is afkomstig van de typische bitterstoffen die ook in het witte melksap van de wortel aanwezig zijn. Krijgt witlof licht, dan is het groen en smaakt het nog bitterder. Beschikbaar van oktober tot en met april.
Witloof dat groen verkleurt, is blootgesteld aan licht. Witloof wordt immers in het donker geteeld, waardoor de chlorofyl in de blaadjes niet groen kan kleuren. Leg je witloof in het licht, dan kleuren de blaadjes groen en gaat het witloof bitterder smaken.
Hoe weet ik of witlof niet goed meer is? De witlof is beschimmeld of verkleurd. Dit bederf herken je snel door te ruiken, goed te kijken of te proeven. Snijd een schijfje van de onderkant af en was de lof in ruim water.
In de koelkast blijven verse witloofstronken ongeveer een week goed. In de diepvries is witloof tot twaalf maanden houdbaar. Bewaar je witloof buiten de koelkast dan eet je die het best de volgende dag al op.
Witlof is super gezond!
Om je dagelijks aanbevolen hoeveel groente met witlof binnen te krijgen, moet je ongeveer 3-4 stronken eten. Een stronkje witlof weegt gemiddeld 75 gram, daarvan komt na schoonmaken ca. 60 gram op je bord.
“Rauwe groenten bevatten meer voedingsstoffen dan gekookte groenten” Da's niet helemaal waar. Gekookte groenten kunnen via het kookvocht wateroplosbare en/of hittegevoelige vitaminen en mineralen verliezen. Dat betekent daarom niet per se dat rauwe groenten sowieso meer vitaminen en mineralen bevatten.
Je darmen maak je erg blij met witlof, het zit vol met bitterstoffen die de uitscheiding van maagzuur en gal ondersteunen.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Je kunt witlof ook invriezen: Blancheer gesneden witlof eerst 2 minuten voor het invriezen. Daarna is het lof 2 tot 3 maanden houdbaar in de vriezer. Weer opwarmen gaat prima in bijvoorbeeld een pan kokend water. Witlof houdt niet van licht.
Bewaar witlof het best koel (4° Celsius) en donker om dit te voorkomen. Kroppen kun je tot drie weken lang in de koelkast of kelder bewaren op voorwaarde dat er geen grond aanhangt en ze niet gewassen zijn. Witlof bevat veel water en vezels, vitamine C en kalium.
Maak het witloof wat minder bitter
Snijd onderaan de kern het kegeltje uit de stronk. Je kan de bittere smaak van witloof ook verzachten door melk aan het kookwater toe te voegen. Witloof karamelliseren met wat honing is een goede manier om witloof te introduceren bij je kinderen.
Witlof, ook wel Brussels lof genoemd, is een bladgroente die in het donker wordt geteeld, in het licht zou de krop namelijk groen worden. Witlof is een heerlijke, frisse, bittere groente de je zowel rauw als gekookt kan eten.
Witlof houdt niet van licht. Onder invloed van licht verkleuren de blaadjes namelijk groen en krijgen ze een bittere smaak. De teelt vindt plaats in het donker zodat de plant geen groene kleurstof, chlorofyl, kan vormen.
Net als bijna alle andere groente, kun je witlof goed roerbakken. Daarbij kun je hele bladeren gebruiken, maar vaak is het lekkerder om de bladeren wat kleiner te snijden.
Je kunt het hart van witlof eten. Hoewel het hart het meest bittere deel van de witlof is, is het wel eetbaar. Veel mensen kiezen ervoor om het te verwijderen om de bitterheid te verminderen, maar als je van een bittere smaak houdt, kun je het gerust eten.
Stronkjes rauw witloof lenen zich niet goed om zomaar ingevroren te worden. Je kan ze beter enkele minuten blancheren (kort koken), laten uitlekken en nadien in een goed afgesloten container invriezen.
Besprenkel het witloof met een beetje citroensap om de witte kleur te behouden. Witloof kan je stomen, bakken, stoven of rauw gebruiken.
Hartgezondheid: de aanwezige antioxidanten en vitamines in witlof kunnen helpen bij het bevorderen van een gezond hart. Het helpt bij het reguleren van de bloeddruk en het verlagen van slechte cholesterol.
Toch gezond
Witlof is goed voor de bacteriën in je darmen (het darmmicrobioom). Het zit namelijk vol fermenteerbare vezels die je darmen gezond houden. Witlof bevat vooral veel inuline, dat bij de prebiotica hoort. Prebiotica worden in de dikke darm afgebroken door bacteriën (gefermenteerd).
Gezonde voeding voor een gezonde lever
Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Witloof wordt traditioneel ingezet als vochtafdrijvend middel, om de spijsvertering te bevorderen, om de nier- en leverfunctie te stimuleren, tegen reuma en jicht, voor het versnellen van wondgenezing en om koorts, diarree, galstenen en geelzucht te behandelen.