Boter hoort een neutrale geur te hebben, dus als het plotseling niet meer zo fris ruikt, dan kun je 'm het beste weggooien. Als het zuur smaakt of donker verkleurd is, dan is het ook niet meer goed.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Elke zure of onaangename geur betekent dat het weg is . Hetzelfde geldt voor de smaak: als het zuur of vreemd smaakt, gooi het dan weg. 5 En maak je geen zorgen, een klein beetje ranzige boter kan geen kwaad. Natuurlijk zijn zichtbare schimmel, verkleuring en veranderingen in textuur zichtbare signalen dat het tijd is om de boter in de prullenbak te gooien.
Maar als de boter er nog goed uitziet, prima ruikt en normaal proeft en in een gesloten verpakking is bewaard, kun je het tot wel twee maanden (en soms zelfs langer) na de THT-datum eten.
En dat heeft te maken met de vetten in boter die reageren op de zuurstof, ook wel oxideren genoemd. Hierdoor ruikt en smaakt de boter wat zurig en krijgt het een donkere kleur. De boter is dan ranzig. Je wordt daar niet meteen ziek van, maar het is niet lekker om te eten.
Het is lastig om precies te weten welke ziekteverwekker op bedorven boter groeit, maar er zijn een paar algemene richtlijnen die u in gedachten kunt houden als u voedselvergiftiging vermoedt. Het eten van bedorven boter resulteert vaak in: Maagpijn . Misselijkheid en overgeven.
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Boter in de koelkast blijft één tot twee maanden na houdbaarheidsdatum goed.
Buitenste laag wegsnijden. Ook kun je het zien: als de buitenkant van de roomboter donkerder geel is dan de binnenkant, is er oxidatie opgetreden.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als boter ranzig is krijgt het een nare, zure smaak. In de zomer wordt boter sneller ranzig, omdat het dan warmer is buiten. Je wordt niet ziek als je ranzige boter eet. Ranzige boter kun je nog wel goed gebruiken voor het bakken of braden.
Veel van de oxidatiepaden worden niet helemaal begrepen. Gezouten boter werd ontwikkeld om bederf te voorkomen en de smaak van ranzige boter te maskeren. Een zuur-bittere smaak is herkenbaar aan ranzigheid (bijv. zeepachtig, babybraaksel, blauwe kaas). Ranzige boter wordt geel tot bruin en de smaak wordt scherp.
Gekoelde boter zou tot een maand na de gedrukte datum houdbaar moeten zijn als het ongeopend is . Als de boter geopend is geweest, kan het tot twee weken na die gedrukte datum houdbaar zijn. Als u de boter langer wilt bewaren, kan ongeopende boter die in de vriezer is bewaard, negen maanden tot een jaar na de datum houdbaar zijn.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Bewaar in de koelkast in een plastic of glazen container met een goede deksel. De opgeklopte boter is stabiel en zou tot 10 dagen goed moeten blijven, hoewel het iets harder zal worden naarmate het langer staat.
Bewaar je boterletter of banketstaaf in de koelkast. Verpak hem luchtdicht in een trommel of folie en hij blijft zeker 4 tot 5 dagen goed. Invriezen kan ook. Verpak de letter luchtdicht, hij blijft in de vriezer zo'n 3 maanden goed.
Het is echt interessant als je je verdiept in de wetenschap erachter en een deel ervan heeft te maken met het specifieke dieet van de koeien waar de boter vandaan komt. Boter krijgt die gele kleur van een pigment genaamd bètacaroteen . Je bent misschien al bekend met bètacaroteen uit wortels.
Hoewel het veilig is om met mate zowel witte als gele boter te consumeren , is het beter om over te stappen op witte boter als u regelmatig boter eet.
Wanneer boter wordt blootgesteld aan licht, hitte en zuurstof, oxideert het. Hierdoor verandert de moleculaire structuur, waardoor de smaak, textuur en zelfs de kleur veranderen .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De boter is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Boter kan buiten de koelkast ongeveer een week bewaard worden. Door het grote gehalte vet dat het bevat is het beter tegen bederven beschermd, dan andere zuivelproducten. Maar dit geldt wel voor een droge en koele plek.
Verlopen ghee kan schadelijke bacteriën bevatten zoals E. coli of Staphylococcus aureus die voedselvergiftiging kunnen veroorzaken. Het consumeren van verlopen ghee kan symptomen veroorzaken zoals misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen . Bovendien kan verlopen ghee een ranzige of onaangename smaak hebben waardoor het onaantrekkelijk kan worden.
Het gras smaakt jong en sappig en er zitten massa's vitamines, mineralen en smaakstoffen in. Het gras zelf bevat betacaroteen, dat zorgt later voor de gele kleur in boter.
VONNIS: NIET ALLE VETTEN ZIJN SLECHT
Wetenschappers over de hele wereld hebben tegelijkertijd aangetoond dat verzadigd vet, zoals in boter en reuzel, zowel het ‘slechte’ LDL-cholesterol als het ‘goede’ HDL-cholesterol verhoogt . Hierdoor lijkt het op koolhydraten in het algemeen, maar is het niet zo gunstig voor de gezondheid als meervoudig onverzadigde vetten uit noten en groenten.
Hoewel boter en smeerbare boters de meeste calorieën en verzadigd vet bevatten, zijn ze nog steeds volkomen gezond om met mate te nuttigen . Als u de smaak van boter prefereert boven die van margarine of bakvet, probeer dan af en toe opgeklopte boter als u uw calorie- en verzadigde vetinname wilt verlagen.