Opzetten in koud water heeft als voordeel dat de aardappelen gelijkmatiger garen en dat ze niet aan de buitenkant meer gaar zijn dan aan de binnenkant. Opzetten in kokend water zorgt ervoor dat de kooktijd verkort wordt, en hoe korter de bereidingstijd, hoe meer behoud van vitaminen.
Zetmeel is een goede bondgenoot, maar te veel zetmeel kan de kwaliteit van uw frietjes aantasten. Daarom raden we aan om de aardappelen te spoelen na het schillen.
Ongekookte, geschilde aardappelen kan je, ondergedompeld in water, tot 2 dagen bewaren in de koelkast. Opgelet, de kwaliteit van de aardappelen gaat op deze manier wel snel achteruit. Beter is dus om ook de te veel geschilde aardappelen te koken en als restje te bewaren in de koelkast.
A: Laten we eerst eens praten over waarom gesneden aardappelen in eerste instantie in water moeten worden ondergedompeld. De reden is om te voorkomen dat de aardappelen worden blootgesteld aan lucht, wat uitdroging, oxidatie en verkleuring veroorzaakt . Het onderdompelen van gesneden aardappelen helpt ook om overtollig zetmeel af te spoelen.
Hoe voorkom ik het? Zorg ervoor dat je aardappelen zo kort mogelijk moeten koken. Dat doe je door ze in gelijke stukken te snijden, zodat ze ook gelijkmatig gaar worden. Gebruik een kookpot die groot genoeg is zodat de aardappelen volledig bedekt zijn met een laagje water, zo'n 2 cm boven de aardappelen.
Opzetten in kokend water zorgt ervoor dat de kooktijd verkort wordt, en hoe korter de bereidingstijd, hoe meer behoud van vitaminen. Ook als je bijvoorbeeld plakjes aardappelen wilt koken voor een ovenschotel, kun je dat beter doen in warm water gedurende enkele minuten.
Plaats een houten lepel over de bovenkant van de pan. Hout is hittebestendiger dan metaal, dus het blijft koeler om hete bubbels die het bereiken te laten barsten. Voeg een scheutje boter of olie toe aan water met zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen of pasta . De olie blijft bovenop en breekt de oppervlaktespanning, waardoor bubbels kunnen knappen.
Als je weinig tijd hebt, moeten de licht plakkerige, gesneden aardappelen minimaal 15 minuten worden geweekt. Echter, een langere weektijd kan ervoor zorgen dat er meer zetmeel wordt verwijderd. Dus als je de frietjes van tevoren kunt voorbereiden, kunnen ze door ze een paar uur te weken nog knapperiger worden.
Hoe lang kunnen geschilde en gesneden aardappelen in water staan voordat ze gekookt worden, voordat ze te veel water opnemen? A: We raden meestal niet langer dan 24 uur aan. Je kunt voorkomen dat de aardappelen het water opnemen door ervoor te zorgen dat het water niet gezouten is en gekoeld is (je kunt zelfs ijs aan het water toevoegen).
Als je hier bent, zul je waarschijnlijk blij zijn om te weten dat je inderdaad aardappelen kunt schillen en snijden de dag voordat je ze wilt serveren — en dat het supermakkelijk is! Het enige wat je hoeft te doen is de kale aardappelstukjes onderdompelen in water en in de koelkast zetten (daarover later meer).
Aardappelen niet in de koelkast bewaren
Het is niet goed voor aardappelen om ze te bewaren in de koelkast, het klopt dat dit een donkere en koele plaats is maar de koelkast is te vochtig om de aardappelen in te bewaren dus kunnen ze gaan rotten. Door de kou van de koelkast word de kwaliteit ook heel snel minder.
Solanine is een natuurlijke gifstof die voorkomt in aardappelen. Tomatine komt voor in onrijpe tomaten. Het is schadelijk om te veel solanine of tomatine binnen te krijgen. Het kan bijvoorbeeld misselijkheid, overgeven, buikkramp en diarree veroorzaken.
Vergeet ook geen zout toe te voegen aan het water: dat doet wonderen voor de smaak van je aardappelen. Staan ze eenmaal in opgewarmd of gekookt water met zout op het vuur, zet dan een deksel met gaatjes op de pan en laat ze op zacht vuur koken.
Na het schoonmaken, schillen en snijden, dompel je de voorbereide aardappelen onder in koud water, waarbij alle aardappeloppervlakken volledig bedekt zijn . Deze opslagmethode voorkomt dat de in blokjes gesneden aardappelen oxideren en bruin worden.
Aardappelen spoelen helpt om overtollig zetmeel te verwijderen, dus het is aan te raden om de aardappelen te spoelen voor het koken . Om ervoor te zorgen dat er nog meer zetmeel uit de weg is, is het aan te raden om ze zelfs snel te spoelen na het koken. We raden aan om heet water te gebruiken voor het spoelen na het koken en koud water voor het koken.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Een hoog gehalte aan voedingsvezel maakt de schil lekker stevig. Wist je overigens dat ongeveer de helft van de hoeveelheid vezel in een aardappel in de schil zit? Eigenlijk gooi je, door te schillen, dus een groot gedeelte van de voedingsstoffen weg.
U kunt geschilde aardappelen ongeveer 24 uur in water in de koelkast bewaren. Geschilde aardappelen die op kamertemperatuur worden bewaard, op een koelkastplank of in folie of plasticfolie worden gewikkeld, worden nog steeds donker 's nachts, dus dompel ze onder in een kom met water, dek ze af en zet ze in de koelkast.
Met of zonder schil
Een bloemige of kruimige aardappel is zeer geschikt voor puree en stamppotten, de vastkokende blijft mooi van vorm en kunt u ook goed bakken. Schilt u de aardappelen, spoel ze dan goed af voor u ze in een laagje water zet. Zo spoelt u het overtollige zetmeel weg.
Doe ze in een pan met koud water en een snuf zout en zorg dat ze net onder staan. Aardappelen moeten in koud water worden gekookt om te voorkomen dat de aardappelen uiteen vallen tijdens het koken. Als je al begint met kokend water, heb je bovendien meer kans dat de aardappels te snel aan de buitenkant gaar worden.
Door aardappelen in water te weken, verwijder je overtollig zetmeel . Overtollig zetmeel kan verhinderen dat de aardappelen gelijkmatig garen en kan een gomachtige of plakkerige textuur aan de buitenkant van je aardappelen creëren. Koud water wordt gebruikt omdat heet water zou reageren met het zetmeel, waardoor het wordt geactiveerd, waardoor het moeilijker wordt om het van de aardappelen te scheiden.
Doe een hele russet in de pan en tegen de tijd dat de buitenkant gaar is, is de binnenkant nog steeds rauw. Grotere aardappelen moeten in blokjes worden gesneden om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig garen (eerst schillen indien gewenst). Kleinere aardappelen hebben meestal een dunne schil en kunnen in hun geheel worden gekookt, schillen is niet nodig .
Zet de aardappelen op middelhoog vuur en breng aan de kook, verlaag het vuur dan om het zachtjes te laten sudderen. Kook tot de aardappelen helemaal zacht zijn, ongeveer 15 minuten nadat ze aan de kook zijn gekomen. Giet de aardappelen af in een vergiet en spoel ze 30 seconden onder heet stromend water om overtollig zetmeel weg te spoelen .
Wanneer pasta, rijst, aardappelen of peulvruchten erin worden gekookt, heeft het water een hoger zetmeelgehalte. Voor melk is het daarentegen het eiwit dat het laat overkoken . Gecoaguleerd eiwit en zetmeel stabiliseren de gasbellen die ontstaan tijdens het kookproces.
Verlaag het vuur om een sterke, constante suddering te behouden. Giet de grits in een dunne straal in het kokende water, terwijl u constant klopt (giet met uw niet-dominante hand en klop met uw dominante hand). Zodra alle grits zijn opgenomen, verlaagt u het vuur naar laag.
DE CONCLUSIE: Water kookt sneller in afgedekte potten . Hoe meer water je in de pot hebt, hoe meer verschil het deksel maakt. Wanneer je water kookt in een pot zonder deksel, dek deze dan af met een bakplaat of aluminiumfolie. Water kookt ongeveer 30% sneller met een deksel.