Velen weten dit al, maar de schillen van appels kunnen prima gegeten worden. Het bevat veel vezels, vitamine A en C en quercetine. Dat is een krachtige, ontstekingsremmend antioxidant.
In de schil zitten de meeste vitaminen
Over het algemeen zitten er superveel goede stoffen in de schil. Een appel mét schil geeft je bijvoorbeeld 332% meer vitamine K dan een appel zonder schil. Maar ook meer vitamine A, Vitamine C, calcium en kalium bijvoorbeeld. Allemaal stofjes die ons lichaam goed kan gebruiken!
Hoewel 1 middelgrote appel slechts 95 calorieën bevat, bevat het veel polyfenolen (met antioxiderende eigenschappen). Deze antioxidant bevindt zich ook in de schil van de appel. Daarom is de vraag "moet je appelschillen eten?" het antwoord ja .
2- De appel :
Pectine, een oplosbare en zeer hydrofiele vezel, is doordrenkt met water in het spijsverteringskanaal, verhoogt het volume van de ontlasting en vergemakkelijkt doorvoer in het geval van obstipatie. Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
Is dit een fabeltje of zit er een grond van waarheid in? Antwoord: Dit is een fabel. Vitaminen en mineralen zitten door de hele groente en het hele fruit. Een appel en een peer met schil bijvoorbeeld bevatten wel iets meer vezels en vitamine C dan een appel en een peer zonder schil.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Appels zijn een geweldige bron van vezels . Een middelgrote, rauwe gala-appel met schil bevat 2,1 gram (g) vezels. Appels bevatten ook een specifiek type oplosbare vezel genaamd pectine, dat bekend staat om zijn laxerende werking.
Appels kunnen de gezondheid van de darmen bevorderen
Appels bevatten pectine, een type vezel dat als prebioticum in uw darmmicrobioom fungeert, en een gezonde darm is vaak de sleutel tot een betere gezondheid. Omdat voedingsvezels niet verteerd kunnen worden, bereikt pectine uw dikke darm intact, wat de groei van goede bacteriën bevordert.
Appels zijn super gezond, maar het is natuurlijk niet zo dat je geen kans hebt om ziek te worden als je dagelijks een appel eet. Neem gerust elke dag een appeltje, maar blijf wel lekker variëren. Alle soorten fruit bevatten weer andere gezonde stoffen. We adviseren je om 2 stuks fruit per dag te eten.
Enkele fruitsoorten die gegeten kunnen worden zonder de schil te verwijderen, zijn perziken, peren, pruimen, druiven, appels, guaves en sinaasappels met hun witte schil.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Het eten van (veel) appels kan bijdragen aan tanderosie. Bij tanderosie wordt het glazuur van je gebit aangetast en opgelost door de zuren uit bijvoorbeeld de vruchtensappen van fruitsoorten zoals een appel. Glazuur helpt de binnenste lagen van je gebit beschermen tegen o.a. zuren van buitenaf.
Fytonutriënten in appelschillen worden geassocieerd met ontstekingsremmende en antikankereffecten, naast andere mogelijke gezondheidsvoordelen. Als u op zoek bent naar een gezonde variëteit aan antioxidanten en vitamines om toe te voegen aan uw dieet, zoals we allemaal zouden moeten doen, dan is het veilig om te zeggen dat u uw schillen niet weg moet gooien .
Wat is de minst gezonde fruit? Hoewel fruit over het algemeen als gezond wordt beschouwd, kunnen fruitsoorten met een hoog suikergehalte, zoals druiven en lychees, bij overmatige consumptie minder voordelig zijn voor je gezondheid. Het sleutelwoord hier is: balans. Geniet van druiven en lychees maar overdrijf niet.
De schil: een bron van voedingsstoffen
Schillen zitten bomvol vezels, mineralen en andere belangrijke stoffen (zoals caroteen in wortel). Ze zijn er van nature voor de bescherming van de vrucht of groente, en daarom zitten ze vol antioxidanten zoals vitamine C en E.
Meer dan 70 gram eten wordt gezien als overboord gaan. Hoewel je daarvoor 15 appels moet eten, is het belangrijk om de andere bronnen van vezels in je dagelijkse dieet in gedachten te houden. Dus als je een gezond dieet volgt met meer dan twee appels per dag , kan dat leiden tot serieuze spijsverteringsproblemen.
Appels. Een klein onderzoek uit 2019 wees uit dat onder 40 deelnemers met een licht hoog cholesterolgehalte, het eten van twee appels per dag zowel het totale cholesterolgehalte als het LDL-cholesterolgehalte verlaagde . Het verlaagde ook de niveaus van triglyceriden, een type vet dat na een maaltijd in de bloedbaan terechtkomt.
Beweging is goed voor de darmwerking. Gebruik voldoende vezels, deze helpen mee aan een goede stoelgang. Vezels zitten in groenten, fruit, (volkoren) brood- en graanproducten, aardappelen, volkoren pasta, zilvervliesrijst en peulvruchten. Drink voldoende, zeker bij een vezelrijke voeding.
Wat is een goed instant laxeermiddel? Voor voedingsmiddelen die als natuurlijk laxeermiddel werken, probeer pruimen of pruimensap . Zoutoplossing laxeermiddelen, die uw ontlasting zachter maken en de darmen helpen samentrekken, werken snel.
Eet vezelrijk voedsel zoals volkoren granen, verse groenten en bonen . Gebruik producten die psyllium bevatten, zoals Metamucil, om de ontlasting dikker te maken. Probeer 2 tot 3 liter vocht per dag te drinken (tenzij u een medische aandoening hebt waardoor u uw vochtinname moet beperken).
Wat de appel zo gezond maakt? Ten eerste bevatten appels erg veel vezels, namelijk 2,4 gram vezels per stuk. En dat is veel meer dan allerlei andere fruitsoorten. Vezels zijn belangrijk en kunnen bijdragen aan een langer verzadigd gevoel en een goede stofwisseling en stoelgang.
Echter, door het gebruik van was en andere schadelijke chemicaliën, kunnen sommige mensen ervoor kiezen om de schil van de appel te pellen voordat ze hem eten. Ze vervolgt: " Dit ontdoet de appel van veel essentiële voedingsstoffen . Het is altijd beter om de appel met schil te eten om er maximaal profijt van te hebben." Dus stop met het schillen van bepaalde vruchten.
Sommige soorten fruit en groenten, zoals ananas, knoflook en meloen , kun je het beste schillen. Andere soorten, zoals appels, aubergines en pruimen, kun je het beste met schil eten.