Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Gedroogde pasta en rijst
Bij pasta is het overigens geen groot probleem als het niet luchtdicht verpakt zit. Zolang er geen water of vocht bij komt kan het niet verrotten en blijft het nog een aantal jaren houdbaar.
Ongekookte of gedroogde pasta is ook gewoon lang houdbaar als je de verpakking geopend hebt. Het product is namelijk nog steeds hetzelfde gebleven. Het is nog steeds gedroogde pasta die vrij is van water. Als er geen water in pasta zit, gaat het niet verrotten en blijft het dus lang houdbaar.
Je kunt pasta drogen, koelen of invriezen. Welke manier je kiest is afhankelijk van hoe lang je het wilt bewaren! Sommige commercieel gedroogde pasta kan tot 2 jaar vers blijven, maar zelfgemaakte pasta is veel korter houdbaar— ongeveer 2-6 maanden voor gedroogde pasta, tot 8 maanden ingevroren of 1 dag in de koelkast.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De pasta ruikt muf en ranzig. Door vocht en warmte tref je er eerder insecten in aan. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Macaroni kun je ongeveer 2 dagen bewaren in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer. Wij raden daarom altijd aan om de overgebleven macaroni te bewaren.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden. Wanneer je het in de koelkast bewaart, is het belangrijk om het stevig in huishoudfolie te wikkelen of in een luchtdichte bak te doen.
De TGT-datum geeft aan tot wanneer het product veilig te gebruiken is, zonder risico's. Is het voedingsmiddel over die datum? Gooi het dan onmiddellijk weg, ook al is de verpakking nog dicht.
Ook deze producten bederven niet:
Azijn. Oploskoffie. Maïszetmeel. Vanille-extract.
Zodra u de originele doos of container met pasta hebt geopend, is het belangrijk om overgebleven droge pasta over te brengen naar een verse, luchtdichte bewaarcontainer. Bewaar luchtdichte pastacontainers op een koele, donkere, droge plek, zoals een kast. Op deze manier bewaard, blijft droge pasta onbeperkt houdbaar .
Sauzen kun je na houdbaarheidsdatum nog eten
Ook na de houdbaarheidsdatum, mits deze niet langer dan twee maanden geleden verstreken is, blijven sauzen vaak nog goed. Kijk altijd eerst goed naar het uiterlijk, ruik en proef om te bepalen of de producten nog goed zijn.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Pasta: Dit soort droge voedingsproducten kan nog lang na datum geconsumeerd worden. Ze vervallen niet, maar ze kunnen wel beestjes aantrekken. Net zoals rijst kan je ze daarom best in een goed gesloten bokaal bewaren.
Voorraadjes droge pasta, noedels en mie blijven eindeloos lang goed.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren. Houd er rekening mee dat pasta de neiging heeft om te plakken, maar een klein scheutje olijfolie kan helpen om dat te voorkomen.
Droge pasta. Pasta bederft niet snel omdat het een droog product is. Je kunt het lang na de houdbaarheidsdatum gebruiken, zolang het maar niet raar ruikt (eierpasta kan een ranzige geur afgeven). Over het algemeen is droge pasta twee jaar houdbaar, maar je kunt het meestal verlengen tot drie jaar.
Gekookte spaghetti of pasta blijft ongeveer 5 dagen goed in de koelkast, omdat het langer houdbaar is dan saus. Verse, ongekookte pasta is slechts 1-2 dagen houdbaar voordat het gekookt moet worden. Droge pasta is houdbaar en moet op een droge plaats in een luchtdichte container worden bewaard.
Alles wat bederfelijk is, moet binnen twee uur in de koelkast. Als bederfelijke waar in temperaturen van meer dan 90 °F staat, wordt de tijdslimiet om ze in de koelkast te krijgen teruggebracht tot één uur . Voorbeelden zijn restjes, gekookte of gebakken rijst, pastasalade, gesneden fruit en gevogelte, vlees en zeevruchten.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Bewaar je pasta in een afgesloten vershoudbakje en zet het binnen 2 uur na koken in de koelkast – zo kan je het nog 2 dagen bewaren.
Verse, zelfgemaakte pasta kan, mits goed bewaard, tot 48 uur in de koelkast bewaard worden. Wanneer je het in de koelkast bewaart, is het belangrijk om het stevig in huishoudfolie te wikkelen of in een luchtdichte bak te doen.
Bewaartip voor dit product. Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.