Het binnenste van de bloem dat wordt de aardbei. Dat zwelt op en wordt groter en groter en groter. Hij begint groen, daarna wordt hij wit en uiteindelijk wordt hij rood. Van bloem tot aardbei duurt ongeveer 3 tot 4 weken.
Na ongeveer vier weken verschijnen de eerste bloemen en na ongeveer twee maanden kan je de eerste aardbeien plukken - afhankelijk van het tijdstip van aanplanting tot in de nazomer of zelfs tot in de herfst.
Ongeveer 8-10 weken na het planten rijpen de eerste aardbeien. Oogst de aardbeien als ze mooi rood zijn en al een beetje zacht worden. Knip de vruchten af met een schaar. Zo voorkom je meteen dat je de aardbeien die nog niet helemaal rijp zijn meetrekt.
Deze insecten zorgen voor de bestuiving van de bloemen. Zonder deze medewerkers komen er geen goede aardbeien. Na ongeveer 6 weken zijn de eerste aardbeien rood. Een aardbeiplant heeft gemiddeld drie trossen aardbeien die na elkaar bloeien.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Dun de bloemen en vruchten uit tot 3 per stengel om mooie grote aardbeien te krijgen (alweer: dat hoeft niet bij die van ons of van een echte aardbeienkweker.) Knip de uitlopers telkens weg (op de paar na die je wilt gebruiken als opvolgers).
Je doet er goed aan je aardbeiplanten regelmatig te bemesten, omdat ze veel voeding nodig hebben. De meeste tuinders geven om de twee weken kaliumrijke vloeibare voeding. Zo stimuleer je de bloei. En uiteraard: hoe meer bloemen, hoe meer fruit.
Om zelf je plant te vermeerderen, laat je de uitlopers best lopen op vrije grond of in een bloempot. Zo zullen ze voldoende sterk zijn tegen eind augustus zodat je ze kunt afknippen van de moederplant. Ze hebben dan wortels gevormd die sterk genoeg zijn om zelf te overwinteren.
Het planten van aardbeien
De aardbeiplantjes kunnen in de zomer tot 20 augustus geplant worden. Ze maken dan in het najaar nog voldoende inwendige bloemen aan. Planten in het voorjaar zal minder bloemen geven in het voorjaar, omdat de planten zich niet zolang hebben kunnen ontwikkelen.
Maak je moestuin winterklaar
Haal het raster tijdelijk weg en knip daarna alle uitlopers met nieuwe plantjes af. Plantjes die je mooi vindt, kan je tijdelijk in een andere bak zetten. De oude planten kan je weghalen. Tot slot verdeel je flink wat compost tussen de overgebleven plantjes.
Oftewel; een aardbeienplant kan wel jarenlang mee gaan maar als je haar in de moestuin zo intensief wilt gebruiken als een moestuinder doet; dan is de plant na 3 tot 4 jaar 'op'.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Wanneer aardbeien bemesten? Geef je aardbeien in maart of april DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit. Deze meststof is ook geschikt voor de bijbemesting van je aardbeien in pot. Strooi na de oogst, in de zomer, een tweede keer DCM Meststof Aardbeien & Kleinfruit tussen de planten.
Aardbeienplanten zijn vier tot zes weken na de bloei klaar om te oogsten. Oogst alleen de roodste, rijpste bessen en controleer ze elke twee tot drie dagen - om te profiteren van de verdere rijping en productie. Gebruik een snoeischaar om de steel boven de vrucht af te knippen.
Was de aardbeien grondig, snij ze, en voeg een snuifje zout en drie stevige snuifjes suiker toe. Meng goed en laat even staan op kamertemperatuur. De suiker helpt om de aardbeien wat zoeter te maken, en zorgt voor een rode siroop, terwijl het zout alle smaak die wél in de aardbeien zit, naar boven brengt.
Aan de andere kant hebben bepaalde bloemzaden meer geduld nodig. Het kan tot 3 tot 4 weken duren voordat ze boven de grond verschijnen. Het is belangrijk om geduldig te zijn en voor de optimale omstandigheden te zorgen voor een gezonde groei.
Soorten aardbeien
Enkeldragende soorten dragen hun vruchten gedurende een korte periode van 3 à 4 weken, voornamelijk in juni. De bloei- en de oogstperiodes vallen hierbij niet samen. Doordragende aardbeien hebben een langere oogstperiode die start in juli en zijn hoogtepunt bereikt in augustus en september.
Aardbeien bestaan voor 90% uit water en hebben dus tijdens hun groeiproces veel vocht nodig. Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen.
Ook zijn de aardbeien goed bestand tegen regen en hebben ze minder last van vruchtrot. Malwina is alleen daarom al een ras dat niet mag ontbreken in uw tuin.
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
'Maxim' is een zeer grote aardbei (soms tot 8cm … De Lambada is een aardbei met een hele unieke zoete smaak en een vrij hoge productie.
Aardbeiplanten houden van een zonnig plekje! Half schaduw is ook geen probleem. Voor potten of bakken is half schaduw zelfs aan te raden omdat ze dan minder snel uitdrogen. Aardbeien rijpen ook in de schaduw, alleen duurt het dan wat langer.
Een barrière van droog materiaal zoals stukjes eierschalen, cacaodoppen, perlite, koffiedik, gedroogde tijm, kalk en basaltpoeder kan dus helpen. Ook heel fijn gemaakte houtsnippers kunnen uitstekend dienst doen als slakken af- weer, ze kruipen er niet overheen. Maai de graskanten vanaf mei regelmatig zeer kort af.
Verschillende problemen zijn verantwoordelijk voor het feit dat aardbeienfruit klein of misvormd is. Bestuivers ondersteunen, beschermen tegen vorst/vrieskou, voedingsstoffen beheren, ziektes en insectenplagen beheersen, irrigeren en onkruid beheren, helpen allemaal om de vruchtgrootte en de verkoopbare opbrengst te vergroten.
Aardbeienplanten verzorgen met cacaodoppen
Om de aardbeien goed te laten groeien, moet de (pot)grond goed 'doorgelucht' kunnen worden. Ook genieten aardbeienplantjes van organische compost. Het toevoegen van een laagje cacaodoppen (eventueel verpulverd) helpt om de plantjes onkruidvrij te houden.