Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg. Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Vlees kan bederven. Daarom moet je vooral op de TGT-datum (te gebruiken tot) letten. Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Zolang een persoon zijn vlees correct en veilig bewaart, hoeft hij niet per se producten weg te gooien die over de houdbaarheidsdatum zijn. Het is veilig voor mensen om gekoeld rundergehakt te consumeren tot 2 dagen na deze datum . Als u het invriest, is het raadzaam om rundergehakt binnen 4 maanden te eten.
Veiligheid van rundvlees
Bewaar ingepakt vlees op een bord of pan om druppels op te vangen die andere voedingsmiddelen kunnen besmetten. Over het algemeen kunt u verwachten dat u rundergehakt één tot drie dagen na de houdbaarheidsdatum kunt gebruiken, afhankelijk van hoe het is behandeld. Steaks blijven waarschijnlijk nog een dag of twee goed.
Ruiken – Vers vlees zal over het algemeen een milde ijzerachtige geur afgeven, maar als het niet goed is, zal het zeker niet lekker ruiken . Zoals het gezegde luidt: als je twijfelt, gooi het dan weg. Aanraken – De textuur van vers gehakt moet koel, glad en licht vochtig aanvoelen. Als het niet goed is, kan het slijmerig of plakkerig aanvoelen.
Over het algemeen hebben consumenten één tot drie dagen de tijd om een vers vleesproduct te gebruiken voordat er zorgen ontstaan vanuit het oogpunt van veiligheid .
Vlees bewaar je best op de koudste plaats in de koelkast. Vlees in porties gesneden is 2 dagen houdbaar in de koelkast (2 tot 5°C). Gemalen of gehakt vlees bewaar je niet langer dan 1 dag in de koelkast. Gebakken en gebraden vlees is 3 tot 4 dagen houdbaar.
Duidelijke tekenen van bederf, zoals schimmel, zijn duidelijke indicatoren dat u dat stuk weggooit en een nieuw stuk koopt. Andere duidelijke tekenen van bederf zijn vlees dat er slijmerig, glanzend, knapperig en/of verkleurd uitziet . Rauw rundvlees zou idealiter een mooie rode of zelfs paarse kleur moeten hebben en er vochtig maar niet nat uitzien.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Een houdbaarheidsdatum op voedsel gaat over veiligheid. Dit is de belangrijkste datum om te onthouden. Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, zelfs als het er goed uitziet en ruikt, want het kan je erg ziek maken .
Desalniettemin moet u rundergehakt weggooien als het bruin of grijs is geworden aan de buitenkant , omdat dit aangeeft dat het begint te rotten. Bovendien kan schimmel gekookt rundergehakt bederven, dus u moet uw restjes weggooien als u wazige blauwe, grijze of groene vlekken ziet.
Rauw vlees is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast, terwijl gehakt slechts 1-2 dagen houdbaar is. De vriezer is een heel ander verhaal. Gehakt is ongeveer 4 maanden houdbaar, terwijl hele stukken rundvlees of lamsvlees tot wel een jaar houdbaar zijn.
Vers rundergehakt moet neutraal ruiken, met een licht ijzeraroma . Het zal een lichte geur aannemen als het een tijdje in de verpakking heeft gezeten en bijna over de houdbaarheidsdatum is. Maar als de geur zo sterk is dat je er je neus voor optrekt, weet je dat het tijd is om het weg te gooien.
Die staat er niet voor niets. TGT wil zeggen: te gebruiken tot. Is die datum voorbij, gooi het gehakt dan onverbiddelijk weg. Van bedorven gehakt kun je flink ziek worden, dat wil je liever niet.
Ja. Ik zou dat gebruiken . Mincemeat heeft een erg lange houdbaarheid, veel langer dan wat er op de verpakking staat (wat nog maar kort geleden is). Ik zou er een scheutje brandewijn of whisky aan toevoegen om het wat op te peppen!
Gevolgen van het eten van oud rundergehakt
Deze bacteriën kunnen maagproblemen veroorzaken zoals diarree, overgeven, koorts en hevige maagkrampen . Als je uiteindelijk bacteriën van slecht rundvlees oploopt, kan het een paar dagen duren voordat je symptomen krijgt of kan het je plotseling overvallen.
"Je kunt gerust zeggen 'dagen', maar niet langer dan een week voor de meeste gekoelde producten. Voor ingeblikte en droge producten in de voorraadkast is dat maanden tot jaren. Ik zou zeggen dat je de houdbaarheidsdatum in de koelkast niet moet overschrijden voor vlees/vis/gevogelte. Ze kunnen echter wel drie maanden goed blijven als ze goed worden bewaard in de vriezer , maar wel van goede kwaliteit", aldus Jones.
Als uw bacon een "te koop voor"-datum heeft, gebruik het dan binnen een week na de vermelde datum, of vries het in voor maximaal een maand . Aan de andere kant geeft een "te gebruiken tot"-datum (of "ten minste houdbaar tot"-datum) aan wanneer een product de piekkwaliteit passeert. De USDA adviseert om bacon weg te gooien die de "te gebruiken tot"-datum heeft overschreden.
Gehakt op de juiste manier bewaren
Als een verpakking gehakt of ander vlees een bruingrijze kleur heeft aan de oppervlakte en helemaal door, dan is het mogelijk bedorven . Bedorven vlees heeft een duidelijke 'zure' of 'vreemde' geur en voelt plakkerig aan bij aanraking. Neem geen enkel risico met bedorven vlees. Als u twijfelt, gooi het dan weg.
Voor "uiterste verkoopdatum" die thuis verstrijkt, kunt u het voedsel nog een korte tijd bewaren, afhankelijk van wat het is . Enkele veelvoorkomende producten zijn gehakt en gevogelte (1 tot 2 dagen na de datum), rundvlees (3 tot 5 dagen na de datum), eieren (3 tot 5 weken na de datum).
In tegenstelling tot "te gebruiken tot", hoeft u een voedingsmiddel niet te consumeren vóór de houdbaarheidsdatum , maar de houdbaarheidsdatum betekent wel dat het voedsel zijn kwaliteit behoudt en in de staat verkeert die u voor deze datum zou verwachten. Na deze tijd kan de kwaliteit van het voedsel veranderen, maar het is nog steeds veilig om te eten als u dat wilt.
FSA-richtlijnen voor houdbaarheidsdata
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum , ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. U kunt voedsel eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is.